Stanowisko PL w sprawie wolności informacji

WoKu

Anarchoautystyk
Członek Załogi
244
663
Sebastian Luczak napisał:
Zupelnie nie rozumiem, skad w Partii Libertarianskiej taki ogromny dualizm w podejsciu do prawa dysponowania efektem pracy fizycznej i intelektualnej... Czyz nie logicznjesza jest analogia niz szukanie roznic zeby uzasadnic rozne podejscie?
Coraz bardziej wydaje mi się, że większość osób "lubiących" PL na facebooku to ludzie, którym spodobało się logo, albo nazwa... :(

Hitch

3 220
4 882
Ja mam zastrzeżenia tylko do demokratycznej formy rozdawania czegokolwiek. Kłóci się to trochę z "ja nie decyduję za większość, większość nie decyduje za mnie".

FatBantha

sprzedawca niszowych etosów
Członek Załogi
8 902
25 811
To jest w ogóle jeden z pierwszych tekstów programowych. Ale już pojawiła się krytyka nawet na samym fanpage PL.
Tak, widziałem ją. Życzę wiele samozaparcia i błyskania charyzmą, bo będzie baaaardzooo potrzebna. Bez zasady Roma locuta, causa finita ta partia długo nie pociągnie w czystości ideowej. Bez słuchania papieża te matoły są w stanie przehandlować jakiekolwiek wartości w zamian za populizm, który pociągnie was do mainstreamu. Nie wiem ile znaczy nazwisko Sierpiński poza tym forum, mam nadzieję, że wytrzyma niejedno konklawe.

N

nowy.świt

Guest
Żadna frakcja deklarująca Anarchokapitalizm jako optimum nie dojdzie tutaj do władzy - służby specjalne na to nie pozwolą z uwagi na ochronę interesów.

Pozdrawiam antyfanów Korwina i krytykantów konserw.

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 882
12 269
Korwin też nie dojdzie do władzy, więc nie wiem o co kaman. Plany dojścia do władzy na jesieni ;) to gra o słońce przed wschodem, ewentualnie rozmyślania indyka o niedzieli. Wystarczy zaistnieć w społecznej świadomości i już będzie super. Dążenie do przejęcia władzy w Polsce i wprowadzenie tu akapu jest bez sensu, o wiele łatwiej byłoby wynegocjować możliwość częściowej secesji przez osoby chcące tego akapu, a reszta mogłaby się nadal kisić w komuszyzmie skoro jest im tak fajnie. Nic na siłę.

N

nowy.świt

Guest
Korwin też nie dojdzie do władzy, więc nie wiem o co kaman.

Korwin ma więcej zwolenników i znajomości w strukturach wojskowych i wywiadowczych niż nowa partia młodych ludzi.;)

Plany dojścia do władzy na jesieni ;) to gra o słońce przed wschodem, ewentualnie rozmyślania indyka o niedzieli. Wystarczy zaistnieć w społecznej świadomości i już będzie super.

Zaistnienie w świadomości jest kluczowe również - A z tą jesienią to nie wiem o co chodzi.

Dążenie do przejęcia władzy w Polsce i wprowadzenie tu akapu jest bez sensu, o wiele łatwiej byłoby wynegocjować możliwość częściowej secesji przez osoby chcące tego akapu, a reszta mogłaby się nadal kisić w komuszyzmie skoro jest im tak fajnie. Nic na siłę.

co to jest Akap?

I z kim chcesz negocjować ?

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 113
Dążenie do przejęcia władzy w Polsce i wprowadzenie tu akapu jest bez sensu, o wiele łatwiej byłoby wynegocjować możliwość częściowej secesji przez osoby chcące tego akapu, a reszta mogłaby się nadal kisić w komuszyzmie skoro jest im tak fajnie. Nic na siłę.
Jak bez sensu, skoro właśnie zdefiniowałeś akap?

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 882
12 269
Jak bez sensu, skoro właśnie zdefiniowałeś akap?
Akap (każdy robi co chce) pozostaje w sprzeczności z systemem demokratycznym (robimy co chce większość … yyy … znaczy się to co chcą umiłowani przywódcy wybrani przez większość … eee … znaczy się to czego chcą ludzie sterujący i finansujący medialnych umiłowanych przywódców nastręczanych przez media żeby mogli zostać wybrani przez większość … hm, no, sami wiecie o co chodzi w tej całej demokracji, tzn. mam nadzieję, że wiecie bo ja nie wiem ale wiem, że mi się to nie podoba :p ). Dlatego działalność partii libertariańskiej w systemie demokratycznym, podobnie jak innych z natury swojej antydemokratycznych ruchów (np. monarchiści) jest cokolwiek utrudniona, choćby dlatego, że zgodnie z treścią art. 11 Konstytucji partie mają wpływać na kształtowanie polityki państwa metodami demokratycznymi, co jest sprzeczne z założeniami libertarianizmu bo zakłada dyktaturę większości, czyli jest antywolnościowe. Mi chodzi o to, żeby w akapie żyliby tylko ludzie, którzy by tego chcieli, a nie wszyscy bo większość sobie tak wybrała.

