Zeitgeist

qatryk

Member
179
2
Własnie oglądam sobie ZEITGEIST: MOVING FORWARD (http://www.youtube.com/watch?v=4Z9WVZddH9w). O ile pierwszy Zeitgeist był całkiem całkiem, o tyle to jest jakimś kompletnym totalniackim niewypałem. Najpierw oczywiście główny chłopiec do bicia czyli wolny rynek. Potem system monetarny - tak prostacko opisany i zjechany że dziecko w podstawówce potrafiłoby chyba lepiej. Aktualnie jestem na części w której zachwala sie projekt gościa o nazwisku Fresco - w skrócie totalitarny plan jak tu wszystkich zunifikować - takie ładne ziszczenie jasiowych teorii jak to wszyscy nie powinni głodni chodzić. Mniejsza zresztą z tym - bo to w sumie taki plan stworzenia cccp opartego na komputerach - brzucha każdego będzie wpisany do komputra i ten komputr wszystkim tak rozdzieli coby w tym brzuchu zawsze cos było. Czyli ogólnie totalna fikcja bo jak bedę miał ochote na chomara to ja nie wiem jak pan Fresco sobie wyobraża że jak sie uprę go zjeść to go nie zjem.
W każdym razie ciekaw jestem skąd gośc miał kasę na zrobienie takiego filmu - pobierzny reaserch wskazuje że niby z jakis własnych środków i fundacji zeitgeist - co jest prawdopodobne ale jakos wierzyć mi sie w to nie chce. Taki materiał zebrać i tak zaprezentować to robota dla kilkunastu jak nie lepiej ludzi którzy dokładnie wiedzą jak to zrobić.
Nie szukając jednak spisków bo co mi po nich - krytyka Stefana - http://www.youtube.com/watch?v=Pg5K07c7 ... ture=feedu

A

Anonymous

Guest
Następnie mamy jakiś fragment wywiadu z Friedmanem. Jakiś dzieciak gada, że staruszek nie zapłacił rachunku za prąd i mu wyłączyli, a ten umarł. Friedman mówi, że to nie wina elektrowni, tylko ludzi w jego okolicy oraz bliskich którzy nawet mu nie pomogli. Potem oczywiście wielkie oburzenie autorów. Rozumiem, że ich zdaniem do obowiązków pracowników elektrowni należy badanie sytuacji majątkowej osób nie płacących rachunków. No błagam, trochę realizmu! Czy autorzy postulują żeby wszyscy przedsiębiorcy działali charytatywnie? Mają robić inspekcje w mieszkaniach gdzie mają zamiar wyłączyć dostawy energii? Autorzy nie przedstawiają odpowiedzi na rozwiązanie tego problemu.

http://www.wykop.pl/artykul/605749/teks ... zeitgeist/

Krytyki Zeitgeista jest trochę na necie. Większość filmów o teoriach spiskowych i cudownych naprawach świata, to brednie i banialuki. Te filmy mają tylko jedną zaletę, często atakują państwo i centralne instytucje.

Dużo ludzi wierzy w takie pierdoły i jak się z nimi gada, to tak jakbyś słyszał najdurniejszego taliba.

międzynarodowy ruch dążący do zmian społecznych, a przede wszystkim do przejścia z gospodarki monetarnej na gospodarkę zasobową (Resources-Based Economy), posiadający oddział w Polsce[1]. Ruch ten jest uważany za aktywistyczne ramię Projektu Venus, przedsięwzięcia non-profit stworzonego przez projektanta i inżyniera społecznego Jacque’a Fresco[2]. Według danych z 1 maja 2010 do Ruchu należy ponad 400 000 członków.

http://pl.wikipedia.org/wiki/The_Zeitgeist_Movement

Wiadomo już skąd mają pieniądze.

Oglądałem tylko pierwszą część, zaraz jak wyszła, totalnie mnie zniechęciło to do oglądania kolejnych części.

Inżynieria społeczna źle mi się kojarzy i stoi ona w opozycji do wolnego rynku, gdzie społeczeństwa kształtują się samorzutnie.

http://pl.wikipedia.org/wiki/The_Venus_Project - koleś może momentami dobrze kombinuje, ale wychodzi mu z tego jasizm.

Shemyazz

New Member
500
38
Oglądałem tego drugiego Zeitgeista, od razu rzuciła mi się w oczy jedna rzecz - pierdolą w nim, że całą ludzką pracę zastąpią maszyny, ludzie będą mogli się opierdalać, więc nie potrzebne są pieniądze... Zapomnieli tylko o tym, że maszyny trzeba:
a) projektować
b) wytwarzać
c) modernizować
d) serwisować
e) złomować
Pełna automatyzacja jest w zasadzie nierealna.

Alu

Well-Known Member
4 637
9 700
Hehe Stefan Molyneux dobrze to określił jako "marxism with robots".
Ci ludzie są kompletnie oderwani od rzeczywistości i wg mnie potencjalnie niebezpieczni. Nie kupuję zapewnień, że nie chcą nikogo do tego pomysłu zmuszać. Wizja społeczeństwa, w którym jakieś algorytmy komputerowe będą decydowały, kiedy i co możesz otrzymać wydaje mi się przerażająca.

D

Deleted member 427

Guest
Nie ma to jak zwalczać neokomunizm wenusjanizmem. Twórcy 'Venus Project' pasowaliby jak ulał do socjalistycznych fantastów początku XIX wieku w typie Fouriera czy Saint-Simona.

N

nowy.świt

Guest
http://nowy-swit.info/index.php/forum/9-odniesienia/3-ruch-zeitgeist-komunizm-w-nowej-oprawie

I tak tylko zacytuje ich wypociny:

Gospodarka Oparta na Zasobach to nowy system społeczno-gospodarczy oparty na wykorzystaniu potencjału ludzkiego oraz zdobyczy nauki i techniki i dochodzeniu do najlepszych możliwych decyzji poprzez wykorzystanie metody naukowej, który pozwoli w sposób o wiele lepszy niż obecnie zaspokoić potrzeby wszystkich ludzi na ziemi pozwalając im na rozwijanie się do maksimum swojego potencjału dla dobra własnego i całego gatunku ludzkiego. "

To są zwierzęta bez mózgu.

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 732
Moim zdaniem za tymi wszystkimi ruchami typu Zeitgeist, Occupy HujuMóju czy Anonymous, stoją czerwoni manipulatorzy. Komunizm się skompromitował, socjalistyczne gówno się nie sprzedaje a czerwona zaraza potrzebuje żywiciela.

pampalini

krzewiciel słuszności
Członek Załogi
3 585
6 859
Ja myślę, że to nie potrzebuje manipulatora. Wszystkie te ruchy łączy prostackie myślenie - bez zagłębiania się w faktyczne skutki danych posunięć. Ludzie pracują za miskę ryżu? No to trzeba wprowadzić płacę minimalną. Ilość zasobów jest skończona? Trzeba, żeby komputer nam je wydzielał. To jest myślenie, przez który chyba każdy w życiu chyba przechodził i niektórzy z lenistwa w takim stanie umysłu pozostają.

T

Tandor92

Guest
Oczywiście, że są głupie i wynikają z braku myślenia i wyobraźni. I dlatego trzeba piętnować ich głupotę. Bo wcale nie są receptą na dobrobyt. Siedząc samej przy moralności i aksjomatach wiele nie zdziałacie. Tak jak z podatkami, no może ktoś przyzna, że są niemoralne, ale przynajmniej każdy ma darmową edukacje i ludzie nie umierają na ulicy, a światem nie rządzą gangi.

Jedyna zaletą ruchu Zeitgeist jest to, że widzi w robotyce wybawienie, kiedy to w powszechnym rozumowaniu najgorszą rzeczą jaka może się przytrafić ludzkości jest zabranie miejsc pracy przez maszyny.

Gość niedzielny

Well-Known Member
968
2 125
O ile pierwszy Zeitgeist był całkiem całkiem

Chujowy był. Kiedyś poświęciłem trochę czasu na dokładniejsze przyjrzenie się temu czemuś. Z wątków historycznych/religijnych zawartych w tym filmie zdecydowana większość to bujda na resorach. Zresztą właśnie znalazłem stronkę, na której jakiś gość zrobił naprawdę potężny research: http://conspiracies.skepticproject.com/articles/zeitgeist/ Zaoranie dwóch pierwszych Zeitgeistów minuta po minucie, z przypisami do literatury. Osobiście ledwie rzuciłem na to okiem, więc nie będę polecał.

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 732
Wszystkie te ruchy łączy prostackie myślenie - bez zagłębiania się w faktyczne skutki danych posunięć.
Z samego "prostackiego myślenia" nie powstają zorganizowane ruchy społeczne, których atrybutem jest dobra propaganda. Ja nadal obstawiam, że za ruchami i ideami Zeitgeist, Occupy, Peak Oil, Anonymous itd. stoi dobrze zorganizowana czerwona swołocz. Nie wierzę, że odmóżdżone przez publiczną edukację tępaki same to wymyśliły. Ktoś musiał tym bydłem pokierować.

N

nowy.świt

Guest

mówi jak założyciel Zeitgeist - szczególnie o tych zasobach i redystrybucji.

pampalini

krzewiciel słuszności
Członek Załogi
3 585
6 859
Z samego "prostackiego myślenia" nie powstają zorganizowane ruchy społeczne, których atrybutem jest dobra propaganda. Ja nadal obstawiam, że za ruchami i ideami Zeitgeist, Occupy, Peak Oil, Anonymous itd. stoi dobrze zorganizowana czerwona swołocz. Nie wierzę, że odmóżdżone przez publiczną edukację tępaki same to wymyśliły. Ktoś musiał tym bydłem pokierować.

W sumie racja. Swoją drogą - jaki kraj, taka propaganda. W Stanach obiecują hi-tech burżujską komunę z robotami i dobrobytem, a u nas Cokeman, biedyzm i cieszcie się, że jest cebula. :)

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 882
12 268
Już gdzieś oraliśmy te pierdoły jak nam tow. Shogu tłumaczył, że kutasa najlepiej obrobi maszyna ssąco - ciupciająca.

Szczęśliwie tak długo jak

images

wywołuje skojarzenia bardziej pozytywne niż

images

ruch ten nie ma zbyt wielkich szans na wprowadzenie w życie sposobem innym niż za pomocą kolb karabinów. Dla mnie to oczywiste, że to jakaś odmiana czerwonki. Coś takiego musiało się pojawić bo natura nie znosi próżni, a klasyczna XX wieczna komuna skompromitowała się do stopnia, że tylko najbardziej zakute łby jeszcze łykają to gówno.

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 882
12 268
Na allegro nie sprzedają cyborgów, sprzedają sztuczne cipy z jakieś galarety, gumy, cyberskóry i maści poślizgowe :) Jak zaczną sprzedawać cyborgi, które będą w stanie chcociaż człowiekowi buta zawiązać i będzie się opłacało takiego kupić to się będziemy zastanawiać. Najprawdopodobniej skończy się to w ten sposób, że lewactwo będzie śniło o jakimś zeitgejsko - marksistowskim ustroju z równymi brzuchami, a prawactwo o cyberkapitalizmie, gdzie kapitał mierzy się ilością posiadanych cyborkgów i ten, który ma ich więcej uciska lud pracujący nieposiadający cyborgów miast i wsi, czy coś w tym stylu :)

Piter1489

libnetoholik
2 072
2 035
Ja nawet nigdy żadnego Zeitgeista nie obejrzałem i nie zamierzam, jak tylko przeczytałem opis, to sobie dałem spokój.

Ciek napisał:
sprzedają sztuczne cipy z jakieś galarety, gumy, cyberskóry i maści poślizgowe :)

Bleee o_O .

Do góry Bottom