USA: susza stulecia

D

Deleted member 427

Guest
Susza objęła już 63 proc. powierzchni kraju w tym "zbożowe" stany Środkowego Zachodu, regiony uprawy kukurydzy i soi w Illinois, Indianie i Iowa. "Ekstremalnym brakiem wody" dotknięty jest zwłaszcza południowy zachód kraju. 10 lipca Departament Rolnictwa USA ogłosił stan klęski żywiołowej w 1016 hrabstwach na terenie 26 stanów. Klęską objęty jest cały Teksas – 254 hrabstwa, co oznacza także znaczne straty w produkcji bydła i bawełny. Tylko w czerwcu, w kilkunastu regionach USA temperatura aż 170 razy była najwyższa w historii. Już wiadomo, że susza w 2012 roku będzie gorsza niż najgorsza dotąd susza z 1988 roku. Wtedy straty wyniosły 78 mld dol. Obecnie nawet nie próbuje się wyliczać ich wysokości. [link]

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 739
Jak padają uprawy soi i kukurydzy, to się cieszę. Soja to roślina najbardziej zmodyfikowana genetycznie. Kukurydza też nie jest wiele gorsza. Stracą głównie koncerny zajmujące się GMO. Co innego pszenica, żyto, jęczmień czy inna roślina, pożyteczna dla przewodu pokarmowego białego człowieka i zwierząt spożywanych przez niego.

FatBantha

sprzedawca niszowych etosów
Członek Załogi
8 902
25 811
Ja tam lubię wszamać kolbę gotowanej, posolonej później kukurydzy. Czai się we mnie przewód pokarmowy Wielkiego Wodza.

OP
OP
D

Deleted member 427

Guest
Absolutny rekord ciepła padł w Czechach. W Dobrzichovicach koło Pragi termometry pokazały 40,4 stopnia w cieniu. Tak wysokich temperatur nie było w tym kraju od początku pomiarów w 1775 roku. [link]

OP
OP
D

Deleted member 427

Guest
Kolejne rekordy:

Władze Bośni i Hercegowiny ogłosiły w całym kraju najwyższy stopień alarmu przed upałami z powodu ekstremalnych temperatur. Tegoroczne lato jest najcieplejsze od co najmniej 120 lat - podał krajowy instytut meteorologiczny. (...) średnie temperatury w Sarajewie w ostatnich dniach są o 6-7 stopni wyższe niż odnotowywane zazwyczaj o tej porze roku. W Zenicy w centrum kraju padł w środę absolutny rekord temperatur - 41,3 stopnia Celsjusza. [link]

Nene

Koteu
1 094
1 691
A u mnie chmury i piździ od kilku tygodni, a potem się dziwię, że obcokrajowcy mówią, że mieszkam w zimnym kraju

Do góry Bottom