"Tak, antyliberalizm.. pedale"

dataskin

Well-Known Member
2 059
6 146
screen_shot_2013-03-29_at_12.47.39_am.png

Ruch Narodowy będzie bronić wolności przed zagrażającym jej liberalizmem

To jest środowisko które reprezentuje teraz pan Ziemkiewicz i którego zaplecze intelektualne pełni, a przynajmniej stara się pretendować do tej roli. Ciekaw jestem jak z jego gimnastyką umysłową, tak w ujęciu tego co powiedział kiedyś o JKM i swojej roli w pełnieniu funkcji rzecznika UPRu.

Ciekawe też - co się stało z wolnorynkowymi poglądami pana Artura Zawiszy który zamieścił grafikę?

D

Deleted member 4151

Guest
Ruch Narodowy będzie bronić wolności przed zagrażającym jej liberalizmem
To tak jakby napisać - jako ruch socjalistyczny będziemy chronić sprawiedliwości społecznej przed zagrażającym jej marksizmem :)

Voy

Active Member
386
242
rzuciłem okiem na jego profil na fb i od początku roku takiej foty nie ma wrzuconej - cóż, może usunął.

Za narodowcami jakoś szczególnie nie szaleję, ale wydaje mi się że na chwilę obecną to jest ruch polityczny z największą mnogością dyskursów w Polandzie.

Ciekaw jesteś gimnastyki umysłowej Ziemkiewicza? Poczytaj jego artykuły to się dowiesz - to nie jest inżynieria rakietowa jak to mówią hamerykanie.

OP
OP
dataskin

dataskin

Well-Known Member
2 059
6 146
A to nie jest przypadkiem jakiś fake?
nie jest, google: "antyliberalizm pedale".

http://natemat.pl/56161,artur-zawis...alizm-pedale-wojna-domowa-na-skrajnej-prawicy

grafikę usunął, ale smród pozostał.

niby to wszystko to taki "żarcik", ale jest jeszcze to: http://antykomuna.blogspot.com/2013/03/winnicki-chce-walczyc-z-liberalizmem.html

Złote myśli pana Winnickiego:
"Liberalizm jest negatywny i destruktywny, bo w centrum swojej refleksji stawia wolność jednostki przeciwstawioną życiu wspólnotowemu. Co jest absurdem i aberracją, bo człowiek, jako istota społeczna, buduje swoją egzystencję i osiąga szczęście poprzez harmonijne współżycie z innymi właśnie we wspólnotach, w których przyszło mu żyć. Liberalizm nie jest żadnym antidotum na socjalizm, bo narodził się na długo przed nim, jako prąd walczący z tradycją, tożsamością, wspólnotą. Ruch Narodowy, chcąc bronić uprawnionej wolności narodu i poszczególnych Polaków, musi więc podjąć walkę z liberalizmem, który jest patologią mentalną, polityczną i kulturową, który jest po prostu nowotworem cywilizacji zachodniej."

To tak jakby napisać - jako ruch socjalistyczny będziemy chronić sprawiedliwości społecznej przed zagrażającym jej marksizmem :)
dlatego właśnie wytłuszczyłem, komentarz mnie zniszczył. wg tego co napisał jest to część "deklaracji ideowej". uśmiałem się setnie.

Za narodowcami jakoś szczególnie nie szaleję, ale wydaje mi się że na chwilę obecną to jest ruch polityczny z największą mnogością dyskursów w Polandzie.
Panu Bosakowi i tej stronie Ruchu Narodowego życzę wszystkiego dobrego.
Zdecydowanie za to nie sympatyzuję z częścią ONRowską, czy bardziej uściślając: narodowo-socjalistyczną.
A wydaje mi się że ta część jest najbardziej liczebna, sądząc po tym jak Zawisza głaszcze ich fobie i jak się mizia z Winnickim.

Ciekaw jesteś gimnastyki umysłowej Ziemkiewicza? Poczytaj jego artykuły to się dowiesz - to nie jest inżynieria rakietowa jak to mówią hamerykanie.
Ależ ja słucham pana Ziemkiewicza i czytam jego felietony. I (czasami) z przykrością obserwuję jak się miota trochę tu trochę tam.

Piter1489

libnetoholik
2 072
2 035
Ale tak szczerze to mi się też od jakiegoś czasu liberalizm kojarzy głównie z podejściem "rynek tak, wypaczenia nie" i z prawami gejów :) .

matiej

The Member
71
23
Że niektórzy łączą JKMa z wolnościowcami i o nim dużo dyskutują to jeszcze rozumiem, ale RN? Czemu się w ogóle dziwicie że mówią o bronieniu wolności przed liberalizmem? Dla nich wolność jest wtedy jak wszyscy chodzą w mundurach i polują na gejów czy murzynów. To jest czysty populizm, a wrogami "lewaków" nie są dlatego, że brzydzi ich ideologia, tylko dlatego żeby mieć jakiegoś wspólnego wroga. Przecież oni sami są do szczętu lewicowi. Dajcie spokój i nie gadajcie o tych idiotach bo naprawdę szkoda czasu, to nie jest "taki sam zamordyzm jak ten na Wiejskiej", tylko dziesięć razy gorszy zamordyzm.

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 734
To jest środowisko które reprezentuje teraz pan Ziemkiewicz i którego zaplecze intelektualne pełni, a przynajmniej stara się pretendować do tej roli.
Ziemkiewiczowi nie wolno ufać!
Ja pamiętam jak przez rok w Najwyższym Czasie mantrował za przyłączeniem Polski do UE, nie podając przy tym żadnego konkretnego czy logicznego argumentu. Ale tym narodowcom to akurat nie przeszkadza. Jacy narodowcy taki guru.

Do góry Bottom