Centrum Rozwoju Zasobów Ludzkich

Oreł

Well-Known Member
574
465
Pochłaniacz azbestu napisał:
Przyspieszając wykolejenie się III RP niekoniecznie przybliżasz nas do jakiegoś liberalizmu. Możliwe, że właśnie wtedy odżyją skrajnie etatystyczno-kolektywne idee a winą za krach systemu obarczy się "chciwych kapitalistów".

Właśnie, a wszyscy libertarianie będą siedzieć przed komputerami i pisać łzawe posty na forum.

Mam dla Ciebie zaskakującą wiadomość: możesz wpływać na otaczający Cię świat :D

Właśnie, a wszyscy libertarianie będą siedzieć przed komputerami i pisać łzawe posty na forum.

Mam dla Ciebie zaskakującą wiadomość: na każdego libertarianina przypada ze stu komuchów. Możliwość wpływania na otaczający nas świat jest więc bardzo ograniczona i w zasadzie sprowadza się do żmudnej pracy u podstaw. Szkoda tylko, że komuchy robią w tym czasie dokładnie to samo.

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 872
12 259
Świat Kotów to niezły numer ale pamiętam, że kolega Cynik9 wspominał coś kiedyś o projekcie Świat Lemingów. Ktoś wie czy ta inicjatywa ruszyła z miejsca? :)

http://www.web.gov.pl/bazy-wiedzy/4_32_ ... uslug.html można sobie poprzeglądać listę pasoży... tfu, innowacyjnych projektów. Przyznam szczerze, że kwoty są oszałamiające. Jak można wydać pół miliona na stronę www?

A

Anonymous

Guest
Ciek napisał:
Świat Kotów to niezły numer ale pamiętam, że kolega Cynik9 wspominał coś kiedyś o projekcie Świat Lemingów. Ktoś wie czy ta inicjatywa ruszyła z miejsca? :)

http://www.web.gov.pl/bazy-wiedzy/4_32_ ... uslug.html można sobie poprzeglądać listę pasoży... tfu, innowacyjnych projektów. Przyznam szczerze, że kwoty są oszałamiające. Jak można wydać pół miliona na stronę www?

Znalazłem perełkę - "Nowoczesny internetowy portal społecznościowy, randkowy i informacyjny skierowany do osób niepełnosprawnych".

http://www.web.gov.pl/bazy-wiedzy/4_32_ ... wnych.html

Usmiech Sp. z o.o. :D

Są jeszcze większe perełki, zachęcam do przeglądania!

Ciekawe przez ile czasu te strony muszą istnieć?

Może jakiś libertariański projekt?

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 872
12 259
"Trwałość projektów realizowanych w ramach PO IG musi być zachowana przez okres 5 lat lub w przypadku projektów realizowanych przez MŚP – 3 lat od zakończenia projektu"
http://www.poig.gov.pl/Documents/wytycz ... 092011.pdf

Premislaus napisał:
Myślę, że dużą szansę powodzenia miałby projekt polegający na wstawieniu terminali dostępowych do Internetu w ogrodach zoologicznych na wybiegach dla małp człekokształtnych ale nie wiem czy to byłoby dostatecznie libertariańskie bo nie jestem zbyt mocny ideologicznie :(

A

Aeger

Guest
http://www.web.gov.pl/bazy-wiedzy/4_32_ ... ciowy.html

Strona fanowska Gwiezdnych Wojen
Kwota : 91,460 PLN.

Ktoś w ogóle czyta na co daje pieniądze?
-----
http://www.web.gov.pl/bazy-wiedzy/4_32_ ... etowa.html

Jakiś psychotest (opis tak zawiły że ni w ząb nie rozumiem) ale za
352.197,50 PLN
---
http://www.web.gov.pl/bazy-wiedzy/4_32_ ... rowej.html
Infookno.pl - portal poświęcony stolarce otworowej
89.111 PLN
---

http://www.web.gov.pl/bazy-wiedzy/4_32_ ... lasow.html
portal ogłoszeniowo-informacyjno-szkoleniowo-usługowy dla prywatnych właścicieli lasów
106.996,31 PLN
---

OP
OP
D

Deleted member 427

Guest
Pewne jest jedno - nie dotują wszystkich napływających projektów. Pytanie: jakimi kryteriami się kierują? Losują? W nazwie musi być przymiotnik "społeczny"? Tak patrzę na tę listę i nie ogarniam tego.

