Audiobooki

P

Przemysław Pintal

Guest

Czyta Borys Szyc. Nie jest źle, ale lektor z wersji angielskiej lepiej brzmi.

OP
OP
Mad.lock

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 115
Niedawno wyszedł audiobook "Źródło" Ayn Rand. Nie czytałem, ale będę słuchał. Jest to darmowa "agorystyczna" wersja czytana przez człowieka o pseudonimie "mako new", czy jakoś tak (http://poczytajmimako.blogspot.com/). Słuchałem kilku jego rzeczy i daje radę, o ile na przykład nie uprze czytać jakieś nazwisko czy imię źle, to czyta bez pomyłek.
"Atlas zbuntowany" też tam jest.

OP
OP
Mad.lock

Mad.lock

5 149
5 115
Andy Weir - Marsjanin

Nie widzialem filmu, może jeszcze obejrzę z ciekawości.

Książka jest dziwna i trudna w ocenie. Nie jest jakoś wybitnie dobra – to na pewno. Fabularnie płytka. Stylowo nieciekawa. Jedyną zaletą jest rzekomy realizm opisanej misji, wyposażenia itd. bo autor to ponoć astro-nerd. I to było nawet ciekawe przeczytać jak autor wyobraża sobie takie obozowisko na Marsie. No może jeszcze dobre jest przesłanie, czyli wiara w ludzki rozum i pomysłowość.

Lektor: Jacek Rozenek. Wkurzająca trochę losowa gestykulacja głosem i chyba w jednym miejscu szeptanie. Ale przynajmniej techniczna jakość dobra, nie jest to jakaś kopia kopi zjechanej taśmy, jakie można spotkać w sieci.

Audiobook chyba niezbyt jest dobry w wypadku takich książek jak ta, bo w tekście pojawia się wiele liczb, ilości czegoś podanych w jakichś jednostkach, obliczeń, list wyposażenia. Mając to napisane, byłoby łatwiej zachować jakieś poczucie realizmu, a tak to trzeba czasem odpuścić w stylu "ok, whatever, bla bla, wierzę, przejdź już do opisu skutków".

kompowiec

freetard
2 589
2 650
Niedawno wyszedł audiobook "Źródło" Ayn Rand. Nie czytałem, ale będę słuchał. Jest to darmowa "agorystyczna" wersja czytana przez człowieka o pseudonimie "mako new", czy jakoś tak (http://poczytajmimako.blogspot.com/). Słuchałem kilku jego rzeczy i daje radę, o ile na przykład nie uprze czytać jakieś nazwisko czy imię źle, to czyta bez pomyłek.
"Atlas zbuntowany" też tam jest.
https://poczytajmimako.blogspot.com/2015/12/ayn-rand-zrodo-audiobook-pl.html
gdzie są linki do pobrania?

OP
OP
Mad.lock

Mad.lock

5 149
5 115
Robert Goddard - Bez śladu (wyd. ang. 1990)

Pierwsza część trylogii kryminalnej. Jedna z dwóch, które odsłuchałem. Łączy je postać głównego bohatera, ale można je chyba czytać osobno.

Od razu powiem, że powieść podobała mi się. Akcja nie toczy się w szalonym tempie, ale wciąga. Zagadka do rozwiązania jest dobra.

Co się rzadko zdarza w kryminałach, główny bohater to ktoś z kim można się utożsamić i kogo można polubić. Zwykły niemłody już człowiek z wieloma problemami i z niezbyt udanym życiem, nie ma żadnych szczególnych zdolności poza determinacją by rozwiązać sprawę oraz uczciwością i prostodusznością, która pozwala mu zjednywać sobie czasem jakichś ludzi, chociaż w większości przypadków przyczynia się to raczej do jego kiepskiej sytuacji materialnej.

Lektor: Mirosław Utta, niektórzy go nie lubią, ale jak dla mnie OK.

Robert Goddard - Co kryje mrok (wyd. ang. 1996)

Rzuciłem się na drugą część od razu. Niestety rozczarowałem się. Co gorsza, rozczarowanie to nastąpiło dopiero na końcu książki. Rozwiązanie zagadki oraz przyczyna wielu zdarzeń nie spodobała mi się i myślę, że nie jestem w tym odosobniony. Tak jakby autor chciał zrobić lepiej niż w poprzedniej części, dodał więc większą zbrodnię, więcej trupów i akcji, więcej niewytłumaczalnych z pozoru zdarzeń, no i przeholował.

Trzecia część nie wyszła po polsku, nie wiem dlaczego. Może przeczytam ją po angielsku, chociaż wiem, że będzie to ryzykowne, bo nie wiem czy autor wróci do stylu z pierwszej części czy może odleci już totalnie.

Lektor: Roch Siemianowski. Taśma zjechana, szczególnie na początku, ale potem się poprawia.

Politolog przyszly

Well-Known Member
263
697
Stanisław Grzesiuk - 5 lat kacetu czyta Leopold zły? Dostępne na YouTube ale niepełne brakuje kilku godzin.
2 cześć trylogii dla mnie najciekawsza opisująca życie codzienne i walkę o przetrwanie w obozach koncentracyjnych dachu i mautchausen-gusen.
Czytałem te książki bardzo dawno i kilka miesięcy temu trafiłem na audiobook na YouTube lektor niesamowicie robi klimat. Zupełnie inny odbiór całości dla mnie dużo bardziej działający na wyobraźnię niż przeczytanie, przez sposób narracji tego gościa. Generalnie nie lubię słuchać wolę czytać ale w tym wypadku audiobook bije tradycyjna formę na głowę

alibaba

New Member
4
0
Witam
Jakie polecacie najlepiej audiobooki tematyka:
-kultura żydów ( książki podróżnicze)
- Jak żyją czyli ( jak często zdarzają się u nich przestępstwa na tle np. seksualnym, skrobanki , prostytucja, rozwody , wydziedziczenie dzieci ) .
-zbrodnie żydowskie popełnione na polakach na terenie Polski ( historia)
- zbrodnie żydowskie popełniane na Palestyńczykach

Materiały są mi potrzebne do pracy "naukowej" xD
Czytałem książki jeziorańskiego i z IPN .
Uwaga wszystko ma być podparte na faktach żadne Sci -FI ...

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom