Wolnościowe stany w USA

M

Mariusz Nowak

Guest
Które stany są najbardziej wolnościowe i dlaczego ?

Proszę o pominięcie New Hampshire

D

Deleted member 427

Guest
Wychodzi na to, że w 2013 roku najbardziej wolnościowym stanem była Dakota Północna:

http://freedominthe50states.org/

Masz przeanalizowane kilkadziesiąt zmiennych, w tym nawet takie pierdoły jak wolność używania sztucznych ogni i petard.

pikol

Od humanitarystów nie biorę.
1 004
1 635
Wychodzi na to, że w 2013 roku najbardziej wolnościowym stanem była Dakota Północna:

http://freedominthe50states.org/

Masz przeanalizowane kilkadziesiąt zmiennych, w tym nawet takie pierdoły jak wolność używania sztucznych ogni i petard.

Te Wyoming mnie zaskoczyło. Podatki mają na poziomie Kalifornii, a wyższe od np. Massachussetts (mimo braku dochodowego).

A co do pytania kolegi. Dużo zależy jakie kwestie cię interesują.

Nevada - są burdele, kasyna na terenie całego stanu, z bronią całkiem nieźle (choć jak mieszkasz w Las Vegas to musisz rejestrować pistolety).

Nie zwracałbym tak uwagi na to czy w danym stanie jest podatek dochodowy czy nie. Tak czy siak zapłacisz federalny, a stany tj. Wyoming i Nevada nadrabiają sobie innymi podatkami i nawet gorzej to wychodzi. Łatwiej podać stany, które zdecydowanie bym odradził:
-Kalifornia
-Illinois
-Hawaje
-Cała Nowa Anglia poza New Hampshire (+Vermont i Maine, ale tylko w kwestiach gun laws)
-Nowy Jork
-New Jersey
-Maryland

D

Deleted member 427

Guest
Nevada ma świetne gun laws, z wyjątkiem tej rejestracji broni krótkiej w LV, ale to trwa 15-20 min, nic nie kosztuje i mam nadzieje, że wkrótce to skasują, bo jest totalnie bezsensu i niczemu nie służy:

pikol

1 004
1 635
Nevada ma świetne gun laws, z wyjątkiem tej rejestracji broni krótkiej w LV, ale to trwa 15-20 min, nic nie kosztuje i mam nadzieje, że wkrótce to skasują, bo jest totalnie bezsensu i niczemu nie służy:

Zobaczymy. Nie licząc grupy kilku stanów to w USA w kwestii broni palnej tylko się poprawia. Jakbym miał wybrać jakieś większe miasto w USA do zamieszkania to wybrałbym Henderson. Blisko do Las Vegas, bezpiecznie, tylko nie wiem czy zniósłbym pogodę.

pikol

1 004
1 635
@Mariusz Nowak

Odpowiem ci tu na pytanie o Dakotę Południową, bo tamten temat też może pójść do kasacji. Nie zakładaj na przyszłość tylu wątków na praktycznie ten sam temat.

Podatki stanowe:

Dochodowy-nie ma
Podatek od sprzedaży (taki nasz VAT, tylko prostszy) -4%
Od nieruchomości- to już zależy od poszczególnych miejscowości

Na razie wygląda to prawie jak z bajki. Głównym rozgrywającym jest jednak rząd federalny. Podatki federalne są skomplikowane i trudno mi to wyjaśnić na szybko.

Prawo do broni:

Masz takie ograniczenia: