Wiki needs you!

tosiabunio

Grand Master Architect
Członek Załogi
6 986
15 158
Zakładam wątek, bo co to za kategoria forum, która nie ma żadnego wątku?

A serio - na wiki praktycznie nic się nie dzieje. Tutaj dyskusji wiele, a tam treści nowych brak. Ja rozumiem, że każdy chce mieć teraz swoją organizację wolnościową, ale fajnie byłoby jakoś wspólny szyld pielęgnować.

Narodziny wiki były piękne, ale bez nowej treści to nam obumrze. Nie zabijmy naszego wiki...

Jeśli są jakieś treści z innych witryn, które fajnie byłoby na wiki umieścić, to może warto? Jakieś pomysły?

Rattlesnake

Don't tread on me
Członek Załogi
3 591
1 503
Zastanawiałem się nad tym, czy nie rzucać jakichś newsów na libertarianizm.pl i wyszło mi, że powinienem nieco wyluzować z działaniem w necie, bo grozi mi nałóg :D

Wydaje mi się, że teraz Forum jest mocno ożywione (chociaż może nie tak, jak część z nas by sobie tego życzyła) i raczej trzeba, żeby ciśnienie rosło właśnie tutaj.

MRT uważa, że nic sensownego na Forum się nie zacznie. Mi się wydaje, że Forum przyciąga nowych, których tutaj można całkiem zgrabnie wyszlifować (zamiast wyszydzać). Droga do większej ilości stron wiedzie przez większą ilość libertarian.

Jeśli nawet dopływ nowej krwi grozi przyjęciem poglądów surowych, czy nawet jakichś infantylnych to nie jest to źle - na Forum nastąpi ich ukształtowanie (pod warunkiem, że będziemy nie tylko mówić ale i słuchać). Dlatego tak mnie irytuja wulgaryzmy i buńczuczne przekonanie o własnej racji.

Ja mam szacunek dla tzw. starych libertarian, ale starzy - tak mi się wydaje - nie mają ognia. Stąd potrzebni są nowi, nawet tacy, którzy wymagają poprawek ;)

Słupek

Member
335
2
Sprawa wygląda tak, że wszystkie nowe teksty trafiają na Liberalis, a kopiowanie tekstów stamtąd na Wiki chyba mija się z celem. Nie bardzo wiem co by można tam puścić, może jakieś niesamowicie długie teksty, ale takie trafiają się raz na ruski rok.

Maciej Dudek napisał:
Ja mam szacunek dla tzw. starych libertarian, ale starzy - tak mi się wydaje - nie mają ognia. Stąd potrzebni są nowi, nawet tacy, którzy wymagają poprawek ;)
Im dłużej czytam to forum, tym większe odnoszę wrażenie, że to stara gwardia ma rację, niestety.

Giga

New Member
262
5
Ja mam pomysł, który mogę za tydzień zacząć realizować - mianowicie opublikować PDF-y tekstów z Wolnościowych czytanek w formie książeczek.

Rattlesnake

Don't tread on me
Członek Załogi
3 591
1 503
Słupek napisał:
Im dłużej czytam to forum, tym większe odnoszę wrażenie, że to stara gwardia ma rację, niestety.

Stara gwardia ma wiele racji - ale o którą rację Ci w tym momencie chodzi? :D

OP
OP
tosiabunio

tosiabunio

Grand Master Architect
Członek Załogi
6 986
15 158
No właśnie - teraz miejscem na teksty jest Liberalis, a Wiki może leżeć sobie odłogiem. Może warto byłoby w takim wypadku zapytać jaką funkcję ma pełnić Liberalis, a jaką Wiki? I jakoś to rozdzielić, aby Liberalis był syty i Wiki cała...

Giga, podoba mi się pomysł przemiany niektórych tekstów w drukowalne ulotki/książeczki w formacie PDF. Może jest to coś, czym mógłbym się sam zająć w wolnej chwili (czyli nigdy, bo ja po robocie jestem tak zjebany, że nic mi się nie chce - starość, nie radość). Jakby namówić InkTanka na oprawę graficzną (header i footer), to byłby wypasik. Jakiś open source'owy soft do DTP jest?

qatryk

Member
179
2
no ja przy składzie nieregularnika ze scribusa własnie korzystam - przy czym sugeruje instalacje wersji 1.3.4 bo mozna w miarę spokojnie importować teksty z plików tekstowych wraz z formatowaniem czego nie ma w tej aktualnej stabilnej. Nie wiem jak teraz ze stabilnością 1.3.5 bo dawno nie sprawdzałem ale to chyba do tej pory wersja mocno rozwojowa. Ogólnie co do stabilności - cóz trzeba miec na uwadze że scribus lubi sie wykrzaczyć niezaleznie z jakiej wersji sie korzysta.

