Trendy secesjonistyczne na świecie

Staszek Alcatraz

Tak jak Pan Janusz powiedział
2 794
8 471
Teksas pójdzie w ślady Szkocji?

Szkockie referendum niepodległościowe wykorzystywane jest do popularyzacji akcji, której celem jest odłączenie Teksasu od USA. Takiego rozwiązania domaga się popularny w tym regionie Amerykński Ruch Nacjonalistyczny.

Prezydent tej organizacji Daniel Miller podkreśla, że Szkocja jest znakomitym przykładem dla mieszkańców Teksasu, największego stanu USA. Słynie on z produkcji ropy oraz hodowli bydła. Miller twierdzi, że po uzyskaniu niepodległości region ten stanowiłby 12 światową gospodarkę, większą od takich państw jak Meksyk i Hiszpania. Intensywną kampanię na ten temat prowadzi już od 1990 roku. Teraz ze względu na wydarzenia w Wielkiej Brytanii stało się o niej głośno w amerykańskich mediach.

Denis

Well-Known Member
3 825
8 524
Ja czekam aż jeszcze Bawaria się odłączy.
Z takich gorących spraw to jeszcze może Katalonia, ale tam zbyt dużo lewaków i pozytywnej dla nich przyszłości nie widzę.

simek

Well-Known Member
1 367
2 122
Ja czekam aż jeszcze Bawaria się odłączy.
Z takich gorących spraw to jeszcze może Katalonia, ale tam zbyt dużo lewaków i pozytywnej dla nich przyszłości nie widzę.
Ja czekam aż ktokolwiek w cywilizowanym świecie odłączy się od dużego państwa, żeby się cokolwiek stało, był jakiś precedens, żeby ludzie nie mogli zbywać dyskusji o secesjach argumentem, że przecież konstytucja zakazuje robienia referendum w sprawie secesji, że nigdzie na świecie się tak nie dzieje, że znowu chcecie mieszać przy granicach, skoro tyle lat pokoju było.

Chciałbym, żeby za parę lat Europa wyglądała tak(za: businessinsider.com):
evakaart2013-1.jpg

Nie mógłbym się doczekać mistrzostw Europy w takim składzie :)

simek

Well-Known Member
1 367
2 122
Mi na tej mapce brakuje zaznaczonych okolic Krakowa - tradycja w postaci Rzeczpospolitej Krakowskiej jest, ale obecnie żadnych dążeń secesjonistycznych :( a skoda, jakby powstało niepodległe kilkanaście km2 w mojej okolicy, to mógłbym umierać szczęśliwy, pewnie nawet za akapem bym tak bardzo nie tęsknił.

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 113
Ten Śląsk to bez sensu. Równie dobrze mogliby zaznaczyć dawne granice państwa krzyżackiego albo księstwa Pomorzan. Obie granice mają znaczenie jedynie historyczne. Oczywiście jak dla mnie to granice mogą być i losowe, im więcej tym lepiej.

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 882
12 269
Liczę na efekt domina; najpierw jeden konkretny kraj, co do którego nie ma wątpliwości, że jest w unii z innym, a później następne, coraz mniejsze i mniej oczywiste. W końcu może przyjdzie czas na Federację Osiedli Nowohuckich :) Europa wyglądałaby zajebiście gdyby była zlepkiem takich maleńkich miast - państw, a konkurencja i głosowanie nogami szybko by wymusiły stosowanie przez władze życiowych rozwiązań prawnych.

Trzymam kciuki za jutrzejszym referendum. Swoją drogą, ciekawe, czy jak się nie uda, to będą próbować zastosować metodę "unijną" czyli powtarzać do skutku :)

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 113
Tylko chodzi mi o to, że mogli wybrać Pomorze, Mazowsze, Wielkopolskę, czy Małopolskę, a wybrali Śląsk i to połączony Dolny z Górnym, chociaż teraz znacznie się różnią od siebie. Mazowsze też ma swoją kulturę, specyficzny sposób mówienia, miało autonomię i nie miało tylu przesiedleń.

Solitary Man

Człowiek raczej piwnicy
492
2 231
W Polsce prócz Górnego Śląska (RAŚ) widzę jakiś potencjał w Podlasiu, Kaszubach (mają swój własny język uznany jako regionalny) i Pomorzu Zachodnim (odwołanie do tradycji księstw Gryfitów i pruskiej prowincji Pomorze).
W reszcie kraju bardziej widać podziały na Kongresówkę, Wielkie Księstwo Poznańskie i Galicję niż na historyczne regiony. Dzisiaj mało kto z Kielc czy Lublina powiedziałby, że jest z Małopolski. A tym bardziej nie powie, że Zamość, Chełm, Rzeszów i Przemyśl są na Rusi.
Krakowskie_sandomierskie_lubelskie.png

GAZDA

EL GAZDA
7 687
11 169
nie ma żadnego globalnego trendu wzmagania sie działań ku oderwania jakichś części obecnych państw by stworzyć nowe...
takie ruchy niepodległościowe istnieją cały czas na wszystkich kontynentach, jedne sie nasilają inne słabną...
teroz jest głośno o szkocji, ale za to ucichło gdzie indziej...
nic nowego nic specjalnego...

Solitary Man

Człowiek raczej piwnicy
492
2 231
Partia polityczna Demokratyczny Związek Węgrów w Rumunii zaproponowała, aby terytoria zamieszkałe przez Węgrów (Szeklerów) uzyskały autonomię w ramach Rumunii. Z własną Radą, Rządem i językami urzędowymi: rumuńskim i węgierskim. Na terytorium autonomiczne miałyby się składać 3 okręgi: Harghita, Covasna i Marusza.
http://www.balkaninsight.com/en/article/romanian-hungarians-ask-for-greater-autonomy

Mapa mniejszości węgierskiej w Siedmiogrodzie.
Hungarians_in_Romania1.png

Solitary Man

Człowiek raczej piwnicy
492
2 231
Prezydent Generalitat Katalonii Artur Mas zarządził na dzień 9 listopada niewiążące/doradcze referendum dotyczące niepodległości.
Będą dwa pytania:
1. Czy chcesz, aby Katalonia była Państwem? Vol que Catalunya esdevingui un Estat?
jeżeli tak to
2. Czy chcesz, aby to Państwo było niepodległe? Vol que aquest Estat sigui independent?

http://catalanmonitor.com/catalan-government-calls-independence-vote/

Do góry Bottom