Szariat w Rosji?

D

Deleted member 427

Guest
Nie wiem, czy to jest żart czy na serio. Sami poczytajcie:

Nowa ustawa, którą zaakceptował prezydent Dmitrij Miedwiediew opisuje reguły zachowania się i wyglądu w miejscach publicznych. Nowe przepisy nakazują Rosjanom ubierać się czysto i schludnie. Zakazane są też "siejące niezgodę" naszywki i symbole na ubraniach. Kobietom nie wolno będzie pokazywać się z ostrym makijażem, nie będą też ubierać spódnic krótszych niż 40 cm i szortów krótszych niż 35 cm. Panie mogą zapomnieć o głębokich dekoltach, czy odsłoniętym brzuchu. Nawet noszenie butów odsłaniających jednocześnie stopę i palce staje się wykroczeniem. Tak samo jak prześwitująca bielizna lub jej brak. Od zakazów istnieją nieliczne wyjątki - na przykład dekolt wolno odsłaniać paniom z małym biustem.

Za złamanie przepisów będzie trzeba zapłacić za pierwszym razem 1500 rubli (ok. 160 zł), za drugim razem mandat w wysokości 3000 rubli (ok 320 zł). Kolejne wpadki uznawane są już za "recydywę", a kara zwiększa się do 12 000 rubli (ok. 1300 zł!)

(...)

Nowe przepisy pobłogosławiła też Cerkiew, która już jakiś czas temu narzuciła wiernym reguły ubierania się.

http://facet.wp.pl/kat,70996,wid,144131 ... caid=1e48d

Może Miedwiediew uznał, że fotony odbite od piersi/pup/nóg Rosjanek atakują jego oczy, inicjując agresję?

Nene

Koteu
1 094
1 690
Co prawda wiele Rosjanek ubiera się ja dziwki, ale dajmy sobie spokój. Niech każdy nosi co chce. Do tego zakaz noszenia butów odsłaniających palce i stopę xD.
"Od zakazów istnieją nieliczne wyjątki - na przykład dekolt wolno odsłaniać paniom z małym biustem. " hahahahaha kto chce taki oglądać?

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 734
To klasyczny temat zastępczy, by dzielić społeczeństwo. U nas to była aborcja a tam kacapowy-szariat. Zawsze i wszędzie są idioci - "obrońcy moralności", trzeba tylko ich tępotę i chęć narzucania swej woli innym wyzwolić.

A

Anonymous

Guest
To będzie martwe prawo. Ot ruskie mendy będą przyjmować łapówki w formie fellatio.

Siostra teraz gości na wymianie studentkę historii z Rosji, z Petersburga, przez tydzień, ponoć bardzo fajna i ładna dziewczyna. Matka jej kazała sobie szukać męża w Unii, bo pewnie wyższy standard życia i zarobki, a Rosjanie od lat emigrują we wszystkie strony świata - Chiny kupują sobie masowo ruskich inżynierów. No i matka jej powiedziała, by jako prezenty wzięła karton fajek, pół litra wódki("bo Polacy zawsze się cieszą z takich prezentów" ;) ) i kosmetyki. Ja dostanę karton fajek :).

FatBantha

sprzedawca niszowych etosów
Członek Załogi
8 902
25 803
Na Malediwach...

Republika Malediwów przywraca karę śmierci, także dla dzieci. Prezydent: "Doskonałe przestrzeganie szariatu"
Piotr Markiewicz, KAI
23.05.2014 , aktualizacja: 23.05.2014 12:16

Republika Malediwów przywróciła karę śmierci, w tym także dla dzieci, które dopuściły się morderstwa. Na wykonanie wyroku będą jednak musiały czekać w więzieniu do osiągnięcia pełnoletności. Decyzja, ogłoszona przez prezydenta Abdullaha Jamina jako konieczna dla "doskonałego przestrzegania szariatu", kładzie kres trwającemu ponad 60 lat moratorium na wykonywanie kary śmierci w tym wyspiarskim państwie na Oceanie Indyjskim. Ostatnia egzekucja odbyła się tam w 1953 r.

Na Malediwach, gdzie religią państwową jest islam, odpowiedzialność karna zaczyna się w wieku 10 lat, a za niektóre przestępstwa wymienione w prawie koranicznym, takie jak: kradzież, cudzołóstwo, picie alkoholu i apostazja, nawet w wieku siedmiu lat.

Wysoki Komisariat Narodów Zjednoczonych ds. Praw Człowieka skrytykował decyzję władz Malediwów. Jego rzeczniczka Ravina Shamdasani oświadczyła, że jest to "poważne naruszenie praw człowieka" i przypomniała, że podpisane przez to państwo traktaty międzynarodowe zabraniają orzekania kary śmierci wobec osób poniżej 18. roku życia w chwili popełnienia zbrodni. Zaapelowała do rządu Malediwów o zmianę podjętej decyzji.

