WSI powraca na dobre

D

decha_131

Guest
Jak widać środowisko prezydenckie są bardzo związane z WSI... Miejmy nadzieje, że parlament będzie miał więcej rozwagi.

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 739
Parlament nie ma rozwagi. Parlamentarzyści muszą słuchać przełożonych, tych co mają na nich haki, lub być z układu. Niezależnych jest niewielu.

OP
OP
C

cracko

Member
39
9
Parlament można olać ale nie widać działania innych służb. Widocznie wojskowi osiągnęli ogromną przewagę. Wogóle ostatnio bardzo dużo się dzieje mam na myśli np. powołanie do życia Wyszehradzkiej Grupy Bojowej, bo umówmy się wcześniej de facto to ona nie istniała. Póki co może brzmi to śmiesznie bo wojsko ma liczyć 3tys żołnierzy ale padła data 2016 roku. Coś dziwnie często w ramach wojska padają daty z zakresu 2016-2018. Na moje oko zbiegnie to się idealne z katastrofalną sytuacją finansową Europy. Jeszcze te kilka lat pociągną. Póki co nowy układ geopolityczny jest zaciemniony ale to dopiero początki. Nie wygląda to zbyt dobrze

C

Cngelx

Guest
Coś dziwnie często w ramach wojska padają daty z zakresu 2016-2018. Na moje oko zbiegnie to się idealne z katastrofalną sytuacją finansową Europy. Jeszcze te kilka lat pociągną. Póki co nowy układ geopolityczny jest zaciemniony ale to dopiero początki. Nie wygląda to zbyt dobrze

Coś się faktycznie może święcić. Tych sygnałów jest już za dużo.

tosiabunio

Grand Master Architect
Członek Załogi
6 985
15 158
Belwederski plan składa się w istocie z dwóch założeń: reformy dowodzenia Siłami Zbrojnymi RP, mającej na celu wzmocnienie lobby wojskowego i poszerzenie zakresu zwierzchnictwa prezydenta nad armią oraz z dogłębnej przebudowy służb specjalnych, dokonywanej pod hasłem „integracji i koordynacji”, której efektem będzie m.in. wyłonienie nowej formacji (powstałej z połączenia Agencji Wywiadu ze Służbą Wywiadu Wojskowego) – jako „zbrojnego ramienia” reżimu prezydenckiego. Prezydent sprawujący zwierzchnictwo nad SZ RP, za pośrednictwem ministra obrony narodowej, będzie nie tylko faktycznym decydentem w kwestiach bezpieczeństwa, ale uzyska realny wpływ na działania potężnej służby.

Hmm, a mnie się wydaje, że to żaden belwederski plan, ale jest zupełnie odwrotnie - Belweder realizuje plan razwiedki. Nie uwierzę, że Komor jest tęgim umysłem i przywódcą "reżimu", który planuje zawładnięcie służbami specjalnymi i armią, ale właśnie służby zrealizują swój plan z nim jako marionetką.

OP
OP
C

cracko

Member
39
9
W komentarzach autor tekstu napisał:
"Bo jak np. wytłumaczyć, że PiS krytykuje plany reformy armii opracowane w ramach SPBN, gen. Polko (doradca prof.Glińskiego) mówi o projekcie "polskiej tarczy antyrakietowej" - "to jest projekt mocno na wyrost. Nas nie stać i nigdy nie będzie stać na budowę tarczy antyrakietowej. Nawet całej Unii Europejskiej na taki system nie stać. Tym bardziej Polska nie stworzy takiej instalacji. My powinniśmy się zająć innymi planami", publicyści i politycy opozycji krytykują gen Kozieja za "moskiewskie odchylenie", a jednocześnie cały klub PiS głosuje za przyjęciem tzw. prezydenckiej ustawy przeciwrakietowej, która ma zapewnić środki na projekt "polskiej tarczy"?
http://www.sejm.gov.pl/Sejm7.nsf/ag...&NrKadencji=7&NrPosiedzenia=34&NrGlosowania=6"

Czyli PiS robi to samo co robił przy okazji Traktatu Lizbońskiego? Traktat bebe, bronimy niepodległości ale w Sejmie głosujemy jak trzeba? No nieźle w ch lecą.

