Tygodniówki

D

Deleted member 427

Guest
Dlaczego w 3RP wypłata jest raz w miesiącu i to dopiero w następnym miesiącu, a nie na przykład raz w tygodniu (powiedzmy - co piątek)? Kto to wymyślił? Tak jest zapisane w ustawie czy wszyscy kapitaliści się zmówili?

Voy

Active Member
386
242
Wydaje mi się że to jakby standard europy kontynentalnej. Anglosasi zazwyczaj mają tygodniówki, a europejczycy wypłaty comiesięczne.

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 748
Ja myślę, że wypłata co miesiąc jest wymysłem jakiś socjalistów czy innej komuny. Chodzi o to, by zarówno pracownik jak i pracodawca mieli utrudnione powiązanie pracy z efektywnością. No i by pracodawcy byli zmuszeni prowadzić bardziej złożoną rachunkowość.

GAZDA

EL GAZDA
7 687
11 171
w polsce to chyba jest jakoś uregulowane i stąd to sie wzieło, ja dostawałem tygodniówki w anglii, belgii i w niemczech choć tam też bardziej popularne są miesięczne wypłaty...

Solitary Man

Człowiek raczej piwnicy
492
2 231
W Kodeksie Pracy, niby jest zapis, że co najmniej raz w miesiącu.

Art. 85.
§1. Wypłaty wynagrodzenia za prace dokonuje się co najmniej raz w miesiącu, w stałym i ustalonym z góry terminie.
Ale może stałym terminem nie może być jakiś dzień tygodnia, np. piątek tylko dzień miesiąca np. 10, wtedy trudno by było wypłacać tygodniówki.

Do góry Bottom