Wolny Kurdystan

• Thread starter Przemysław Pintal
  • Rozpoczęty
P

Przemysław Pintal

Guest
Warto się dokładniej przyjrzeć temu co robią Kurdowie na zdobytym przez siebie terenie. Milicjanci ISIS wrzucają swoje zdjęcia do internetu w towarzystwie obciętych głów. Armia narodowa Kurdów (po prawdzie to partyzantka) - a to piękne kobiety z karabinami, a to żołnierz karmiący jakąś dziką kozę, etc. No i foty ze stertami trupów pojebów, odjebanych przez te śliczne dziewczyny :). Myślę, że światowa opinia publiczna jest po ich stronie. Że Kurdystan w końcu odzyska niepodległość i stanie się drugim Izraelem w regionie. Ale Turcja będzie robiła wszystko by to uniemożliwić (etniczne kurdyjskie tereny w Turcji). Erdogan to szaleniec, rośnie na kolejnego satrapę pokroju Asada czy Husajna. Jeszcze niedawno gdy islamista chciał przejąć kontrolę w Turcji, to do gry wchodziło wojsko. Nie chce mi się szukać, ale pamiętam, że parę lat temu udaremniono tam spisek w wojsku i chyba armia jest już spacyfikowana.

Nie znam dokładnie historii Kurdów, nigdy mnie nie pasjonowała, wiem o ciemnych kartach związanych z byciem lojalnymi poddanymi Turków, etc. Ale to co widzę teraz, to tak jakbym czytał "W hołdzie Katalonii" Orwella. Mam nadzieje, że się to nie skończy drugą Katalonią (wojna domowa w Hiszpanii w latach 30).

Kurdowie to chyba w większości muzułmanie, ale ich kobiety nie noszą burek, na równi z mężczyznami dzierżą karabiny. Wielu z nich to jacyś socjalni anarchiści i dziwni lewicowcy, ale kupują sobie serca libertarian praktyką. Wolny dostęp do broni i brak podatków.
The Democratic Union Party (PYD) and Kurdish National Council (KNC) established in the region of Rojava a society that mixes fierce libertarianism (guns are everywhere and there are no taxes – none) and Occupy-friendly anarchist thought with a healthy dose of feminism. While most Kurdish groups, especially those the US is friendly with, would some day like to establish a Kurdish state, in Rojava they have leap-frogged over the idea of the nation state into a more advanced system that they call Democratic Confederalism."

"In the cantons of Rojava, there is a small central government with an absolute minimum of 40% female delegates, but most of the day-to-day work of running society happens at a local level, street by street and village by village."

"Instead of a police force and jails, 'peace committees' in each municipality work to defuse the cycles of inter-family revenge killings by consensual agreements between both sides – and it works."

http://www.cvltnation.com/anarchists-vs-isis-the-revolution-in-syria-nobodys-talking-about/

father Tucker

egoista, marzyciel i czciciel chaosu
2 337
6 528
Wśród Kurdów popularną i silną grupą polityczną jest Partia Pracujących Kurdystanu. Już od 40 lat prowadzą zbrojną walkę rewolucyjną, a ich ideologią jest ortodoksyjny trockizm. Ciężko mi powiedzieć, czy lepszy jest komunizm, czy kalifat, ale niech się nawzajem mordują do woli, przecież chcącemu nie dzieje się krzywda.

GAZDA

EL GAZDA
7 687
11 169
Parytety? Co oni mają z tym feminizmem?
no jak już wiele razy pisałem bo sie tutaj jarali kurdyjskimi laskami z kałachami, ten kurdystan kontrolowany jest przez lawicowe ugrupowania nawet takie skrajne, które są w niemczech na przykład zakazane...
i jak to u lewaków, feminizm jest bardzo silny...
to zwykli komuniści, ino jeszcze nie kontrolują na 100 % państwa wiec wygląda na wolne... jak pobiją konkurecyjne formacje i sytucja sie ustabilizuje bedzie to zwykłe komunistyczne państwo...

Imperator

Generalissimus
1 569
3 558
Tak, Kurdowie to mniejszość narodowa opanowana przez idee komunistyczne i lewicowe. Przyszłe państwo Kurdów (o ile taki powstanie) będzie na pewno komunistyczne i zostawi straszny burdel w tamtym niespokojnym regionie. A Turcy będą musieli wszystko sprzątać.
Więc jest konflikt między islamską teokracją a dyktaturą proletariatu, cokolwiek zwycięży będzie kicha.

