Szczypta Jeffersona

Zbyszek_Z

Well-Known Member
1 021
2 467
Och, znowu ci korwiniści z płacą minimalną i strachem przed bronią palną...

Przecież większość pomysłów na forum to nie jest wymysł kolibrów a kompromisowców i osób, które o wolnym rynku wczoraj się dowiedziały, więc nie wyobrażają sobie życia bez płacy minimalnej.

Mamy barachło, które płacze nad 'dobrami' współczesnego państwa opiekuńczego a tutaj ktoś nazywa ich poglądy konserwatywno-liberalne. I znowu PL lepsza od KNP bo przecież jest za wolnością obyczajową! Co to w ogóle ma do rzeczy?

Ciągle, jak mantrę słyszę "nie jesteśmy korwinistami" kiedy pomysły co niektórych użytkowników nigdy by przez gardło Korwinowi nie przeszły.

W Szwajcarii nie ma powszechnego dostępu do broni. Chcecie dać ludziom broń którą walczyli podczas poboru (którego podobno nie popieracie), którą będą trzymać w szafie?

A ci źli konserwatywni-liberałowie spod znaku Korwina nie boją się powszechnego dostępu do broni w przeciwieństwie do co niektórych "libertarian" z PL.

WoKu

Anarchoautystyk
Członek Załogi
244
663
Daniel Zdanowicz napisał:
chyba miałem trochę inne mniemanie co do PL. Rozumiem, że alternatywą dla wojska i policji są uzbrojeni obywatele ? Swoboda wyboru prawa hahaha no tak najlepiej walczyć o wolność, żeby motłoch znowu zaczął rozdawać pieniądze. W sumie dziękuje za taką partię - trochę się pomyliłem w ocenie. Już nie mam nic do powiedzenia, jednego sympatyka macie mniej.
Zenon Hroboni napisał:
Panowie Maciej Dudek i jego zwolennicy, wy probujecie zalozyc partie, jednoczesnie ja rozwalajac, na co komu takie wydumane teksty, nie zajmujecie sie meritum sprawy czyli zbudowaniem fizycznej partii ugrupowania, tylko piszecie lub cytujecie jakies farmazony o prawie, obronie i podatkach, a absoliutnie nie ma nic o tym jak ta partia ma dzialc poza FB. To wszystko jest do bani. Kolejna pikna idea zostanie pogrzebana przez paru kolesi, ktorym cos wydawalo, ale jak dochodzi do konkretow-problem nie do rozwiazania. Jeszce troche a mam nadziej ze koncu powstanie grupa ktora ma pomysl na Realna Partie Libertarianska.
Tekst chyba podziałał. Chwasty same się wypleniają.

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 113
Kliknąłem, że nie zgadzm się na cookies to mnie wywaliło na google.com!

Edit:
OK poradziłem sobie dzięki chakierskim sztuczkom.

Tekst jest skierowany przeciwko prawicy i wymienine są jej cechy: silne państwo, silna policja, zamordyzm obyczajowy, silna armia walcząca za granicami kraju. Tylko ta ostatnia cecha pozwala odróżnić dzisiejszą lewicę od prawicy! Zamordyzm obyczajowy lewicy jest z 10 razy większy od prawicowego!

D

decha_131

Guest
Ale jednak krytycy mają trochę racji. Nie o to chodzi, żeby ideologia była w pełni zrealizowana, bo tak się nie da. Ważne, żeby stan rzeczywisty się coraz bardziej do niej przybliżał.

Zbyszek_Z

Well-Known Member
1 021
2 467
Ważne co uważamy za wersje finalną. Akapu w jedną noc się nie zbuduje, ale jeżeli większość członków PL uważa radykalne posunięcia nie tylko za niemożliwe a co gorsza za złe to nie ma z kim gadać. W pewnym momencie (a powiedziałbym, że dość szybko) stan przestanie się przybliżać, bo stwierdzą, że już dalej nie idą. No bo przecież płaca minimalna, sanepid państwowy, zakaz broni itp.

Oczywiście, że można początkowo współpracować z umiarkowanymi liberałami, jednak ci ludzie nie powinni być w PL.

D

decha_131

Guest
Wersja finalna - akap albo minarchizm.
Przewodniczący powinnien być minarchistą, ale już rada programowa powinna być złożona głównie z akapów, ale dobrze jak dodać jakiś niezależnych ludzi z Instytutu Misesa, CAS czy Fundacji Republikańskich która by punktowali nierealistyczne punkty programu przedstawione przez akapów. Spór musiałby się rozwiązać kompromisem.

A dla frakcji etatystycznej mam propozycję, dogadajcie sobie z "Liberte" -> http://liberte.pl/wizja-liberalnej-polityki-spolecznej/
Takie rzeczy piszą że, to pewnie miód na ich serce. I tak sobie myśle, że w XXI wieku liberalizm jest już stracony. Liberalizm to nie przeciwieństwo socjalizmu, tylko umiarkowana wersja etatyzmu.

tomislav

libnet- kowidiańska tuba w twojej piwnicy!
4 777
13 008
Wątpliwości codziennie się pojawiają.
Na przykład co do minarchizmu rozumianego jako państwo minimalne, co to w zamiarze ma chronić działania ludzkie na wolnym rynku. Postrzegam wtedy rząd jak mafię do wynajęcia dla ochrony, niech wreszcie te robale do czegoś się przydadzą.
I tu pada pytanie: kto skontroluje kontrolujących? Ma działać jakieś prawo? Przecież prawo jest do dupy i zawsze służy państwu. Chodzi o to, co w momencie, gdy w zupełnie naturalny sposób rozrośnie się aparat państwa? Pytanie to kieruję głównie do minarchistów.

OP
OP
Rattlesnake

Rattlesnake

Don't tread on me
Członek Załogi
3 591
1 503
Tę kwestię najlepiej prezentuje Jacek Sierpiński (w sumie żadne zaskoczenie ;) ) PL dąży do tego, żeby państwo działało w ramach NAP i tak jest rozumiany minarchizm. Takie państwo nie jest mafią, tylko uprawnionym graczem w ramach reguł zgodnych z systemem przyjętym w założeniu.

Hitch

3 220
4 880
Pamiętaj, że w ramach NAPu funkcjonuje też odjebka za nowe i stare jego naruszenia ;)
Zemsta rzecz święta, a rząd który jej zabrania ani nie uznaje to zły rząd.

Do góry Bottom