AMA: Kompetentny komunista

Status
Zamknięty.
OP
OP
RedRight

RedRight

Member
362
15
Jakie stanowiska we władzach państwowych Czechosłowacji zajmowali sygnatariusze listu zapraszającego siły Układu Warszawskiego do wkroczenia do Czechosłowacji i czemu właściwie pozostawał on anonimowy do upadku ZSRR?
Może szanowali tajemnicę korespondencji? :DOgólnie byli to członkowie KC.
Przedstawiciel najwyższych władz Ukrainy Petlura poprosił Polskę o pomoc w walce z rewolucją. Chociaż poznaliśmy go z nazwiska.
Masz częściowo jeden punkt z 7. Można podważać legalność Petlury. Widzę to tak, że zachodnia Ukraina należała się Polsce, a wschodnia bolszewikom. Wyprawa kijowska naruszyła status quo.
Wyprawa kijowska miała miejsce w 1920 r. Wikipedia podaje, że wojna zaczęła sięw 1919 r.:

"Wojna rozpoczęła się 14 lutego 1919 starciem koło miasteczka Mosty niedaleko Szczuczyna, gdzie wysunięte poza wycofujące się jednostki niemieckie[c] oddziały wojska polskiego powstrzymały dalszy marsz na zachód w ramach „Cel Wisła” oddziałów Frontu Zachodniego Armii Czerwonej. Szczupłe siły polskie, składające się z 12 batalionów piechoty, 12 szwadronów kawalerii i 3 baterii artylerii, działały tam na dwóch, dość równomiernie obsadzonych odcinkach frontu. Formacjami odcinka południowego (PrypećSzczytno), czyli Grupy Podlaskiej, przemianowanej potem na Grupę Poleską, dowodził gen. Antoni Listowski. Jego oddziały swoim prawym skrzydłem utrzymywały łączność z Grupą Wołyńską gen. Edwarda Rydza-Śmigłego i koncentrowały się głównie pod Antopolem na kierunku BrześćPińsk i koło Berezy Kartuskiej. Oddziały odcinka północnego (Szczytno – Skidel) należały do Dywizji Litewsko-Białoruskiej gen. Wacława Iwaszkiewicza-Rudoszańskiego, który swoje oddziały skupiał przede wszystkim w rejonie Wołkowyska. Na tych pozycjach wiązano niewielkie siły Armii Czerwonej, której wysiłek wojenny skupiony był jeszcze przede wszystkim na walce z oddziałami białych.
Faktycznie wojna zaczęła się od wyprawy kijowskiej.

kompowiec

freetard
2 587
2 650
Przy mojej wiedzy i doświadczeniu zmiana poglądów jest raczej niemożliwa, ale możemy kontynuować dialog.
I dlatego nie potrafisz przyznać się do błędów, które popełniłeś? Bo byś musiał zrezygnować z swojego fundamentalizmu? To po chuj tu jesteś. Nie potrzebujemy ludzi którzy nie są open-minded. Od momentu gdy popełniłeś błąd in-group favouritism, jakikolwiek dialog z tobą jest wówczas bezcelowy. A gdzie go popełniłeś? Wcześniej już kilka razy ale powtarzasz go jak mantrę, chociażby tutaj:
Wyłącznie socjalizm.
Wyłącznie kapitalizm.
nie ma wyłącznie dobra i zła. To błąd dychotomii myślenia.

Ostatnia edycja:

ckl78

Well-Known Member
1 881
2 036
everyone-dinner-and-she-breaks-out-her-best-dishes-and-makes-authentic-communist-food-ddy-3pold

xD

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 892
12 274
@RedRight czy uważasz, że u podstaw faszyzmu leżały jakieś inne niż tylko brak uspołecznienia środków produkcji fundamentalne cechy, które wraz z rozwojem tej odmiany kapitalizmu doprowadziły do tragedii do jakiej doprowadziły?

Niestety nie odpowiedziałeś na moje pytanie:
@RedRight często podkreślasz zbrodniczość liberalizmu. Na ile szacujesz liczbę ofiar III RP? W które miejsce kaźni polecałbyś się udać, jeśli ktoś chciałby oddać cześć ofiarom?
nad czym ubolewam, ale wydaje mi się, że w III RP nie ma za wiele ofiar kapitalizmu. W każdym razie najwyraźniej nie jest to ta wyjątkowo krwiożercza odmiana z obozami koncentracyjnymi nie tylko dla złych ludzi, co prowadzi mnie do wniosku, że brak uspołeczenia środków produkcji niekoniecznie musi skutkować tragedią, a więc przyczyn należy szukać gdzie indziej.

OP
OP
RedRight

RedRight

Member
362
15
I dlatego nie potrafisz przyznać się do błędów, które popełniłeś? Bo byś musiał zrezygnować z swojego fundamentalizmu? To po chuj tu jesteś. Nie potrzebujemy ludzi którzy nie są open-minded. Od momentu gdy popełniłeś błąd in-group favouritism, jakikolwiek dialog z tobą jest wówczas bezcelowy. A gdzie go popełniłeś? Wcześniej już kilka razy ale powtarzasz go jak mantrę, chociażby tutaj:

nie ma wyłącznie dobra i zła. To błąd dychotomii myślenia.
Tyle napisałem, a ty odpowiadasz tylko na to. Jest oczywiste, że jedna rzecz może być po prostu lepsza od drugiej. Problem polega na tym, że ustroje społeczno-gospodarcze są złożone. Czy jeden może być pod każdym względem lepszy od drugiego? Sądzę, że tak. Komunizm radziecki jest kompletny, całościowy. Dlatego powinien być pod każdym względem lepszy od amerykańskiego liberalizmu. Jest oczywiste, ze zdecydowana większość ludzi żyła bardziej dostatnio w ZSRR. Jednak w USA można było być bardzo bogatym. Myślę, że to działało w XIX wieku. Ale odkąd powstało ZSRR, amerykańscy kapitaliści nie mogli dobrze się czuć z majątkami zdobytymi wyzyskiem i imperializmem.

Natomiast elity bieda krajów kapitalistycznych żyły gorzej od elit ZSRR.

OP
OP
RedRight

RedRight

Member
362
15
@RedRight czy uważasz, że u podstaw faszyzmu leżały jakieś inne niż tylko brak uspołecznienia środków produkcji fundamentalne cechy, które wraz z rozwojem tej odmiany kapitalizmu doprowadziły do tragedii do jakiej doprowadziły?
Faszyzm to szowinizm, antydemokracja, antykomunizm i rzucanie ochłapów robotnikom. Połączenie szowinizmu z pełnym socjalizmem znacznie osłabiłoby nienawiść do ZSRR, zatem nie mogłoby być skuteczne. Do faszyzmu przyczynił się na pewno kapitalistyczny kryzys. Jednak sama prywatna własność środków produkcji nie musi prowadzić do faszyzmu. Znowu, opisanie wszystkich przyczyn wymagaloby grubego referatu.
Niestety nie odpowiedziałeś na moje pytanie:

nad czym ubolewam, ale wydaje mi się, że w III RP nie ma za wiele ofiar kapitalizmu. W każdym razie najwyraźniej nie jest to ta wyjątkowo krwiożercza odmiana z obozami koncentracyjnymi nie tylko dla złych ludzi, co prowadzi mnie do wniosku, że brak uspołeczenia środków produkcji niekoniecznie musi skutkować tragedią, a więc przyczyn należy szukać gdzie indziej.

Różne źródła podają tak różne liczby, że nie wiem. https://histmag.org/Dlaczego-policja-strzelala-przed-wojna-14997

Na pewno nie każde państwo znalazło się w tej samej sytuacji. Dla przykładu za cara nie było takiej czystki jak za Stalina. Znowu po wielkiej czystce nie było innych. Zdaje się, że za cara było więcej wyroków śmierci niż po wojnie w ZSRR. Takie porównania są trudne. W II RP nie skazano na śmierć tylu osób co w PRL(ok. 2 tys.). Ale już liczba ofiar wojska i policji może być podobna lub większa. Z kolei w Czechosłowacji po wojnie kapitaliści skazali na śmierć więcej ludzi niż rządzący po nich komuniści.

Jest też ogromna liczba państw, w których komunizm został powstrzymany przez liberalny terror.

Jeżeli porównamy np. ofiary wielkiej czystki(700 000) z liczbą ofiar Anglo-Amerykańskich nalotów na ludność cywilną(ok. 1 milion)
Czy ogólną liczbę ofiar kapitalizmu 70 milionów z tą samą dla stalinizmu 8 milionów(co prawda można argumentować, że działali w mniejszej liczbie państw).

Wtedy widać, ze kapitalizm nie zawsze i nie wszędzie, ale niemal uniwersalnie był znacznie gorszy.

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 892
12 274
@RedRight ja pytałem o III RP, obecną.

W jakich miejscach na świecie i kiedy udało się z powodzeniem wdrożyć prawicowy komunizm, nie licząc ZSRR za czasów Stalina?

OP
OP
RedRight

RedRight

Member
362
15
@RedRight ja pytałem o III RP, obecną.
Obecnie policja ma lepsze środki kontroli tłumu.
W jakich miejscach na świecie i kiedy udało się z powodzeniem wdrożyć prawicowy komunizm, nie licząc ZSRR za czasów Stalina?
ZSRR do lat 80. Kraje Europy Wschodniej, choć te nie przeżyły cudu gospodarczego lat 30. w ZSRR. więc pozostały daleko w tyle. i należy je porównywać z krajami południa Europy lub nawet Ameryki Łacińskiej. Wyjątek Czechosłowacja. NRD przeżyła konfiskatę kapitału przez ZSRR po wojnie, a RFN ogromną pomoc od USA(handel, kapitał technologię).

