Ustawa o powszechnej inwigilacji uczniów

Cyberius

cybertarianin, technohumanista
1 441
36
Piętnastego kwietnia, minimalną większością głosów -dokładniej pięciu- sejm uchwalił nowelizację ustawy "O systemie informacji oświatowej" dzięki której men może gromadzić imienne informacje o uczniach powiązane z numerem pesel. każdy uczeń od tej pory będzie miał więc swoją kartotekę!

więcej tu: http://wpolityce.pl/view/10429/Burza_w_ ... zen_bedzie
_opisany_w_bazie_danych_MEN__Po_co__Odpowiedzi_niejasne.html
i tu:
Ustawa o Systemie Informacji Oświatowej to tworzenie policyjnego państwa http://www.edufakty.pl/index.php/aktual ... 4stwa.html

Kacper Rupiński

Laureat Pokojowej Nagrody Nobla
100
34
Kim oni są, żeby zakazywać, karać i gromadzić dosyć prywatne dane (nikt mi nie wmówi, że potrzebują charakterystyki psychologicznej dla mojego dobra)? Bo na razie to wygląda jakby byli jakimiś pierdolonymi bogami. Robią co chcą, mało kto się sprzeciwia, wszyscy machają ręką. I tu wychodzi debilizm demokracji - większość wybiera nie tego kto będzie rządził ową większością, tylko wszystkimi, czyli również tobą i mną. No, kto jeszcze uważa, że prawo do secesji powinno być kolejnym prawem człowieka? :D

Akcja na facebooku

Petycja, która i tak chuj da, ale podpisać warto...

J

jaś skoczowski

Guest
Bardzo się cieszę, że numeru pesel nie przyznaje się na jakimś prywatnym terenie, tak samo, że to nie właściciel, w swoich prywatnych szkołach, nie będzie zbierał imiennych informacji o uczniach powiązanych z numerem pesel. Napawa mnie to otuchą, że to pozwala prawdziwym obrońcom wolności, nieprzecwelonym antyheglistom, sprzeciwiać się TEMU FASZYZMOWI, który wszakże nie ma nic wspólnego z analogiczną sytuacją, zaprowadzoną na czyimś prywatnym terenie.

whirlinurd

Member
556
19
jaś skoczowski napisał:
Bardzo się cieszę, że numeru pesel nie przyznaje się na jakimś prywatnym terenie, tak samo, że to nie właściciel, w swoich prywatnych szkołach, nie będzie zbierał imiennych informacji o uczniach powiązanych z numerem pesel. Napawa mnie to otuchą, że to pozwala prawdziwym obrońcom wolności, nieprzecwelonym antyheglistom, sprzeciwiać się TEMU FASZYZMOWI, który wszakże nie ma nic wspólnego z analogiczną sytuacją, zaprowadzoną na czyimś prywatnym terenie.

czy to nie jest dziwne? :) że na terenie prywatnym nikt jeszcze niewpadł na pomysł/patent pesel? ;) ja się cieszę! ostatnio kupując chleb w prywatnym sklepie zdziwiłem się że cena nie jest w procentach od dochodu! kapitalista zwariował czy co? sam już nie wiem ;) niestety przy okazji dowiedziałem się co mi grozi na tym państwowym terenie :D otóż grozi mi np. za nieoddanie 5groszy ... kara śmierci! uwierzysz? ( niedowiarkom proponuje przetestować złe wypełnienie pitu i zabarykadowanie się w kiblu )
heh domowe pesele pity konstytucje ja tu pitu pitu sorry... a wiesz że są kluby w których zamiast numeru ( to był pomysł z jakiś państwowych obozów pracy? ) ręce zaznacza się fluorescencyjnym flamastrem segregując ludzi według preferencji seksualnych? :) i nawet też nie pytają o dochód... fantastic! :D

J

jaś skoczowski

Guest
whirlinurd napisał:
jaś skoczowski napisał:

czy to nie jest dziwne? :) że na terenie prywatnym nikt jeszcze niewpadł na pomysł/patent pesel? ;)

Jeśli wydaje Ci się, że nie istnieją różne systemy identyfikacji w prywatnych miejscach i że prywatne organizacje nie zbierają danych osobowych, to chyba nie lałeś. I czasem są niepraktyczne dla ludzi, którzy bezpośrednio zajmują się identyfikacją.

Tak samo istnieją prywatne systemy kamer.

I wtedy to wszystko jest całkiem ok. Prawda?

Albo nie, to nie prawda, jak napisał Tato Forum w mojej rubryczce reputacji, ja jestem tylko ofiarą dopalaczy, dlatego widzę różne rzeczy.

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 734
jaś skoczowski napisał:
Jeśli wydaje Ci się, że nie istnieją różne systemy identyfikacji w prywatnych miejscach i że prywatne organizacje nie zbierają danych osobowych, to chyba nie lałeś.

Istnieją. Jednak mają tylko te dane, które zdobędą albo białym wywiadem albo te które są im dobrowolnie powierzone przez zainteresowanych. O ile te organizacje lub osoby nie współpracują z państwem i nie stosują bezpośredniego przymusu to nie ma problemu.
Natomiast tu, w tym wątku, jest mowa o państwowym przymusie.

jaś skoczowski napisał:

Sam masz dwie kamery (oczy), dwa mikrofony (uszy) i macierz dyskową (mózg), która może posłużyć do inteligentnego rejestrowania wybranych zdarzeń.
Jak się nie podobają prywatne kamery, to daj światu dobry przykład i sam pozbądź się swych narządów, które pełnią podobną rolę.

D

Deleted member 427

Guest

jasiu, wyluzuj. Gdy nastanie panarchizm-jasizm, prywatny system kamer będzie zakazany. A jak właściciel zainstaluje kamere, żeby monitorowała jego podwórko i ostrzegała go przed panarchistami, to ręka, która tę kamerę założyła, zostanie odrąbana.

Czy może nie zostanie?

J

jaś skoczowski

Guest
kawador napisał:

jasiu, wyluzuj. Gdy nastanie panarchizm-jasizm, prywatny system kamer będzie zakazany. A jak właściciel zainstaluje kamere, żeby monitorowała jego podwórko i ostrzegała go przed panarchistami, to ręka, która tę kamerę założyła, zostanie odrąbana.

Czy może nie zostanie?

Nie, wtedy ludzie nie będą tego nazywali gwarancją wolności wszystkich, tylko ochroną najwyżej swojej wolności. I będą radośnie żyli ze świadomością, że nie są hipokrytami, takimi jak Ty albo krzysio, to bardzo dużo.

kr2y510 napisał:
jaś skoczowski napisał:
Jeśli wydaje Ci się, że nie istnieją różne systemy identyfikacji w prywatnych miejscach i że prywatne organizacje nie zbierają danych osobowych, to chyba nie lałeś.

Istnieją. Jednak mają tylko te dane, które zdobędą albo białym wywiadem albo te które są im dobrowolnie powierzone przez zainteresowanych. O ile te organizacje lub osoby nie współpracują z państwem i nie stosują bezpośredniego przymusu to nie ma problemu.
Natomiast tu, w tym wątku, jest mowa o państwowym przymusie.

Zawsze możesz wyjechać do Afganistanu albo Somalii, nikt Ci nie każe akceptować polskiego prawa. Tam może nie ma kamer i peselu. Jesteś więc wolny!

kr2y510 napisał:
jaś skoczowski napisał:

Sam masz dwie kamery (oczy), dwa mikrofony (uszy) i macierz dyskową (mózg), która może posłużyć do inteligentnego rejestrowania wybranych zdarzeń.
Jak się nie podobają prywatne kamery, to daj światu dobry przykład i sam pozbądź się swych narządów, które pełnią podobną rolę.

