Wybór zawodu

wojteksz8

New Member
20
0
W jakim zawodzie, kierunku najlepiej się kształcić, żeby praca nie była bardzo zależna od państwa, aby nie było wielkiego wpływu regulacji państwowych na pracę, ale jednocześnie aby nie była nisko opłacana?
To nie może być oczywiście urzędnik. Jaka praca mogłaby dawać najwięcej indywidualizmu, wolności, niezależności od rządu?
Mam na myśli sytuację gdy skończyłem liceum i chodzi o pracę w Polsce, ewentualnie w anglojęzycznym kraju.

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 728
Informatyk?
Ale by być dobrym informatykiem nie trzeba kończyć informatyki. Jakiś kierunek matematyczno-inżynierski będzie lepszy. Zawsze są dwa fachy w ręku a zawody inżynierskie są mniej regulowane. Niestety, w pierdolonym etatystycznym świecie (który trzeba zaorać), papier się liczy :(
A jak nie masz technicznych zdolności, to ucz się wielu języków. Nie jednego a kilku. Za 10-20 lat znajomość mandaryńskiego będzie wyżej ceniona od znajomości angielskiego.

@Trigger Happy
Handlować można zawsze, bez papierka. Trzeba tylko żyłkę.

Trigger Happy

Mądry tato
Członek Załogi
2 946
957
W sumie ciężko odpowiedzieć ...

Masz zdolności językowe ?
Łatwo nawiązujesz kontakt z ludźmi ?
Lubisz podróżować ?
Jak tam z matematyką ?

GAZDA

EL GAZDA
7 687
11 166
chemik - dragi, materiały wybuchowe
ślusarz - broń wszelkiego rodzaju
języki - handel międzynarodowy dragami, materiałami wybuchowymi i bronią...

OP
OP
wojteksz8

wojteksz8

New Member
20
0
Trigger Happy napisał:
Masz zdolności językowe ?
Łatwo nawiązujesz kontakt z ludźmi ?
Lubisz podróżować ?
Jak tam z matematyką ?

Zdolności językowe? Z angielskim w porządku, z niemieckim również.
Jeżeli chodzi o kontakty z ludźmi to nie za bardzo, ale można się w tym podszkolić.
Lubię podróżować, ale nie zwiedzać.
A z matematyką dość dobrze, najlepiej z geometrią.

Myślę, że informatyk byłby dobrym rozwiązaniem, chociaż wydaję mi się, że sporo osób idzie w tym kierunku i zarobki spadną. Ale z drugiej strony cały czas się zwiększa popyt na usługi informatyczne.

C

Cngelx

Guest
Wybór zawodu...

Ta... bo ktokolwiek będzie pracował całe życie w jednym zawodzie. Do niektórych chyba jeszcze nie dociera fakt, że epoka industrialna w zasadzie się skończyła :/

Jeżeli zamierzasz się kształcić jako informatyk to nie licz czasami na żadne gotowe programy edukacyjne w których każą zwykle uczyć się gówna które nie jest nikomu do niczego potrzebne.

kr2y510 napisał:
Niestety, w pierdolonym etatystycznym świecie (który trzeba zaorać), papier się liczy

Niby się liczy.. ale całe szczęście coraz mniej ;)

M

Matrix

Guest
Ratownik medyczny.sanitariusz, lekarz.Jakaś praca zawsze jest, wiek ludzi się wydłuża, ludzie chorują,państwo potrzebuje te zawody.

Do góry Bottom