Wyjazd za granicę trzeba będzie zgłosić do urzędu gminy

A

Antoni Wiech

Guest
Obywatel polski, który zamierza wyjechać z kraju, będzie musiał zgłosić ten fakt w urzędzie gminy. W przypadku gdy nie planuje pozostania na stałe za granicą, a wyjazd ten będzie dłuższy niż sześć miesięcy, będzie musiał zgłosić w gminie swój powrót do Polski. Zgłoszenia tego będzie można dokonać w urzędzie lub drogą elektroniczną na formularzu umożliwiającym wprowadzanie danych

całość:
http://prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/4 ... gminy.html
--
Komuna wraca..

Cyberius

cybertarianin, technohumanista
1 441
36
Antoni Wiech napisał:
Obywatel polski, który zamierza wyjechać z kraju, będzie musiał zgłosić ten fakt w urzędzie gminy.
to coraz weselej się robi
-a ja im pokazuje trzeci [środkowy] palec

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 113
Sądzę raczej, że gdyby to pIs rządziło, to oni głosowaliby za, a p0 przeciw.

M

Matrix

Guest
Madlok napisał:
Sądzę raczej, że gdyby to pIs rządziło, to oni głosowaliby za, a p0 przeciw.

Być może, ale po co zajmują się takimi ustawami, które w żaden sposób niczego nie regulują, usprawniają, szary obywatel ma prawo przecież sobie przebywać w całej UE, a jak chce poza unią to ma paszport i na paszporcie wbijają mu datę opuszczenia i przybycia do kraju.
Może mi ktoś tutaj wytłumaczyć o co władzy chodzi ?

OP
OP
A

Antoni Wiech

Guest
Matrix napisał:

Migracje jakie się rozpoczęły po wejściu do UE powodują, że wymiar sprawiedliwości (i ogólnie urzędnicy) ma problem z obywatelami, którym trzeba dostarczyć jakiś świstek papieru. Np. do mnie urzędnicy wysyłali takie papierki, a mnie nie było w kraju i listy wracały.

Oczywiście, ktoś może zmieniać adresy i w Polsce, ale wtedy namierzenie go jest łatwiejsze niż jak przebywa za granicą.

Piter1489

libnetoholik
2 072
2 035
Matrix napisał:

Pewnie o to o czym napisał Antoni.

Ale ja myślę, że władza musi pokazać, że jest władzą, tak samo jak z gwałcicielami, nie chodzi o zaspokojenie potrzeby seksualnej a o dominację ;) .

OP
OP
A

Antoni Wiech

Guest
pLT-m3 napisał:
musi to na rusi...
Jak nie zgłoszę to co się stanie?

Podejrzewam, że jeśli Twój wyjazd nie będzie miał dla państwowców jakiego większego znaczenia to oleją sprawę, ale jeśli np. w przypadku kiedy nie będą mogli cię namierzyć z jakiś dla nich poważniejszych powodów (np. urząd skarbowy) to mogą potraktować to jako wykroczenie i dopierdolić karę umowną a nawet zastosować areszt hehe. Tyle, że przed tym musieliby skierować sprawę do sądu.

M

Matrix

Guest
pLT-m3 napisał:
musi to na rusi...
Jak nie zgłoszę to co się stanie?
Ludzie tzw. zwykli będą się zgłaszać, ale ciekawe skąd dowiedzą się o takim prikazie, z mediów ?
Nie będzie łatwo ludziom to oznajmić, chyba, że pokażą jakiś filmik instruktażowy w tv i postraszą ujemnymi konsekwencjami.:)

Hathor

New Member
5
0
Kolejny "pomysł" kolejny niewypał. Nudzą się chyba, to strzelają coraz głupszymi pomysłami ;/ Jeżeli oni myślą, że ktoś dostosuje się do tego to są w głębokim błędzie. Chcą stwożyć pełną inwigilację społeczeństwa czy co, ja nie mam zamiaru się stosować do ich zakazów, nakazów czy czego tam jeszcze. Jestem wolną jednostką i mam prawo robić co mi sie tylko chce ( oczywiście w granicach rozsądku) i jakis tam urzędas nie musi wiedzieć gdzie ja przebywam a tym bardziej co ja robię.

M

Matrix

Guest
Hathor napisał:
Kolejny "pomysł" kolejny niewypał. Nudzą się chyba, to strzelają coraz głupszymi pomysłami ;/ Jeżeli oni myślą, że ktoś dostosuje się do tego to są w głębokim błędzie. Chcą stwożyć pełną inwigilację społeczeństwa czy co, ja nie mam zamiaru się stosować do ich zakazów, nakazów czy czego tam jeszcze. Jestem wolną jednostką i mam prawo robić co mi sie tylko chce ( oczywiście w granicach rozsądku) i jakis tam urzędas nie musi wiedzieć gdzie ja przebywam a tym bardziej co ja robię.

Nie wiem, czy wiesz, ale spis będzie anonimowy.
Bo inaczej nie miałby sensu.
Pardon to nie ten temat. W takim razie masz rację.

GAZDA

EL GAZDA
7 687
11 168
jeśli chcą karać za nie branie udziału, to muszą wiedzieć kogo karac, czyli kto odpowiadział a kto nie, wtedy zanotowanie kto co powiedział to już pikuś...

M

Matrix

Guest
GAZDA napisał:
jeśli chcą karać za nie branie udziału, to muszą wiedzieć kogo karac, czyli kto odpowiadział a kto nie, wtedy zanotowanie kto co powiedział to już pikuś...

GAZDA pomyliłeś tematy. To nie jest temat o spisie powszechnym.
Ale fakt za nie udzielenie odpowiedzi mogą coś takiego zanotować, tak, że lepiej się nie wychylać :)

Do góry Bottom