Wniosek z tego, że szpicel nie wyposażony w kamerę i podsłuch nie robi niczego nie w porządku, podglądając Cię przez okno i śledząc na ulicy.

whirlinurd

Member
556
19
jaś skoczowski napisał:
Jeśli wydaje Ci się, że nie istnieją różne systemy identyfikacji w prywatnych miejscach i że prywatne organizacje nie zbierają danych osobowych, to chyba nie lałeś. I czasem są niepraktyczne dla ludzi, którzy bezpośrednio zajmują się identyfikacją.

I wtedy to wszystko jest całkiem ok. Prawda?

Albo nie, to nie prawda, jak napisał Tato Forum w mojej rubryczce reputacji, ja jestem tylko ofiarą dopalaczy, dlatego widzę różne rzeczy.

oooo a ja to lubię kamery ( -> kanał youtube - filmy o kanarach w autobusie i kinówki ) nawet przebieram się czasami za żołnierza Imperium i pstryk pstryk dookoła ludziom zdjęcia ;) ( hehe czasami muszę uciekać! ) i jaka kara mi może grozić...? za np. chodzenie po chodniku z automatem... do robienia parówek? ;) pochwalę się ostatnio kupiłem japoński gadżet okulary (full hade) i nagrywam wszystko co dookoła się dzieje - próbowałem wejść na plażę dla nudystów ale mnie wygonili... chlip chlip...(za slipy) jaka kara? no jaka kara? otwieramy sklep z tekturową kasą fiskalną? teraz Ty się zabarykadujesz co? może dasz radę... ;) wznoszę pięść! ;) http://youtu.be/LB4D-GbQ9A4 stop dymaniu przez białych urzędników! yo! blak pipol! ;)

D

Deleted member 427

Guest
jaś napisał:
I będą radośnie żyli ze świadomością, że nie są hipokrytami, takimi jak Ty

Nie jestem hipokrytą. Ja ci mówię prosto w twarz: własność twojego sąsiada nie jest twoją własnością. To w języku dorosłych ludzi nazywa się wolnością. Bez cwelenia, heglowania i pierdolenia. Więc nie nazywaj mnie hipokrytą, bo dostaniesz minusa do reputacji :)

J

jaś skoczowski

Guest
kawador napisał:
jaś napisał:
I będą radośnie żyli ze świadomością, że nie są hipokrytami, takimi jak Ty

Nie jestem hipokrytą. Ja ci mówię prosto w twarz: własność twojego sąsiada nie jest twoją własnością.

Nie, Ty mówisz mi, że to jest zasada zawsze zabezpieczająca moja, twoją i sąsiada wolność, a tak bywa tylko czasami, co sam potrafisz czasem przyznać, przyznając, że anarchokapitalizm jest etatyzmem. Co zresztą oddala go od etatyzmu, paradoksalnie.

kawador napisał:
To w języku dorosłych ludzi nazywa się wolnością..

Dorosłych, czyli podzielających twoje zdanie (co w związku z tym, już Ci tłumaczyłem). Coś jak w stylu: mam pryszcze, już jestem dorosły. Ty masz swoje zdanie, nie wnikam, czy masz pryszcze na nim.

kawador napisał:

Spróbuj kiedyś mnie przecwelić cwelu, spróbuj. Jak dotąd nikomu się nie udało. A lubię takich zadziornych chłopczyków jak Ty, tylko muszą nadążać, Ty nie nadążasz.

kawador napisał:
heglowania i pierdolenia. Więc nie nazywaj mnie hipokrytą, bo dostaniesz minusa do reputacji :)

Ale koniecnzie spytaj się Triggera, jak to się robi, on to naprawdę robi pięknie.

D

Deleted member 427

Guest
jasiu, na chuj ty piszesz na tym forum w ogóle? Wzbogaca cię obcowanie z etatystami?

