Tabaka wkrótce nielegalna - PE już nad tym pracuje!

hanys

Active Member
171
136
Parlament Europejski pracuje nad dyrektywą, która - jeśli wejdzie w życie - mocno uderzy w kaszubski zwyczaj. Zakazane miałyby być produkcja i zażywanie tabaki. Kaszubi zapowiadają: nie damy sobie odebrać tabaki. W planach jest m.in. mobilizacja europosłów, by ci "pilnowali" w Brukseli legalności jej zażywania.
Czy legalizacja produkcji tabaki, którą udało się przeforsować w Polsce dwanaście lat temu będzie martwym zapisem? W Parlamencie Europejskim trwają właśnie prace nad przepisami, które mają ukrócić produkcję i zażywanie wyrobów tytoniowych, które mają przeznaczenie inne niż palenie.

Chodzi m.in. o tytoń do żucia - czyli tzw. prymkę, którą niegdyś namiętnie częstowali się marynarze. Albo snus - sproszkowany, wilgotny tytoń, który wkłada się na kilka, kilkanaście minut pod wargę. Oraz tabakę, która od lat jest niezwykle popularna wśród Kaszubów.

Więcej.

Co następne do delegalizacji ? :huh:

Cyberius

cybertarianin, technohumanista
1 441
36
hanys napisał:
Kaszubi zapowiadają: nie damy sobie odebrać tabaki. W planach jest m.in. mobilizacja europosłów, by ci "pilnowali" w Brukseli legalności jej zażywania.

coś mi się zdaje że "przyjaźń" Tusko-kaszubska dobiega właśnie konca -oczywiście zakładając że kiedykolwiek istniała.

Chodzi m.in. o tytoń do żucia - czyli tzw. prymkę, którą niegdyś namiętnie częstowali się marynarze.
Oraz tabakę, która od lat jest niezwykle popularna wśród Kaszubów.

to mocno wkurzą skandynawów za tą tabakę do żucia, i zachodnią młodzież za snuff

Ciek napisał:
Kurwa, ja tego używam jak mi dokuczają zatoki ... :(

podobno odkłada się w mózgu :)
ale są też tabaki beznikotynowe -dobre jednak zazwyczaj dosyć drogie

edit
np. Biały Słoń

Dholakia White
41337534_222_p.jpg

White Elephant na forum tabaczanym

b08668d73c77e773m.jpg

http://forum.tbx.pl/viewtopic.php?f=29& ... %82o%C5%84

cena oryginalnego opakowania [ niektórych odmian] Białego Słonia czasami osiągała w polsce nawet kilka tysięcy złotych :) -może ktoś spróbować z tego biznes zrobić

Tabaka dobrze mi się kojarzy- z moim dziadkiem, który częstował mnie nią, gdy byłem jeszcze w podstawówce. On w ogóle był wyjątkowym dziadkiem- uczył mnie strzelać z wiatrówki jeszcze zanim poszedłem do szkoły, bratu raz dał nawet walnąć z dwururki (miał może z 12 lat). Nic już nie piszę bo sentymentalnie to wyszło i nie na temat :)

M

MichalD

Guest
Myślałem , ze Eurokraci chcą zbudować Związek Radziecki, ale tym razem wzorują się na II PRL-bis, jedynym kraju w historii świata, który zdelegalizował tabakę (w latach 1996-2000).

Do góry Bottom