Ziobro i SP, czyli lewica do potęgi.

M

MichalD

Guest
Nowa partia , Solidarna Polska, będąca rzekomo "lepszą prawicą" która "powstała po to, żeby Tusk miał z kim przegrać", okazuje się być najbardziej lewicowym ugrupowaniem w sejmie.

Niektóre gorące kawałki Ziobro & spółki:

Kiedy komuś umierają rodzice i dostaje w spadku dom, to też jestem za tym, by podatku nie płacił. Inna sprawa, gdy umrze miliarder. Uważam, że jego zstępny powinien się podzielić ze społeczeństwem setkami milionów. Tak jest w najbardziej bogatych i liberalnych krajach, tym bardziej powinno być u nas

http://wsieci.rp.pl/opinie/rekiny-i-plo ... a-zdradzil

Klub parlamentarny Solidarnej Polski zamierza zgłosić projekt ustawy wprowadzającej m.in. 40-procentowy podatek i większe zasiłki rodzinne. Propozycja zakłada podwyższenie stawki podatkowej z 32 do 40 procent dla podatników o dochodach rocznych przekraczających 120 tysięcy złotych. To jest uczciwe i solidarne - argumentują posłowie tego ugrupowania.

Tadeusz Cymański, europoseł z klubu Solidarna Polska, zwrócił uwagę, że taką stawką podatkową objęte zostałoby bardzo wąskie grono ludzi. – To jest mniej niż jeden procent podatników, którzy, mówiąc obrazowo, pana Boga za nogi złapali – mówi gość "Za, a nawet przeciw". Polityk podkreśla, że takie i wyższe stawki w Europie i krajach rozwiniętych to norma. Zaznacza, że to jest ustawa nie tylko o podniesieniu podatku dla bogatych, ale też, co bardzo ważne, o zmniejszeniu dla tych, którzy mają dochody miesięczne poniżej dochodu socjalnego. – Szukanie pieniędzy nie może ominąć bardzo wąskiej grupy ludzi, którzy zarabiają bardzo dużo – stwierdza Cymański.

http://www.polskieradio.pl/9/302/Artyku ... -chce-byc-
Swietym-Mikolajem

I tu interesująca kwesita: w ankiecie pod artykułem, 81 procent ludzi odpowiedziało, że nie stać nas na socjalizm! Czyżby była nadzieja?

olskie państwo w chwili narastającego kryzysu i rozwarstwienia społecznego jest zobowiązane wykazać solidarność. Dlatego zdecydowaliśmy się zaproponować rozwiązania ustawowe, które będą mogły tę sytuację zmienić, które będą mogły wyrównać tę ogromną dysproporcję - mówił na konferencji lider SP Zbigniew Ziobro.Jak podkreślił, solidarność z najbardziej potrzebującymi jest bardzo wskazana nie tylko z uwagi na zbliżające się święta, ale przede wszystkim z uwagi na kryzys, wzrost cen i kosztów życia.

http://polska.newsweek.pl/podatek-40-so ... 8,1,1.html

Poseł Solidarnej Polski Andrzej Romanek wyjaśniał, iż propozycje w sprawie zasiłków rodzinnych zmierzają do ich podwyższenia: o 50 proc. na pierwsze dziecko w rodzinie, o 100 proc. na drugie i o 200 proc. na trzecie. Aktualnie na dziecko do 5 lat uprawnionym przysługuje zasiłek 68 zł, na dziecko w wieku od 5 do 18 lat - 91 złotych, a w wieku 18-24 lata - 98 złotych. Po uwzględnieniu zmian zaproponowanych przez Solidarną Polskę, np. w przypadku dzieci do lat 5, wysokość zasiłków wynosiłaby: 102 zł - na pierwsze dziecko, 136 zł - na drugie, i 204 zł na trzecie.

http://www.naszdziennik.pl/index.php?da ... d=po19.txt

D

Deleted member 427

Guest
Najzwyklejszy w świecie program centro-lewicowy. Wielkiej polityki w tym nie ma, poziom mniej więcej Ikonowicza, czyli dajcie pracy i chleba i naprawcie te tory, żebym mógł do roboty dojechać.

A

Antoni Wiech

Guest
Przypierdolę się ponownie: A jaki jest prawicowy program??? I jaka partia na świecie go miała?

D

Deleted member 427

Guest
Antonim, sam kiedyś linkowałeś do programu monarchistów polskich. Poza tym Korwin jest prawicowcem i ma mocno prawicowy program.

A

Antoni Wiech

Guest
kawador napisał:
Antonim, sam kiedyś linkowałeś do programu monarchistów polskich. Poza tym Korwin jest prawicowcem i ma mocno prawicowy program.
Ale to absolutnie WSZYSCY etatyści. Nie wiem czemu jak ktoś np. jest za socjałem i wysokimi podatkami to jest to lewica, ale jak już za niskimi i brakiem socjału ale za utrzymaniem państwowej armii i przymusowymi obozami treningowymi wojskowymi to nagle prawica.

Tutaj sugeruje się, że lewicowe to antywolnościowe, ale w takim ujęciu WSZYSTKIE partie są mniej lub bardziej lewicowe. Nie chodzi mi o to, żeby tu bronić lewicowych skurwieli, ale nie podoba mi się, że przemyca się tu twierdzenie jakoby prawica była czymś innym. Oczywiście, można próbować jakoś bronić prawicowców, że oni tego podejścia wolnościowego mają więcej, problem w tym, ze jak tylko dorywają się do władzy (Thatcher, Reagan) to się zaczynają takie same jajca jakie robią "lewicowcy".

O wiele lepszym, chociaż też w sumie z dupy podziałem, jest na tych, którzy cenią sobie tradycyjne wartości moralne i postępowców. Tak czy inaczej jedni i drudzy pałą chcą wprowadzać swoje pomysły.

GAZDA

EL GAZDA
7 687
11 169
productimage-picture-the-right-is-wrong-the-left-is-stupid-828.gif

D

Deleted member 427

Guest
Antoni napisał:
Ale to absolutnie WSZYSCY etatyści.

Zgoda. Ale nie powiesz mi, że nie potrafisz odróżnić programu prawicowego od lewicowego - nawet na tym najbardziej podstawowym poziomie? Że to się zawsze kończy na retoryce - inna sprawa. Korwin jest prawicowcem, Bartyzel też. Ziobro przy nich to zwykły socjalny lewak.

A

Aeger

Guest
To może powinno być tak: jeżeli umiera osoba, o dochodach rocznych przekraczających 120 tys. złotych, rozdać wszystko co miał dla społeczeństwa, a samego pod płotem pochować.

Przecież ta partia nie może dojść do władzy! Nawet SLD chyba nie ma takich pomysłów... Normalnie bracia z Ziętkiem z PPP.

A

Antoni Wiech

Guest
kawador napisał:
Zgoda. Ale nie powiesz mi, że nie potrafisz odróżnić programu prawicowego od lewicowego - nawet na tym najbardziej podstawowym poziomie? Że to się zawsze kończy na retoryce - inna sprawa. Korwin jest prawicowcem, Bartyzel też. Ziobro przy nich to zwykły socjalny lewak.
Jest z tym problem, bo nie wiadomo jaką kategorię przyjąć do oceny.

Tą kategorią nie jest z pewnością stosunek do wolności jak tutaj często można wyczytać (ten to lewak, lewica zrobiła to itd). Jak mam bowiem traktować np. Palikota, który chce (niech będzie, że uczciwy jest, chociaż nie jest) legalizacji ganji, a poza tym chce ingerować w rynek. Lewica czy prawica? Albo Reagana, który deklarował odejście od etatyzmu (w praktyce to różnie to było) a dzielnie walczył z ganją? Albo PiS, który obniżył podatki dochodowe, ale wiadomo, że na innych polach odpierdala? Albo korwinistów, którzy są za wolnym rynkiem, ale monopol na walutę państwa powinien istnieć? (Albo Ted Kaczyński, który jebnął tyradę przeciw lewakom, ale coś bredził, że technika zabija ludzkość?)

Dlatego ja nie lubię określenia "lewackość" lub "lewicowość" na zamordyzm, bo wg tego podziału jak napisałem wcześniej WSZYSTKIE partie są lewicowe. Kwestia tylko skali.

Do góry Bottom