Szynka

Złota szynka wolnego rynku.
1 209
2 055
Zdaje się, że już tak łatwo się takich dotacji nie dostaje i teraz trochę bardziej kontrolują na co idzie kasa. W każdym razie tak słyszałem.

Piter1489

libnetoholik
2 072
2 035
Szkoda :( , kasa powinna iść na jak najgłupsze rzeczy, wtedy można łatwiej takie dotacje wyśmiać i obserwować głupie maski "młodych wykształconych", którzy nie wiedzą co odpowiedzieć.

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 872
12 259
kawador napisał:
Pewne jest jedno - nie dotują wszystkich napływających projektów. Pytanie: jakimi kryteriami się kierują? Losują? W nazwie musi być przymiotnik "społeczny"? Tak patrzę na tę listę i nie ogarniam tego.

Dla działania 8.3 "Przeciwdziałanie wykluczeniu cyfrowemu" (czyli dla tych terminali dla człekokształtnych, o których myślałem), kryteria przedstawiają się następująco:
http://www.wwpe.gov.pl/be2/files/docume ... 202012.pdf

Natomiast dla 8.1. (Wspieranie działalności gospodarczej w dziedzinie gospodarki elektronicznej - Gwiezdne Wojny, Koty i inne):
http://poig.parp.gov.pl/files/74/108/208/554/13149.pdf

Jak to wygląda w konkretnych przypadkach to trzeba zerknąć na poszczególne konkursy. Przykładowo TUTAJ są ogłoszenia o zamknięciu konkursów z podaniem stosunku wnioskowanych kwot do kwoty alokacji i nie jest to jakaś wielka rozbieżność bo tylko 2x więc przy zmniejszeniu kwoty dofinansowania mogą się załapać wszyscy, którzy przebrnęli przez ocenę formalną. Jeśli jednak nie to podczas oceny merytorycznej daje się punktację poszczególnym beneficjentom na podstawie wymagań merytorycznych. To jest do zrobienia, przykładowo trzeba dołączyć biznesplany - coś takiego jak najbardziej da się ocenić. Niestety, właśnie te rzeczy, najciekawsze ze wszystkiego, nie są publikowane, a bardzo chętnie bym sobie zerknął na biznes plan tej strony o Gwiezdnych Wojnach :)

Aha, jeśli komuś podobają się "innowacyjne" projekty to może zobaczyć na listę beneficjentów PO Kapitał Ludzki TUTAJ. W odróżnieniu od IG, KL charakteryzuje się tym, że :
- kwoty wsparcia mogą być znacznie wyższe,
- brak jest efektu trwałości projekt, ot, prowadzi się cykl szkoleń, wykładów, albo reklam w mediach, wyda broszurkę i zarówno projekt jak i pieniądze zwyczajnie rozpływają się w powietrzu :)

Uwaga! KL jest raczej dla ludzi o mocnych nerwach, jeśli ktoś cierpi na nadciśnienie to lepiej to sobie odpuścić. Złośliwie tylko wspomnę, że na samym dole dłuuuuuugiej tabelki beneficjentów jest podsumowanie wartości projektów i widnieje tam kwota 27 mld złotych, czyli jesteśmy mniej więcej w połowie drogi bo przewidziano na to kwotę 11,5 mld euro. No, to wracajmy już do roboty bo ktoś musi płacić te podatki :)

father Tucker

egoista, marzyciel i czciciel chaosu
2 337
6 521
Te nazwy projektów mnie ropierdalają:
  • Nowy kierunek - nowe życie
  • Będziemy tacy jak inni - Towarzystwo Rozowju Gminy Marianowo (pis. oryg.)
  • Aktywność znosi bariery - 49 000 PLN
  • Tanie wyglądanie - 49 100 PLN
  • "zróbmy coś dla siebie"
  • Teraz MY - 48 000PLN
  • I Ty też możesz - Stowarzyszenie Solidarne Kobiety Zawsze - 49752,58
  • Przedsiębiorco, nie jesteś sam! - 890 000
  • Kozy-edukacja-zawód - Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania Ziemia Bielska 43 500
  • Patataj!-Rozwijam, się by naprawdę żyć - 47 200
  • Aktywność, sposobem na walkę z bezrobociem (no kurwa, ale odkrycie) - 44 700 PLN
:D

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 872
12 259
Premislaus napisał:

Kiedyś polazłem na rybki i, kurde, nie chciały skubać. Wiadomo, w wodach PZW mało co pływa ale ten dzień był wyjątkowo fatalny. Było więc sporo czasu na myślenie. Po powrocie do domu sprawdziłem sobie domenę www.fen.eu – wciąż wolna. Pomyślałem sobie, że to czego na serio brakuje w tym świecie to miejsce, które mogłoby być punktem wyjścia dla wszystkich, dla których słowo „wolność” to coś więcej niż tylko szmata, którą trzeba cisnąć w najdalszy zakątek umysłu by nie przeszkadzała w budowie społeczeństwa sprawiedliwości społecznej i powszechnej szczęśliwości. Miejsca, gdzie znajdowałyby się odnośniki do krajowych FENów, a w krajówkach fora dyskusyjne, linki do rozproszonych grup wolnościowych, blogów, możliwość publikacji tekstów. To wszystko okraszone wiadomościami na temat postępów pełzającego totalitaryzmu, czy ekonomicznego rypania w dupę. Z czasem może pojawiłyby się jakieś inicjatywy. Być może czas już najwyższy reaktywować Radio Wolna Europa, być może czas już wybrać jakiś symbol walki o wolność, coś co można byłoby szybko namalować na murze by choć symbolicznie wyrazić swoją frustrację; u nas ta kotwica powstańcza wpisana w @, u kogoś innego V z Vendetty, kto wie, jest wiele możliwości ... Wychodzę z założenia, że walczyć z przeciwnikiem stosującym taktykę „dziel i rządź” można wyłącznie poprzez łączenie sił. Jeden płatek śniegu nic nie znaczy, zbierz ich jednak miliony, a powstałą z nich lawina, która zniszczy wszystko na swej drodze. Dlatego międzynarodowy portal mógłby być realną szansą na jakieś zmiany. Nie musiałby nawet być libertariański, ba, wręcz byłoby to zagrożeniem bo z miejsca oznaczałoby marginalizację. Jak dla mnie wolność to jest jedna trasa, tylko ludzie wysiadają z pociągu na różnych stacjach. Anarchiści gdzieś na samym końcu, minarchiści trochę bliżej ale nawet przeciętny szary Kowalski marzący o niskich podatkach ale „darmowym” tym i owym chciałby się też przejechać, nie za daleko ale wciąż w tę stronę więc nie widzę powodów by go ze sobą nie zabrać. Nawet jeśli zatrzymamy się na jakiś czas na jego stacji to wciąż powinno być trochę lepiej niż teraz. Nie od razu Kraków zbudowano.

Od bardzo dawna z ciekawością obserwuję np. Nowy Ekran. Dobry pomysł ale to wciąż za mało, efekt lawiny nie wystąpił, co najwyżej zebrano trochę śniegu i nie bardzo wiadomo co z nim zrobić, postawić bałwana? Środowiska wolnościowe marnują w chwili obecnej swoją szansę. Rzeczywistość, w której marzenia o europejskiej trzeciej drodze rozsypują się jak domek z kart na naszych oczach to grunt niezwykle podatny na wszelkie idee bo chyba każdy już widzi, że to wszystko zwyczajnie nie działa, nawet najgłupsi. Niestety, wygląda na to, że ktoś inny go obsadzi i będzie z niego zbierać.

