statuty libertariańskie

Lancaster

Kapłan Pustki
1 168
1 115
O co chodzi - Statut libertarianina to przywilej jaki otrzyma obywatel po odłączeniu się od państwa. Polega to na tym ,że każdy obywatel mógłby zrezygnować z obywatelstwa i być traktowanym przez państwo jak cudzoziemiec. Podlegałby wyłącznie aksjomatom nieagresji i samoposiadania. Tzn za branie extazy i 2 żony nie byłby karany ,a za kradzież szedłby siedzieć.

Jak to zrealizować. Z tym będzie problem. Ogólnie to mogę napisać w wakacje list do jakiegoś księcia Liechtensteinu albo Szwajcarii albo innego cywilizowanego kraju. Wiem ,że to bardzo naiwne ,ale spróbować nie zaszkodzi. Który przywódca jest najbardziej wolnościowy i mógłby się wspaniałomyślnie zgodzić?

A jakby się jakimś cudem (większym niż teoretyczna wygrana Korwina) udało to czy wolność szlachty jest możliwa przy niewolnictwie chłopstwa? Historia udzieliła odpowiedzi na to pytanie ,ale chłopstwo nie miało możliwości awansu ,a tutaj miałby taką możliwość każdy.

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 111
Co ma z tym wspólnego Szwajcaria i Liechtenstein? To na zasadzie immunitetu dyplomatycznego czy czego?

OP
OP
Lancaster

Lancaster

Kapłan Pustki
1 168
1 115
Właściwie nic .To takie przykładowe w miarę wolne kraje więc może by się zgodzili. Jak znasz inny bardziej wolnościowy kraj który ewentualnie (prawdopodobieństwo około 5%) mógłby się na to zgodzić chętnie się o nim dowiem.

D

Deleted member 427

Guest
Zaraz, czy ja dobrze zajarzyłem? Ty chcesz napisać list do księcia Liechtensteinu, żeby ci dał u siebie azyl i pozwolił brać extazy i żenić się z 4 kobietami i chcesz go do tego pomysłu przekonać poprzez obiecanie mu, że będziesz podlegał pod libertariańskie aksjomaty?

A nie prościej po prostu zakasać rękawy, zarobić 20 miliardów euro i żyć w akapie do końca świata? Jak Richard Bronson, właściciel trzech wysp i prywatnej agencji kosmicznej? On już żyje w akapie. Prędzej uciułasz 20 miliardów euro niż książę Liechtensteinu pozytywnie odpowie na twój list ;)

rich.jpg

Ty też możesz żyć w akapie

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 111
To może napisać do tego Richarda Bronsona XD
" We are libertarians. We need one of your island." XD
"Oh, and one of your spaceship" XD

S

stormtrooper

Guest
Lancaster zapominasz o tym, że ciągle byłbyś obywatelem RP, więc zawsze może potem dojść egzekucji należności podatkowych we współdziałaniu z obcym państwem, jak zamierzasz to rozwiązać?

OP
OP
Lancaster

Lancaster

Kapłan Pustki
1 168
1 115
o tym nie pomyślałem ,ale prawdopodobnie zrzeknę się obywatelstwa (albo postaram się żeby mnie go pozbawili) i poproszę o amnestię.

S

stormtrooper

Guest
Tak jak Avx zauważył - nieprawdopodobne, ale jak chcesz to próbuj. Od razu mówię - na zrzeczenie się obywatelstwa zgodę musi wyrazić prezydent (więcej o tym powiedziane było w temacie o działaczu wolnych konopi, chyba w wiadomościach), a pozbawienie obywatelstwa jak ktoś jest rdzennie Polakiem raczej się nie zdarza.

D

Deleted member 427

Guest
Lancaster, napisz do Sir Richarda - tak jak Madlock sugeruje. Serio mówię. Koleś jest wizjonerem-kapitalistą, otwartym na nowe idee, napisz mu o libertarianizmie itp. - może zechce sfinansować jakąś rewoltę w Europie Wschodniej i obalić lokalne bandy zbirów panoszące się po tych ziemiach od 21 lat. Bolszewicy i narodowi socjaliści doszli do władzy z pomocą rządów i kapitału demokracji Zachodnich. Nie widzę przeszkód, by spróbować jeszcze raz, tym razem już na serio wolnościowo - z pomocą kapitału Sir Richarda :) Jeszcze zapiszesz się w historii jako iskra, która wywołała pożar :)

S

stormtrooper

Guest
Od Richarda NASA będzie wynajmować statki kosmiczne, imho raczej nie zależy mu na upadku państwa.

D

Deleted member 427

Guest
No cóż, co racja, to racja. Szczegółów nie znam, znam tylko szczegóły od strony własnych, bezpośrednich obserwacji, oraz trochę historycznych, jak to słynni kapitaliści w pocie czoła budujący innowacyjne rozwiązania w garażach dostali "pierwsze duże zlecenie" wyposażenia szkół w całym stanie, urzędów pracy w całym województwie, "floty ministerstwa" lub ekwipażu armii. Government license DZIWKI!

Znacie jakiegoś magnata naftowego/kolejowego/bankowego/cokolwiek, któremu zależałoby na osłabieniu państwa i podkopywaniu moralności, na której ono się opiera? Bo ja nie znam.

Do góry Bottom