Co do tematu - choć nie mam ostatnio równiez na wiele czasu, więc tylko rzuce jako propozycje - ja bym sie skupił na wiki na mocniejszej multimedialności - kupe filmów mozna podlinkować tylko trzeba jakis rozsądny pomysł miec na to; ponadto może zrobić jakiś dział na tłumaczenie "społecznościowe" jakiś wiekszych tekstów - wiki całkiem dobrze się do tego nadaje.
Myślę cały czas aby zrobić też spis tematyczny tekstów z liberalis i jak kiedys będę miał czas to to zrobie własnie na wiki - póki co rzucam jako pomysła który ewentualnie ktos jak mu sie bedzie nudziło może sprobowac zrealizować...

smootnyclown

New Member
214
3
ponadto może zrobić jakiś dział na tłumaczenie "społecznościowe" jakiś wiekszych tekstów - wiki całkiem dobrze się do tego nadaje.

Dokładnie. Masę książek by można było tak przetłumaczyć, bo w pojedynkę to nie ma co się szarpać...

OP
OP
tosiabunio

tosiabunio

Grand Master Architect
Członek Załogi
6 986
15 158
Dobrze. I tak dużo tam zrobiłeś. Może taka rola wiki - trzymać wiedzę.

Trigger Happy

Mądry tato
Członek Załogi
2 946
958
taki bład sie pojawia po zalogowaniu :

Security alert. Local file inclusion bug. More info here, fixed release available. [18]

Cyberius

cybertarianin, technohumanista
1 441
36
Giga napisał:
Ja mam pomysł, który mogę za tydzień zacząć realizować - mianowicie opublikować PDF-y tekstów z Wolnościowych czytanek w formie książeczek.
i co z tymi pdfami?
-taka np. encyklopedia w formacie pdf. to swietny pomysl

OP
OP
tosiabunio

tosiabunio

Grand Master Architect
Członek Załogi
6 986
15 158
No nic. Giga się obraził i znikł. Mam nadzieję, że nie stał się jakimś liberałem albo co...

Trigger Happy

Mądry tato
Członek Załogi
2 946
958
Może rzucimy się na to tłumaczenie ? Po obronie dyplomówki moge coś rzeźbić w tym temacie (połowa lutego).

f4eedu

New Member
29
2
Co wy na to gdyby zmodyfikować nieco layout strony głównej? Szczególnie w oczy rzuca się skupisko linków w centrum ekranu które są dość nieczytelne na pierwszy rzut oka. Jeśli chodzi o tematy do opisywania, jest ich dużo i prawdziwą inspiracją może być tu forum na którym pojawia się dużo ciekawych wątków. Sam mam pomysł na kilka artykułów: freedombox, sieci mesh, wikileaks, freenet itd. Jeśli chodzi o niektóre tematy, jak chociażby artykuł o freenecie, to fajnie by było gdyby nie stanowiły one kopii informacji z wikipedia.org. Powinno to być raczej coś w stylu podręcznika dla użytkownika z opisem krok po kroku co z czym się je.
Jeśli tylko znajdę chwilę natchnienia to postaram się dorzucić coś od siebie do naszego kompendium wiedzy :)

Pozdrawiam

OP
OP
tosiabunio

tosiabunio

Grand Master Architect
Członek Załogi
6 986
15 158
No stary masz błogosławieństwo moje. Wszakże to wiki, każdy może tam porządzić (byle nie nabroił za bardzo). Ja bym chciał odzyskać jakoś linki do artykułów, która tam są, ale przestały być dostępne. Muszę nad tym posiedzieć.

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 113
Nie wystarczy przeszukać jakoś plików? Podobno w dokuwiki nie ma bazy tylko zwykły tekst w plikach.

Do góry Bottom