Statystyki dot. broni w USA

janek

New Member
14
2
Cześć. Poszukuję rzetelnych danych nt. posiadania broni i prawie obowiązującym w konkretnych Stanach. Gdzie ludzie posiadają najwięcej sztuk broni, w jakich Stanach jest łagodniejsze prawo, wiek posiadaczy itd.

Ostatnia edycja:
OP
OP
J

janek

New Member
14
2
A rzetelne? Lubię operować na diagramach. Myślałem że libertarianie z rękawa wyciągną dane. Wiem co to google.

D

Deleted member 427

Guest
Gdzie ludzie posiadają najwięcej sztuk broni (...) wiek posiadaczy itd.

Tutaj rzetelnych danych nie znajdziesz. W USA - poza dosłownie kilkoma jurysdykcjami słynącymi z drakońskich regulacji - nie ma przymusu rejestrowania broni, więc żaden rząd ci nie policzy, kto ją ma.

pikol

Od humanitarystów nie biorę.
1 004
1 635
Zaskoczył mnie ten ranking. Nie wiem czemu Vermont nie jest wśród najbardziej przyjaznych broni stanów. W końcu to stan constitutional carry. Tak samo mimo wszystko nie uważam aby Kalifornia była gorsza od New Jersey czy Hawajów. W niektórych hrabstwach Kalifornii są praktycznie shall issue pozwolenia na noszenie broni ukrytej, w New Jersey cywile nie mają szans na dostanie takiego pozwolenia. Wg. mnie najgorsze są Hawaje. Żadnej możliwości na legalne noszenie broni w miejscach publicznych, z tego co wiem aby zakupić broń trzeba mieć licencję na posiadanie i jeszcze wyrabiać osobne pozwolenie na każdy zakup. A prawo NYC to już przypomina polskie prawodawstwo, jeżeli chodzi o możliwość zakupu broni.

Do góry Bottom