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 734
jaś skoczowski napisał:
Zawsze możesz wyjechać do Afganistanu albo Somalii, nikt Ci nie każe akceptować polskiego prawa. Tam może nie ma kamer i peselu. Jesteś więc wolny!

Typowe pierdolenie komunistycznych i państwowych mend. Wpierw się wpierdoli na cudzy teren a potem wyrzuca. I łaskawie łże, że możesz wyjechać. Po czym się wpierdala tam gdzie wyjechałeś. I tak w kółko.

Więc sam wynoś się z tego forum na zawsze!
BAN!

jaś skoczowski napisał:
Wniosek z tego, że szpicel nie wyposażony w kamerę i podsłuch nie robi niczego nie w porządku, podglądając Cię przez okno i śledząc na ulicy.

Tak. Dopóki nie narusza prywatnych posesji bez zgody właścicieli.

A

Anonymous

Guest
Zgrzeszyłem. Cwelami nazywa się ludzi po prostu pokrzywdzonych. Banda niedojebków, która niezwykle często zaraz po wyjściu chce usunąć ślady pobytu w więzieniu, która wcale nie jest przecwelona, o nie, wyzywa się po prostu na słabszych, najpierw gwałcą lub urzadzają inne rozrywki, a potem za to niszczą dalej człowieka. Kawador to smutny kutas jest. Ale jak na razie nie mam powodu, by mu współczuć. A cwele – no tak.

http://mrotchnypontchushzagwady.wordpre ... mokrytyka/

:)

OP
OP
Cyberius

Cyberius

cybertarianin, technohumanista
1 441
36
kawador napisał:

"Poniżej niektóre dane, jakie na mocy tej ustawy będą gromadzone, przechowywane i przetwarzane:

Art 11.

Dane identyfikacyjne ucznia w bazie danych SIO obejmują imię, nazwisko i numer PESEL, a w przypadku ucznia nieposiadającego numeru PESEL – imię (imiona), nazwisko, płeć, datę urodzenia oraz – jeżeli uczeń nie jest obywatelem polskim – kraj pochodzenia i dane dotyczące statusu ucznia:
1) obywatel państwa członkowskiego Unii Europejskiej, państwa członkowskiego Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA) – strony umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym lub Konfederacji Szwajcarskiej albo członek rodziny takiej osoby posiadający prawo pobytu lub prawo stałego pobytu;
2) osoba pochodzenia polskiego w rozumieniu przepisów o repatriacji;
3) osoba, której udzielono zezwolenia na osiedlenie się na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;
4) osoba posiadająca ważną Kartę Polaka;
5) osoba, której nadano status uchodźcy, albo członek rodziny takiej osoby
6) osoba posiadająca zgodę na pobyt tolerowany;
7) osoba, której udzielono ochrony uzupełniającej, albo członek rodziny takiej osoby;
8) osoba korzystająca z ochrony czasowej na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;
9) osoba, której na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej udzielono zezwolenia na pobyt rezydenta długoterminowego Wspólnot Europejskich;
10) osoba, której na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej udzielono zezwolenia na zamieszkanie na czas oznaczony w związku z okolicznością, o której mowa w art. 53 ust. 1 pkt 7, 13 i 14 ustawy z dnia 13 czerwca 2003 r. o cudzoziemcach (Dz. U. z 2006 r. Nr 234, poz. 1694, z późn. zm.)
11) członek rodziny osoby ubiegającej się o nadanie statusu uchodźcy;
12) osoba, której uprawnienie do nauki wynika z umowy międzynarodowej."
Jest tego dużo więcej
http://l.blog.salon24.pl/300088,faszyzm-faszyzm-faszyzm

D

Deleted member 427

Guest
Kawador to smutny kutas jest. Ale jak na razie nie mam powodu, by mu współczuć.

Jak najbardziej popieram jasia - został wyrzucony z tego forum, poszedł do siebie (na swoja własność) i tam gada, co chce. Propertarianizm triumfuje, niech żyje wolność, alleluja! :)

Do góry Bottom