"Kraj w 100 proc. muzułmański"

Również Catherine Ashton, wysoki przedstawiciel Unii Europejskiej ds. zagranicznych, wezwała Malediwy do zachowania moratorium na wykonywanie kary śmierci we wszystkich okolicznościach, a szczególnie, gdy przestępcy są niepełnoletni, jak również do pracy nad całkowitym zniesieniem tej praktyki.

Jednak prezydent Jamin potwierdził, że podtrzymuje swoją decyzję, gdyż "śmierć musi być karana śmiercią". Z kolei minister spraw wewnętrznych Umar Naseer oświadczył, że Malediwy są "krajem w 100 proc. muzułmańskim", czego konsekwencją jest "wyznawanie pewnych wartości".

Choć decyzja o przywróceniu kary śmierci zapadła już 27 kwietnia, to dopiero teraz wiadomość ta wywołała w internecie falę krytyki i doprowadziła do apeli o bojkot turystyki, która jest głównym źródłem dochodu narodowego Malediwów.

Restrykcyjne prawo

Podobnie jak Arabia Saudyjska kraj ten popiera wyznawców islamu, którzy w krajach niemuzułmańskich walczą o równouprawnienie, sam zaś surowo tępi u siebie wszelką obecność innych religii. Wszystkie religie poza islamem są tam zakazane. W 2008 r. uchwalono na Malediwach poprawkę do konstytucji, zabraniającą niemuzułmanom uzyskanie obywatelstwa tego małego państewka (niespełna 300 km kw.). Nie wolno też przywozić na wyspy jakichkolwiek dewocjonaliów czy ksiąg świętych innych niż islamskie.

W 2011 r. zatrzymano tam nauczyciela, katolika z Indii, 30-letniego Shijo Kokkattu za przegranie do szkolnego komputera kilku pieśni maryjnych i obrazka Matki Bożej. Oskarżono go również o posiadanie w domu Biblii i różańca. Na pedagoga donieśli koledzy z pracy. Jego uwolnienie wymagało interwencji dyplomatycznej i oficjalnych przeprosin ze strony władz indyjskich.

Od wielu lat Malediwy są w czołówce państw, które międzynarodowe organizacje uznają za naruszające wolność religijną i prześladujące chrześcijan. Kościół katolicki na Malediwach oficjalnie nie istnieje. Nie ma tam żadnych struktur kościelnych. Tamtejsi nieliczni katolicy wyznają swą wiarę w podziemiu.

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 734
Ostatnio głośno o Behemoth, którego muzyków wydalono z Rosji.

Za: http://www.wybrzeze24.pl/muzyczne/behemoth-zatrzymany-w-rosji
Adam Darski zapytany o dalsze plany odnośnie rosyjskiej trasy, odpowiedział: - My, z 13 zaplanowanych koncertów, zagraliśmy cztery. I to z wielkim trudem. Dwa razy byliśmy zatrzymani przez urzędników. Koncert w Nowosybirsku został spacyfikowany przez kilkudziesięciu bojówkarzy jakiegoś ortodoksa cerkiewnego i nawet policja, która tam przyjechała, nie była w stanie interweniować, bo oni zablokowali wejście, pobili trzech ochroniarzy klubu.
Jak widać opricznina już jest i szaleje.

libertarianin.tom

akapowy dogmatyk
2 700
7 119
Mam nadziej, ze Korwin nie wpadnie na "genialny" pomysl poparcia tej inicjatywy (kiedys JKM na serio przebakiwal zakaz miniowek...). Jak znowu zacznie takie kretynstwa gadac to nici z 7% w wyborach do Polskiego parlamentu...

pikol

Od humanitarystów nie biorę.
1 004
1 635
Korwin powinien się pozbyć wg. mnie tych przebąkiwań o konserwatyźmie. I tak Fronda go nie poprze, ani księża z ambony. Nie chodzi mi oczywiście o to, żeby zaczął się kumać z Biedroniem i feministkami, ale o skoncentrowanie się na jechaniu po biurukratach w swoim stylu i budowanie wizerunku wolnościowca, a nie wolnościowca w sprawach gospodarczych i konserwatysty w sprawach obyczajowych. Co to jest ten konserwatyzm? Jeżeli konserwatyzm jest poparciem dla takich zasad jak "chcącemu nie dzieje się krzywda" i "każdy jest kowalem własnego losu" oraz niechęcią wobec nachalnych feministek, homosiów i ekologów to ja też mogę się nazywać konserwatystą. Ale jeżeli konserwatyzm to przymilanie się wobec kościoła i dbanie o powszechną moralność pod przymusem to już nim nie jestem.

Denis

Well-Known Member
3 825
8 522
Jesteś takim samym konserwatystą jak Korwin w takim razie.

Bez obaw... Trzeba tylko odizolować od Korwina takie osoby jak Wielomski, żeby nie wpływały na jego poglądy.

Do góry Bottom