Anarchokapitalizm = feudalizm?

Lancaster

Kapłan Pustki
1 168
1 115
Mówiąc bezprawnie, miałem na myśli prawo naturalne, a nie jakieś jebane prawo pozytywne. Ja prawa pozytywnego nie uznaję i uważam je za bezprawie ( bezkarne okradanie ludzi, zamykanie niewinnych w więzieniach i inne państwowe zbrodnie).

margines

wujek dobra rada
626
84
Bez sensu te dysputy, bo jak słusznie zauważył papuv (ja też już to kiedyś pisałem) PRAWO WŁASNOŚCI OBECNIE NIE ISTNIEJE, twój akt notarialny to jedynie wynajem ziemi od państwa i jesteś zobowiązany płacić temu komuś haracz. Podatek od gruntu i podatek od nieruchomości tam postawionej, a często jeszcze dodatkowe koszta (zezwolenia itp.). Chyba, że to dyskusja teoretyczna o idealnym świecie, to przepraszam.

Lancaster

Kapłan Pustki
1 168
1 115
To teoretyczna dyskusja (tak jak ten wątek). Wiem, że prawo własności obecnie nie jest respektowane, ale to nie znaczy, że nie istnieje. W idealnym świecie byłoby respektowane (a jakby, ktoś nie respektował to ...). Samoposiadanie też nie istnieje, czy nie jest respektowane? Dobra, o słowa nie zamierzam się kłócić.

GAZDA

EL GAZDA
7 687
11 168
no ja tez myślałem że gadomy tu o akapie a nie obecnej komunie...
komuna zwana rzeczpospolitą polską trzecią nie szanuje umów i prawa własności
ja na moim papierze mam napisane że jestem właścicielem nieruchomości a jednak ciągle sie komuchy mi wpierdalają z jakimiś zachciankami...

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 732
Dlatego musi nadejść taki moment, kiedy Minotaur nie będzie miał już co jeść i przestanie rosnąć. Wówczas ponownie podzieli się na mniejsze cząstki, zapanuje neośredniowieczna "anarchia", nowy feudalizm.

Warto pracować nad tym, by neośredniowiecze było libertariańskie.

Właśnie!

Do góry Bottom