Za ZUS do więzienia?

Cyberius

cybertarianin, technohumanista
1 441
36
Osoby prowadzące działalność gospodarczą będą odpowiadały za zaległe składki ZUS według kodeksu karnego

"Sejm na rozpoczynającym się dzisiaj posiedzeniu zajmie się rządowym projektem zmian w ustawie o systemie ubezpieczeń społecznych i kodeksie karnym. Chodzi o usunięcie niekonstytucyjnego systemu podwójnego karania osób prowadzących działalność gospodarczą. Rozwiązanie takie wskazuje, że po zmianach standardem będzie karanie samozatrudnionych grzywną przez sąd. Dotychczas to ZUS decydował, czy skierować w takiej sprawie zawiadomienie o popełnieniu wykroczenia lub przestępstwa w związku z nieopłaceniem składek w terminie.

W myśl art. 218 kodeksu karnego za złośliwe lub uporczywe naruszanie praw pracowników w zakresie ubezpieczeń społecznych przedsiębiorca, poza grzywną, będzie mógł zostać ukarany też karą ograniczenia lub pozbawienia wolności. Nowela ma wejść w życie 31 maja 2012 r. i tego dnia dotychczasowe przepisy stracą moc.
http://www.rp.pl/artykul/758409,865625- ... w-ZUS.html

M

MichalD

Guest
W myśl art. 218 kodeksu karnego za złośliwe lub uporczywe naruszanie praw pracowników w zakresie ubezpieczeń społecznych
Ten artykuł, to dowód, że związki zawodowe to prawdziwa zaraza, nie gorsza od politykow, która to wie najlepiej, jakie to "prawa" są ludziom potrzebne i co jest dla nich najlepsze. Składnia artykułu, wskazuje właśnie na ich styl retoryki i rodzaju lobbingu.

S

stormtrooper

Guest
W myśl nowelizacji w razie nieopłacenia składek lub opłacenia ich w zaniżonej wysokości ZUS nadal będzie mógł wymierzyć płatnikowi dodatkową opłatę do wysokości 100 proc. zaległości. W wypadku osób fizycznych, które za ten sam czyn ponoszą odpowiedzialność za przestępstwo lub za wykroczenie w myśl kodeksu karnego, dodatkowej opłaty nie będzie się wymierzać.

Rozwiązanie takie wskazuje, że po zmianach standardem będzie karanie samozatrudnionych grzywną przez sąd. Dotychczas to ZUS decydował, czy skierować w takiej sprawie zawiadomienie o popełnieniu wykroczenia lub przestępstwa w związku z nieopłaceniem składek w terminie.

W myśl art. 218 kodeksu karnego za złośliwe lub uporczywe naruszanie praw pracowników w zakresie ubezpieczeń społecznych przedsiębiorca, poza grzywną, będzie mógł zostać ukarany też karą ograniczenia lub pozbawienia wolności. Nowela ma wejść w życie 31 maja 2012 r. i tego dnia dotychczasowe przepisy stracą moc.

Siejesz propagandę w złą stronę, akurat tutaj na korzyść niepłacącego podatków będzie zmiana. Teraz jest tak, że możesz dostać i dodatkową opłatę od ZUS-u w myśl ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych i grzywnę, karę ograniczenia wolności lub pozbawienia wolności (polecam kodeks karny przeczytać, bo tej zmiany nie było jeszcze, ostatnia nowelizacja jest z lipca). Po zmianie ustawy ze względu na orzeczenie TK dostaniesz tylko albo opłatę dodatkową albo karę przed sądem zamiast obu. Sąd nie zawsze uzna, że niezapłacenie składki w terminie było przestępstwem, więc możesz nic nie dostać, bo nie każde niezapłacenie jest złośliwym albo uporczywym naruszaniem praw pracownika.

OP
OP
Cyberius

Cyberius

1 441
36
stormtrooper napisał:
Siejesz propagandę w złą stronę, akurat tutaj na korzyść niepłacącego podatków będzie zmiana.

dla mnie żadna z tych sytuacji nie jest delikatnie mówiąc komfortowa.
Ta korzyść jest chyba w cudzysłowie.:)

S

stormtrooper

Guest
Cyberius napisał:
stormtrooper napisał:
Siejesz propagandę w złą stronę, akurat tutaj na korzyść niepłacącego podatków będzie zmiana.

dla mnie żadna z tych sytuacji nie jest delikatnie mówiąc komfortowa.
Ta korzyść jest chyba w cudzysłowie.:)

No nie, mówię poważnie. Teraz możesz dostać w uproszczeniu karę z ZUS-u i do tego grzywnę, karę ograniczenia wolności lub pozbawienia wolności, teraz dostaniesz tylko jedno z tych dwóch i to jeszcze niekoniecznie. Nie będziesz karany dwa razy za to samo. Abstrahuję tu od związków zawodowych, ubezpieczeń społecznych i ich oceny. Po prostu po zmianie dostaniesz mniejsze dolegliwości, mimo, że wszystkie nie będą zbyt komfortowe. :)

OP
OP
Cyberius

Cyberius

1 441
36
stormtrooper napisał:
No nie, mówię poważnie. Teraz możesz dostać w uproszczeniu karę z ZUS-u i do tego grzywnę, karę ograniczenia wolności lub pozbawienia wolności, teraz dostaniesz tylko jedno z tych dwóch i to jeszcze niekoniecznie. Nie będziesz karany dwa razy za to samo. Abstrahuję tu od związków zawodowych, ubezpieczeń społecznych i ich oceny. Po prostu po zmianie dostaniesz mniejsze dolegliwości, mimo, że wszystkie nie będą zbyt komfortowe. :)

Mnie to już nie dotyczy, nie zamierzam założyć firmy w polsce. Ostatnio założyłem firmę kilka dni po zaćmieniu słońca -nie żartuje, ale coś mnie musiało chyba zaćmić :)

wracając do
Siejesz propagandę w złą stronę

nie oceniałem zmiany na lepszą albo gorszą, po prostu pojawiło się info i wrzuciłem. Wiem że wiele osób siedziało w polsce za ZUS.

S

stormtrooper

Guest
W takim razie przepraszam - myślałem, że pokazujesz zmianę jako gorszą i że będzie można pójść siedzieć za to dopiero od zmiany. :)

OP
OP
Cyberius

Cyberius

1 441
36
stormtrooper napisał:
W takim razie przepraszam - myślałem, że pokazujesz zmianę jako gorszą i że będzie można pójść siedzieć za to dopiero od zmiany. :)

nie masz za co przepraszać, faktycznie można było się zasugerować po przeczytaniu tytułu.

Do góry Bottom