Wielki Firewall Perski

Rattlesnake

Don't tread on me
Członek Załogi
3 591
1 503
Nie znalazłem odpowiedniego wątku - co jakiś czas Iran blokuje Tora, a Tor omija blokadę, warto notować kolejne rundy.

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 734
Blokady w Iranie nie omija Tor, a omijają ją VPN-y, konta shellowe i prywatne proxy. Najbardziej zakazanym medium nie jest jakiś fb, czy inny społecznościowy, a Radio Farada.

OP
OP
Rattlesnake

Rattlesnake

Don't tread on me
Członek Załogi
3 591
1 503
Blokady w Iranie nie omija Tor, a omijają ją VPN-y, konta shellowe i prywatne proxy. Najbardziej zakazanym medium nie jest jakiś fb, czy inny społecznościowy, a Radio Farada.

Sugerowałem się Niebezpiecznikiem:
Jak? To chyba zrozumiałe — wydał nową wersję, która na pośrednikach przestała generować certyfikaty z czasem ważności ustawionym na 2h. Aby obejść irańskie firltry nie trzeba łatać klientów — Irańczycy nic nie muszą zmieniać, wystarczy że nową wersję TOR-a zainstalują pośrednicy (czyli ci, którzy skonfigurowali TOR-a do pracy w trybie relay).

MaxStirner

Well-Known Member
2 782
4 724
Irańczycy mają podobno najbardziej zaawansowany Deep Packet Inspection na świecie, nawet lepszy niż Chińczycy, prawdopodobnie zbudowany na potrzeby wojskowe na zachodzie. Stąd te ciągłe przebieranki Torowców, Tor raz tam działa a raz nie - niedawno wydali Obfsproxy 3 który rzekomo działa na dziś. Już pracują nad obfs4. Chodzi o to, że tym za bardzo chwalić sie nie należy, bo rozgłos utrudnia życie.
Trzy dni temu czytałem info, że nie działa 75% publicznych węzłów wejściowych, zostają im mostki ale takie też trudno uzyskać bo rząd wysyła fałszywe maile aby dostać adresy. Trzeba mieć szczęście i cierpliwość ale Tor w Iranie , na słabą skale działa.

Ostatnia edycja:

Trigger Happy

Mądry tato
Członek Załogi
2 946
958

Wiem, że od tego jajka nie tanieją, ale 40k irańczyków wchodzi na FB przez Tora. A Twitter jest na celowniku każdego satrapy ...

20140719_MAD001_0.jpg

Do góry Bottom