Kubańczycy prawdopodobnie nie mieli pojęcia jak się planuje gospodarkę kraju.

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 892
12 274
Kraje Europy Wschodniej, choć te nie przeżyły cudu gospodarczego lat 30. w ZSRR. więc pozostały daleko w tyle. i należy je porównywać z krajami południa Europy lub nawet Ameryki Łacińskiej.
Jak je oceniasz w tym porównaniu?

OP
OP
RedRight

RedRight

Member
362
15
Jak je oceniasz w tym porównaniu?
W międzywojniu byliśmy na poziomie Ameryki Łacińskiej i trochę poniżej Grecji. W 1976 roku wyraźnie powyżej Grecji i dwa razy lepiej od Ameryki Łacińskiej. Trzeba pamiętać, że takie wyliczenia wiążą się z fundamentalnymi problemami metodologicznymi, których teraz nie wymienię.

OP
OP
RedRight

RedRight

Member
362
15
Korwin: "Nie ma dowodów, że Hitler wiedział o Holokauście". Daję wam okazję to zmasakrować.

Jeżeli nie zdołacie, to ja zaoram tu Mikiego ostatecznie.
Słowa Hitlera: If international finance Jewry inside and outside Europe should succeed in plunging the nations once more into a world war, the result will be not the Bolshevization of the earth and thereby the victory of Jewry, but the annihilation of the Jewish race in Europe.

Tłumaczenie: Jeśli międzynarodowemu żydostwu finansowemu w Europie i poza nią uda się ponownie pogrążyć narody w wojnie światowej, rezultatem nie będzie bolszewizacja ziemi, a tym samym zwycięstwo żydostwa, ale unicestwienie rasy żydowskiej w Europie.

OP
OP
RedRight

RedRight

Member
362
15
Zatkało korwinistów? To dodam, że Miki bredzi w sprawach ekonomicznych tak samo jak w kwestii Hitlera czy nieszkodliwości lekkiej pedofilii. Oczywiście ustrój niewolniczy - kapitalizm - jest gospodarczo niewydajny. ZSRR w 1939 miał kosmiczną przewagę militarno-przemysłową nad USA; ponad 100 razy więcej wyprodukowanych czołgów, a w 1976 miażdżącą militarno-przemysłową i dużą konsumpcyjną.

Blobfish

Well-Known Member
151
281
Lepiej byś podyskutował o moich wpisach a temat Wielkiej Depresji.

Nie obraź się ale chciałbym zaproponować coś innego. Otóż dla mnie o wiele ciekawsze od Twoich poglądów jest to dlaczego w ogóle jesteś komunistą. Zawsze intrygowało mnie czemu niektórych ludzi pociągają totalitarne ideologie i w ogóle ruchy oparte na przemocy. Co sprawia, że w dzisiejszych czasach ktoś zostaje nazistą, komunistą itp. ? Według mnie przyczyna musi tkwić w psychice a wpływy srodowiska mają marginalne znaczenie. Więc w jaki sposób i na jakim etapie życia dochodzi do ukształtowania odpowiedzialnych za to cech charakteru ? Dlatego zamiast rozmowy o ideologii chciałbym Cie poprosić o szczerą odpowiedź na kilka pytań. Jesteśmy tutaj anonimowi ale jeśli nie zechcesz odpowiedzieć to oczywiście zrozumiem. Chcę zaznaczyć, że nie pytam złośliwie choć niektóre pytania mogą sprawiac takie wrażenie.

1) ile masz lat ?

2) z jakiego środowiska się wywodzisz ( mam na myśli status ekonomiczny i intelektualny Twojego środowiska rodzinnego )

3) pisałeś, ze studiujesz - czy można wiedzieć co, na jakiego typu uczelni i w jakim trybie ( zaocznie , stacjonarnie ) ?

4) czy posiadasz rodzeństwo a jesli tak to ile i którym z kolei dzieckiem jesteś ?

5) czy wychowali cię oboje rodzice biologiczni ?

6) czy w rodzinie zdarzały się przypadki zaburzeń psychicznych lub nadużywnaia alkoholu lub narkotyków ?

7) jak określiłbyś swoje relacje z rodzicami w okresie dzieciństwa ?

8) którego z rodziców uznałbyś za osobę dominującą w ich związku ?

9) które z rodziców poświęcało Ci więcej czasu i zainteresowania ?

10) w jakim wieku po raz pierwszy sięgnałeś po alkohol ?

11) czy w dzieciństwie często zmieniałeś szkoły lub miejsca zamieszkania ?

12) jakie były Twoje relacje z rówieśnikami w okresie szkoły podstawowej i średniej ?

13) czy kiedykolwiek korzystałeś z pomocy psychiatry, psychologa lub psychoterapeuty a jesli tak to z jakiego powodu ?

14) czy określasz się jako hetero, bi, czy homoseksualista ?

15) w jakim wieku odbyłeś pierwszy stosunek seksualny ?

pozdrawiam

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom