Wszyscy jesteśmy świrami

tosiabunio

Grand Master Architect
Członek Załogi
6 985
15 158
In my career as a psychologist, I have talked with hundreds of people previously diagnosed by other professionals with oppositional defiant disorder, attention deficit hyperactive disorder, anxiety disorder and other psychiatric illnesses, and I am struck by (1) how many of those diagnosed are essentially anti-authoritarians, and (2) how those professionals who have diagnosed them are not.

http://www.madinamerica.com/2012/02/why-anti-authoritarians-are-diagnosed-as-mentally-ill/

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 882
12 269
Ktoś wspominał ostatnio "Catch 22" i w sumie ja, tak jak Yossarian, patrząc na swoje otoczenie, zawsze miałem wrażenie, że mogę być ostatnim normalnym człowiekiem na świecie :)

Piter1489

libnetoholik
2 072
2 035
A może naprawdę te wszystkie owce poddające się premierom, wodzom, królom i cesarzom są normalne a my jesteśmy świrami? Nie pomyśleliście o tym przez chwilę? Tzn. ja mogę wierzyć, że moje poglądy są słuszne ale może rzeczywiście na tle innych ludzi jestem jak... nie wiem, człowiek z trzecią nogą?
Takie a nie inne postawy wykształciły się na drodze ewolucji, widocznie był jakiś powód.

Lol. Taki mnie moment zwątpienia naszedł, ale to nie ten temat :) .

Claude mOnet

Well-Known Member
1 034
2 339
@Piter1489

Pierdolić ewolucję, jeśli masz chore serce to poddasz się doborowi naturalnemu, czy pójdziesz na operację pod skalpel? Zastanów się! Człowiek jako jedyny pokonał dobór naturalny, bo kwestionował zastaną rzeczywistość...

Brehon

Well-Known Member
555
1 486
@Piter1489

Pierdolić ewolucję, jeśli masz chore serce to poddasz się doborowi naturalnemu, czy pójdziesz na operację pod skalpel? Zastanów się! Człowiek jako jedyny pokonał dobór naturalny, bo kwestionował zastaną rzeczywistość...

Myślisz trochę na opak. Udoskonalanie zastanej rzeczywistości tak, by lepiej służyła człowiekowi, to właśnie zasługa doboru naturalnego. Człowiekowi wyewoluował rozum właśnie dlatego, że korzystanie z niego było korzystne ewolucyjnie dla genów warunkujących jego powstanie. Jeżeli jaskiniowiec bronił się przed zwierzętami za pomocą dzidy, nie było to omijanie doboru naturalnego, który "tak naprawdę" faworyzowałby zwierzęta z dużymi pazurami względem człowieka, który jest ich pozbawiony, to była konsekwencja doboru naturalnego, który faworyzuje osobniki z lepiej rozwiniętym mózgiem. Doboru naturalnego nie da się "pokonać".

Brehon

Well-Known Member
555
1 486
A w jakim konkretnie sensie cyborgi i roboty? Nie widzę tu różnicy pomiędzy korzystaniem z robota a korzystaniem z dzidy. To wszystko fenotyp rozszerzony.

Norden

Well-Known Member
723
901
Do "osiągnięć" psychologów można też zaliczyć wsadzanie niewinnych ludzi za pedofilię. Ich diagnozy w ogóle nie powinny być brane pod uwagę przez sąd. To już wariograf jest znacznie bardziej wiarygodny.
http://wiadomosci.wp.pl/kat,37976,p...ila,wid,10884870,wiadomosc.html?ticaid=1108fe

Nie używałbym tego argumentu. Polityka socjalna sprzyja pokonaniu doboru naturalnego bo niszczy mechanizm selekcji.

Piter1489

libnetoholik
2 072
2 035
Jest tu temat o socjobiologicznych przyczynach niechęci do kapitalizmu. Być może kolektywizm pomagał kiedyś przeżyć, dzisiaj kolektywizm prowadzi do syfu i są na to twarde dowody.

Mimo wszystko większość ludzi ma pozostałą z prehistorii skłonność do kolektywizmu, a nasze poglądy pewnie są wynikiem jakiejś pozytywnej mutacji (pozytywnej, bo jednak nie zniknęła) i jeszcze są odchyleniem :p .

Co do psychologów, to Norden ma rację, pierdolić ich.

Do góry Bottom