Ciekaw jestem czy coś takiego, w założeniu niezbyt przychylne UE w obecnym kształcie mogłoby liczyć na dofinansowanie. W zasadzie nie widzę problemów bo biorąc pod uwagę poprawność polityczną strasznie ciężko byłoby odmówić, tym bardziej, że konkurencja nie jest jakaś mordercza. Najprawdopodobniej byłbym nawet w stanie zrobić dokumentację aplikacyjną :)

FEN – Free Europe Network, marzenia bywają piękne :)

Tak na marginesie, pamiętam, że ktoś tu niedawno napisał, że jakby go władze wspierały tak jak Krytykę Polityczną to coś tam, z czymś tam. To nie byłeś przypadkiem ty (wybacz, nie pamiętam i nie mogę tego znaleźć)? KP ma to do siebie, że „coś” chce robić. Coś organizuje, wydaje nawet jakieś książki więc jako tako kwalifikuje się by wziąć trochę kasy bo ma jakiś cel. Jeśli chciałbyś wsparcia na inicjatywę liberalną, libertariańską no to niestety jakoś ta inicjatywa musiałaby wyglądać. Nawet w socjalistycznej rzeczywistości nie dostaje się kasy by ją przepuścić na piwo pisząc posty po forach.

Oreł napisał:
Dlatego właśnie nie przestaje mnie zadziwiać ludzka bierność czy też zainteresowanie jakimiś środkami zastępczymi, choćby wspomnianą w hyde parku grą polityczną. Po ch…j tracić czas na coś takiego jeśli można zrobić to naprawdę?

Instytut Misesa też "coś organizuje, wydaje nawet jakieś książki", ale kasy z budżetu nie ciągnie. Wyjątkiem są ich seminaria, które współfinansuje NBP. W porównaniu do zawrotnych kwot, jakie otrzymuje krypol, są to pewnie grosze. Fijorr Publishing nie bierze nic. Wolnościowcy brzydzą się dotacjami i to też może odgrywać tu niemałą rolę. Byłoby zajebiście, gdyby jakiś dziany akap otworzył własną knajpę, w której propagowałby idee wolnościowe. Najlepiej rzut kamieniem od "Nowego wspaniałego świata". Można sobie wyobrazić wkurwienie krypolu.

T.M.

antyhumanista, anarchista bez flagi
1 412
4 448
Wydrukuję sobie te cyferki wraz z adresami innowacyjnych instytucji, które korzystają z tego szczodrego dofinansowania. I będę rozdawał bumom na ulicy, zamiast petów i złotówek. Może pójdą na którąś z kijami.

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 872
12 259
Właśnie wyczaiłem reklamę na Onecie:

http://domy3d.pl/

I biograficzna notatka:
http://www.web.gov.pl/baza-euslug/29_16 ... ny-3d.html

Usluga polega na stworzeniu innowacyjnego portalu komunikacyjnego:

wirtualny spacer 3d
generator reklam
usługa łączenia klienta z architektem

Numer naboru: 1
Dofinansowanie: 786466,28 (siedemset osiemdziesiąt sześć tysięcy czterysta sześćdziesiąt sześć złotych 28/100 gdyby ktoś miał problemy z cyferkami - przypis mój - Ciek)
Zasięg: Krajowy Europejski
Rynek docelowy: Krajowy Europejski

I tak się robi biznes, panowie i panie, a nie jakaś praca czy tam inne gówno, bo to dobre dla roboli, frajerów, liberałów i innych podludzi. Chwilowo house4human Sp z o.o nie ma jeszcze nawet telefonu stacjonarnego, a siedziba zlokalizowała się w domku na przedmieściach Słupcy ale spoko, nie od razu Rzym zbudowano, jeszcze będą światowym liderem w dziedzinie ... eee ... ummm ... hmmm ... spacerów 3d? Próbowałem włączyć sobie taki spacer ale pojawiają się do wypełnienia formularze i informacja o bliżej nieokreślonych płatnościach wraz z informacją "Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych w celach rekrutacji zgodnie z ustawą z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (tekst jedn.: Dz. U. z 2002 r. Nr 101, poz. 926 z późn. zm". Rekrutacja? Nie, dziękuję, może to jakaś sekta :)

Do góry Bottom