Till

Mud and Fire
1 070
2 288
Najmocniejszy fragment to ten o odroczeniu publikacji aneksu o 50 lat

Ech... LK mógł za życia doprowadzić do jego publikacji (może wtedy żył by do dziś). Wolał jednak trzymać haki na innych dla siebie. Co za głupota z jego strony.

k94k

Active Member
101
98
1) SKW nawiązuje współprace z FSB.
http://facet.wp.pl/kat,69514,wid,15662979,wiadomosc.html?ticaid=110a20

2)
Ryszard Bogucki: Żeby robić biznes, trzeba się było ułożyć z WSI

Wśród polityków utrzymujących kontakty z grupą Baczkowskiego i płk. Szczęsnego Bogucki wymienia Marka Siwca, który – jak wynika z wyżej cytowanego fragmentu jego wywiadu – nakazał prokuratorowi zmienić strategię prowadzenia śledztwa w sprawie zabójstwa gen. Papały. Bogucki utrzymuje, że uczestniczył w 1996 lub 1997 r. wraz z Baczkowskim, Piechockim i Szczęsnym w spotkaniu z nim. O Piechockim, obecnie jednym z największych inwestorów giełdowych w Polsce powiedział: „… przekonywał mnie, że potrafi wygenerować milion dolarów bez pieniędzy, na kartce papieru. Mówił, że ten milion będzie funkcjonował w obiegu prawnym i może posłużyć do wielu rzeczy jako instrument inżynierii finansowej.” Tak swoją drogą, to prezes MNI nie śpi chyba w ostatnich dniach spokojnie, bo jest zaangażowany w rozliczne interesy z tajemniczymi spółkami cypryjskimi, więc kryzys finansowy w tym raju podatkowym może doprowadzić do tego, że straci niejeden milion dolarów.

Oczywiście trzeba pamiętać przy czytaniu wywiadu Boguckiego o jego sytuacji procesowej. Nie można bezkrytycznie wierzyć we wszystko to, co mówi. Jednak podawane przez niego fakty układają się w logiczną całość. Warto zwrócić przy tym uwagę na wykazywaną w ostatnim czasie wielką aktywność polityczną Siwca, którego szefem jest Aleksander Kwaśniewski. Były prezydent powiedział w jednym z wywiadów, że należy stworzyć nowy ośrodek polityczny, który zastąpi zmęczoną rządzeniem PO. Takie kontrolowane przekazanie władzy leży zdaniem Kwaśniewskiego w interesie ekipy Tuska, bo uchroni to ją przed zemstą ze strony zwycięskiego PiS-u. Moim zdaniem grupa polityczno-biznesowa, o której mówi Bogucki, stać może za przejęciem „Rzeczpospolitej” (Grzegorz Hajdarowicz jest jej słupem). Zakup tej gazety sfinansował bank Leszka Czarneckiego, jednego z najbogatszych Polaków, który w l. 80. był tajnym współpracownikiem peerelowskich służb specjalnych. Tę transakcję bardzo dokładnie opisywała „Gazeta Wyborcza”, która poczuła się chyba ponownie, tak jak w okresie afery Rywina, zagrożona przez stojącą za tym producentem filmowym „grupę trzymającą władzę”. Teraz też takie zagrożenie ponownie się pojawiło, bo dyrektor „Presspubliki” powiedział w ubiegłym roku w jednym z wywiadów, że jego firma chce przejąć Agorę. To zapewne w celu obrony przed tym wrogim przejęciem „Gazeta Wyborcza” opisała dokładnie sposób sfinansowania zakupu Presspubliki przez Getin Noble Bank (jej akcje są w nim zastawione) oraz przypomniała o agenturalnej przeszłości jego właściciela Leszka Czarneckiego. W tym czasie prawicowe portale milczały na ten temat. „Gazeta Wyborcza” gwałtownie atakowała także Kwaśniewskiego zanim ogłosił powrót do czynnej polityki (zarzucała mu, że bierze pensję od Jana Kulczyka, którego fortuna wyrosła na transakcjach prywatyzacyjnych, przebiegających pod kontrolą służb specjalnych według schematów opisanych przez Boguckiego takich jak np. słynny zakup akcji Telekomunikacji Polskiej od Skarbu Państwa i odsprzedaż ich z wielkim zyskiem Francuzom).
http://blogpress.pl/node/16171

dataskin

Well-Known Member
2 059
6 146
A niby czemu to pierwsze WSI zostało zlikwidowane? Pewnie dlatego że uzyskali zbyt dużą samodzielność, zmienili front i zaczęli "mącić" socjalizmowi w Polsce.
Pisałem już o tym tu: https://libertarianizm.net/posts/76813/

Znamiennym jest że każda z "liczących" się sił politycznych w Polsce z jednej strony - walczy z "komunistami" i "agentami" a z drugiej strony - podtrzymuje etatyzm i socjalizm.

Hmm, a mnie się wydaje, że to żaden belwederski plan, ale jest zupełnie odwrotnie - Belweder realizuje plan razwiedki. Nie uwierzę, że Komor jest tęgim umysłem i przywódcą "reżimu", który planuje zawładnięcie służbami specjalnymi i armią, ale właśnie służby zrealizują swój plan z nim jako marionetką.
Zgadzam się, przy czym imho jest to walka agentury polskiej osiadłej na zachodzie z agenturą polską z rodowodem ZSRR.

Do góry Bottom