A z tą jesienią to nie wiem o co chodzi.
https://libertarianizm.net/threads/korwin-przejmuje-władzę-na-jesieni-2012.3362/
Jak przejmować władzę to tylko na jesieni, bo zimą ludziom mniej się chce protestować ;)

Edytka: ale chuj z tym, nie czas i miejsce na te zastanowienia.

Sierp, wcielając się w intelektualistę z bródką i w okularkach, chciałbym zadać ci pytanie, czy PL zamierza odstąpić od karania posiadaczy treści pedofilskich, a jeżeli tak to czy popiera pedofilię :)

N

nowy.świt

Guest
Niezależnie od tego - każdy, kto postuluje zniesienie rządu - działa w sprzeczności z interesami służb wywiadu.
Tak samo każdy, kto postuluje zniesienie państwowego wojska - działa w sprzeczności z interesami wojska - a to generałom się już nie spodoba - bo w prywatnym wojsku, może by nie byli na tak wysokiej pozycji.
Nie widzę więc szans na budowanie anarcho-ładu bezpośrednio z poziomu obecnej demokracji.

Wywiad i wojsko najwyżej popierać będą więc monarchistę wolnorynkowego niż anarchistów - z oczywistych przyczyn.
Oczywiście to nie jest powód, aby nie propagować libertarianizmu jako docelowego środka i głęboko go zakorzenić w tradycji narodowej - bo im więcej osób jest świadomych swoich praw - tym łapska państwa bardziej skrępowane i mniej bezczelne.

Nie powiedziałeś też z kim chcesz negocjować secesje - myślisz że ktoś się będzie liczył z nieuzbrojoną mniejszością ludzi?

OP
OP
sierp

sierp

to ja :-)
577
305
W sprawie posiadanie treści pedofilskich szczegółowego stanowiska nie ma, ale z ogólnego stanowiska w sprawie wolności informacji wynika, że tego typu zakaz powinien być docelowo zniesiony.
Co do popierania pedofilii - nie słyszałem i raczej takiego stanowiska nie będzie :)

OP
OP
sierp

sierp

to ja :-)
577
305
W programie PL na razie nie ma nic i chyba nie będzie wprost o zniesieniu rządu czy państwowego wojska.
Natomiast docelowo tak naprawdę chodzi o to, by kto chce mógł nie płacić podatków (i w efekcie tylko co najwyżej nie móc korzystać z usług państwa, a nie iść za kratki czy być windykowanym przez fiskusa i komornika) oraz by państwo nie ścigało "przestępstw bez ofiar". Choć nie wiem, czy da się w kwestii podatków przeforsować takie stanowisko... ludzie są ugodowi...

N

nowy.świt

Guest
Sam jestem ciekawy jak ta dobrowolność podatkowa będzie wyglądać w praktyce.
Niektórzy mówią, że prawie nikt nie będzie płacił.
Ja nie chce tworzyć żadnego oficjalnego stanowiska - raczej tak luźno myślę teraz:

Kto z was padł ofiarą rozboju albo gwałtu tutaj? i czy większość osób, która nie doświadczyła ogromnej tragedii albo nie została uchroniona przez policję przed napadem, ale została nie raz ukarana mandatem za złe parkowanie czy przekroczenie prędkości o 10 km - będzie chciała na to państwową policje łożyć skoro ma karabin w domu?

Rebel

komunizm warstwowy
679
822
Akap (każdy robi co chce) pozostaje w sprzeczności z systemem demokratycznym (robimy co chce większość … yyy … znaczy się to co chcą umiłowani przywódcy wybrani przez większość … eee … znaczy się to czego chcą ludzie sterujący i finansujący medialnych umiłowanych przywódców nastręczanych przez media żeby mogli zostać wybrani przez większość … hm, no, sami wiecie o co chodzi w tej całej demokracji, tzn. mam nadzieję, że wiecie bo ja nie wiem ale wiem, że mi się to nie podoba :p ). Dlatego działalność partii libertariańskiej w systemie demokratycznym, podobnie jak innych z natury swojej antydemokratycznych ruchów (np. monarchiści) jest cokolwiek utrudniona, choćby dlatego, że zgodnie z treścią art. 11 Konstytucji partie mają wpływać na kształtowanie polityki państwa metodami demokratycznymi, co jest sprzeczne z założeniami libertarianizmu bo zakłada dyktaturę większości, czyli jest antywolnościowe. Mi chodzi o to, żeby w akapie żyliby tylko ludzie, którzy by tego chcieli, a nie wszyscy bo większość sobie tak wybrała.

Ale akap daje takie możliwości. Jeśli państwo nie jest przymusowe to nie jest państwem.
Taki dobrowolny system "mieszany" (różne terytoria, zarówno "państwowe" jak i anarchistyczne) nazywa się panarchia.

A

Aeger

Guest
Korwin nie dojdzie do władzy bo umrze ze zgryzoty, demencji starczej i żylaków, których się nabawi od stania na spotkaniu bo krzesełka zapomni.

Do góry Bottom