Wątek o AI

Alu

Well-Known Member
4 638
9 700
Nie ma wątku ściśle o sztucznej inteligencji, więc go zakładam, chyba najwyższy czas na to. Wiem, że Ciek lubi mega-wątki, a wkupywanie się w łaski administracji po prostu leży w mojej naturze.

Wątek jest w Komputery i technika, więc bardziej od strony technicznej, ale żeby się nie rozdrabniać myślę, że można też pisać o konsekwencjach polityczno-społecznych.

Macie jakieś ciekawe newsy odnośnie postępów w AI?
Korzystacie już z AI do pracy albo do zabawy?
Stworzyliście AI albo macie jakieś porady odnośnie korzystania z istniejących?
Jakie widzicie korzyści albo zagrożenia? Czeka nas zagłada czy raj na Ziemi?
Czy AI będzie naszym władcą czy służącym? A może jedno i drugie?

Zapraszam do dyskusji! Ilustrację do wątku oczywiście wygenerowało AI.

file-gU08bJqFjMMcoUDTHu57kMCj

Ostatnia edycja:

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 882
12 269
Dużo kwiku związanego z AI jest w sieci, co jest po części efektem obserwowanego również w innych dziedzinach zjawiska, zgodnie z którym wieszczenie zagłady z mechanicznej ręki Terminatora generuje dużo więcej atencji niż stwierdzenie, że się będzie łatwiej sczytywać dane z faktur do rozliczeń.

OP
OP
Alu

Alu

Well-Known Member
4 638
9 700
Z cyklu ploteczki.

Artykuł opisuje sytuację w OpenAI przed czasowym odejściem CEO Sama Altmana. Wyjawia, że kilku badaczy OpenAI napisało list do zarządu, ostrzegając przed nowym odkryciem w dziedzinie AI, które mogło stanowić zagrożenie dla ludzkości.

Być może ma to związek z projektem Q* w OpenAI, który jest potencjalnym przełomem w poszukiwaniach AGI. Q* wykazał zdolność do rozwiązywania problemów matematycznych na poziomie szkolnym, co jest odbierane jako obiecujący znak możliwości tego modelu w przyszłości (Aktualnie GPT często popełnia pomyłki, a z natury problemów matematycznych wynika, że nawet drobna pomyłka często prowadzi do radykalnie odmiennej od poprawnej odpowiedzi).

Jest też mowa o ponad 700 pracownikach OpenAI, którzy chcieli odejść z firmy w geście solidarności z ich szefem, Samem Altmanem. Altman został zwolniony przez zarząd firmy dzień po tym, jak mówił o postępach w AI na ważnym spotkaniu.

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom