Wszystkie papierosy mają mieć ten sam smak i klasyczny wygląd

ford

Active Member
314
33
http://www.polskieradio.pl/7/159/Artykul/685587,To-koniec-mentoli-i-slimow

Bruksela zaostrza walkę z palaczami. Nowe dyrektywy przewidują ujednolicenie opakowań wyrobów tytoniowych oraz rozbudowane ostrzeżenia o ich szkodliwości. Znikną także papierosy mentolowe i cienkie.

- Te zmiany mogą znacznie uszczuplić polski budżet - mówi Magdalena Włodarczyk, dyrektor Krajowego Stowarzyszenia Produktów Tytoniowych. Blisko 8 % całkowitych wpływów budżetowych pochodzi z wyrobów tytoniowych. Zdaniem gościa Jedynki zmiany znacznie ułatwią podrabianie tych produktów, co doprowadzi do istotnego rozwoju szarej strefy. Warto dodać, że Polska jest największym w Europie producentem wyrobów tytoniowych. W tej branży pracuje 500 tysięcy osób.

Dodatkowym ciosem jest planowany zakaz produkcji papierosów mentolowych. - 20 % naszego rynku tytoniowego to właśnie papierosy mentolowe. Jeśli zakażą ich w Europie, odbiorcy będą szukali tego produktu poza Unia, comoże znacznie zwiększyć przemyt - podkreśla ekspert.

Z argumentami branży tytoniowej nie zgadza się Ministerstwo Finansów. - Zmniejszenie ilości osób uzależnionych od tytoniu poprawi kondycję zdrowotną społeczeństwa. W efekcie zimniejszą się wydatki budżetu na służbę zdrowia - mówi Wiesława Druszcz, rzeczniczka administracji podatkowej.

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 111
Blisko 8 % całkowitych wpływów budżetowych pochodzi z wyrobów tytoniowych.
Gdzieś to liczyłem, wyszło mi około 10% i nie wiedziałem czy wierzyć czy nie. Teraz mam potwierdzenie.

M

Matrix

Guest
Ciekawe, gdzie jest haczyk ? Czyżby, nad projektem pracowała komisja całkiem oderwana od rzeczywistości nie przejmująca się stratami jakie poniosą budżety poszczególnych państw ? Dywersja w biały dzień ? Czy też te zmiany nie wpłyną w żaden sposób na zmniejszenie popytu na nieoznakowane papierosy, lub oznaczone w taki " odstraszający sposób"
Marka nie będzie już taka ważna ? Czyli zrównanie szans, polityka antymonopolowa ? W sklepie - "dzień dobry, proszę paczkę papierosów, proszę."
Czy potem tak będzie to samo z wyrobami alkoholowymi ?

Nene

Koteu
1 094
1 690
A co z Black Devilami? Nie ma mowy tam o papierosach waniliowych i czekoladowych... kurczę smaka sobie narobiłam

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 882
12 264
Proponowałbym też wspólną nazwę: "Papierosy Zwycięstwa" :)

Gdzieś to liczyłem, wyszło mi około 10% i nie wiedziałem czy wierzyć czy nie. Teraz mam potwierdzenie.
Odzwyczajając się od jarania robisz dobrze sobie i źle państwu, a zatem pieczesz 2 pieczenie na 1 ogniu :)

Swoją drogą, słyszałem niedawno w radiu, że od nowego roku ma być akcyza na niepocięte liście, czy jeszcze coś równie śmiesznego :)

M

Matrix

Guest
Proponowałbym też wspólną nazwę: "Papierosy Zwycięstwa" :)

Odzwyczajając się od jarania robisz dobrze sobie i źle państwu, a zatem pieczesz 2 pieczenie na 1 ogniu :)

Swoją drogą, słyszałem niedawno w radiu, że od nowego roku ma być akcyza na niepocięte liście, czy jeszcze coś równie śmiesznego :)

To będzie bardzo trudne do ustanowienia i do przestrzegania jak się da ustanowić. Musieli by udowodnić że same liście są szkodliwe dla zdrowia, a przecież można żuć liście, a nie palić.

WoKu

Anarchoautystyk
Członek Załogi
244
663
Może ich priorytetem nie jest zwiększanie swoich dochodów, a uprzykrzanie nam życia? Kasę zawsze można pożyczyć :p

K

Kurier

Guest
Po prostu o nas dbają! Ja zacieram ręce i czekam na wycofanie ze sprzedaży samochodów/motorów i całkowity zakaz poruszania się ów środkami transportu. To dopiero będzie wyzwoleńcze dla służby zdrowia! A zdrowotna kondycja społeczeństwa będzie nie do zajebania!

Eh, coraz częściej mi brak słów. Najbardziej mnie kuje, że oni wszyscy dyskutują o takich rzeczach jakby to była zupełnie normalna sprawa; wtedy na własne oczy widać tragedię i nieuchronną katastrofę dzisiejszej Europy.

GAZDA

EL GAZDA
7 687
11 166
Ciekawe, gdzie jest haczyk ? Czyżby, nad projektem pracowała komisja całkiem oderwana od rzeczywistości nie przejmująca się stratami jakie poniosą budżety poszczególnych państw ? Dywersja w biały dzień ? Czy też te zmiany nie wpłyną w żaden sposób na zmniejszenie popytu na nieoznakowane papierosy, lub oznaczone w taki " odstraszający sposób"
Marka nie będzie już taka ważna ? Czyli zrównanie szans, polityka antymonopolowa ? W sklepie - "dzień dobry, proszę paczkę papierosów, proszę."
Czy potem tak będzie to samo z wyrobami alkoholowymi ?
moze ty nad tym pracowałaś ino zabocyłaś... hehe

też słyszałem że bandyci i same liście chcą haraczem obłożyć, bo na hurtowni kilo już za 10 można kupić... to ich gryzie...
a właśnie sie przestawiam...
trza bedzie dalej jeździć do rolnika bezpośrednio, abo za granicą kupywać... moze wreszcie zaś cosi bedzie co opłaca sie przemycać z południa...

Do góry Bottom