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 739
no jak już wiele razy pisałem bo sie tutaj jarali kurdyjskimi laskami z kałachami, ten kurdystan kontrolowany jest przez lawicowe ugrupowania nawet takie skrajne, które są w niemczech na przykład zakazane..
Gdyby libertarianie zamiast bawić się w durne partie polityczne i promowanie Waldemara Deski (Tymochowicz by lepszego tematu zastępczego nie wymyślił), zaczęli spiskować to może kilku wyjechałoby do Kurdystanu powalczyć z brodatymi. Jakby jeden z drugim upierdolił kilka łbów, to nabrałby krzepy na Dzień Sznura. Komuchy czy też nie, to nieważne. Ważnie że w słusznej sprawie.

Kurdowie to mniejszość narodowa opanowana przez idee komunistyczne i lewicowe.
Ważniejsze jest coś innego, ważniejsze jest to czy te marksistowskie idee są ideami nadrzędnymi, czy nie. W takich Chinach też był komunizm i szybko im to przeszło. Bo w Chinach nadrzędnymi wartościami będącymi ponad komunizmem, były rodzina i trwałość państwa chińskiego jako takiego wraz z wielotysiącletnią cywilizacją.

Przyszłe państwo Kurdów (o ile taki powstanie) będzie na pewno komunistyczne i zostawi straszny burdel w tamtym niespokojnym regionie.
Tam idea narodowa jest ponad tym całym lewaczeniem, więc może im to szybko minąć. Może być też tak, że Partia Pracujących Kurdystanu wprowadzi harcoreowy ankap, jak chińscy komuniści przywrócili kapitalizm.

Turcy będą musieli wszystko sprzątać.
Właśnie. Fakt istnienia tego śmiertelnego zagrożenia, może skutecznie powstrzymać lewicowe idee.

Ostatnia edycja:

tosiabunio

Grand Master Architect
Członek Załogi
6 985
15 158
Gdyby libertarianie zamiast bawić się w durne partie polityczne i promowanie Waldemara Deski (Tymochowicz by lepszego tematu zastępczego nie wymyślił), zaczęli spiskować to może kilku wyjechałoby do Kurdystanu powalczyć z brodatymi. Jakby jeden z drugim upierdolił kilka łbów, to nabrałby krzepy na Dzień Sznura.

Practice what you preach.

GAZDA

EL GAZDA
7 687
11 169
co libom z nad wisły ma dać walka przeciwko komuchami po stronie innych komuchów i narażanie życia dla jednej z frakcji?
i kurdystan jest komunistyczny, nie ma że to czy owo, te cerwone gwiazdy to nie znaki plemienne, te fotki lasek to lewicowo feministyczna propaganda, jak widać dobrze działa bo europejscy faceci nawet jak nie są lewakami sie dają nabrać, po chuj mają kurdowie podatki wprowadzać jak z europy hajs płynie, bo tam powstaje utoopijny śystem, wzrowowy feminizm czy szkoda fajnej laski coby ja talib zajebał wiec posle kaski troche na amunicje...
tak lib jakby przeżył to by sie nie zahartował na dzień sznura ino komunizmem zaraził najwyżej...

Solitary Man

Człowiek raczej piwnicy
492
2 231
Prezydent autonomicznego Kurdystanu Masud Barzani ogłosił pewien czas temu, że 25 września odbędzie się referendum niepodległościowe. Ostatnio premier Iraku al-Abadi zapowiedział, że rząd nie uzna jego za legalne.
Wsparcie dla Kurdów wyraził MSZ Rosji Ławrow. Iraccy Kurdowie mają również dobre stosunki z Turcją - w przeciwieństwie do syryjskich. Jednak nie poprą ich aspiracji do niepodległości.

alfacentauri

Well-Known Member
1 164
2 183
Fejsbukowicze mogą znaleźć wiele bieżących informacji, szczególnie o tym syryjskim Kurdystanie
na profilu Wspieram Kurdyjską Rewolucję w Rojavie
https://www.facebook.com/KurdyjskaRewolucjawRojavie/
Nie wiem czy dobrze wnioskuję, że prowadzi go Paweł "Boruta" Ziółkowski.
W każdym bądź razie profil jest nastawiony przychylnie do tych Kurdów ocalanowsko-bookchinowskich.

Max J.

Well-Known Member
416
451
Nie będzie niepodległego Kurdystanu. Co najwyżej autonomia pod amerykańskim patronatem jako część przyszłej Syrii, dodatkowo ograniczana kontrakcjami ze strony Turcji, Rosjan, Assada, Iranu czy Iraku.

Do góry Bottom