Spis powszechny zbliza sie...

GAZDA

EL GAZDA
7 687
11 168
Narodowy Spis Powszechny Ludności i Mieszkań

Powszechny spis ludności i mieszkań w 2011r. (NSP 2011) będzie pierwszym spisem powszechnym od czasu, kiedy Rzeczpospolita Polska stała się państwem członkowskim Unii Europejskiej. Z tego faktu wynika szereg zobowiązań, m.in. konieczność dostarczenia informacji z dziedziny demograficzno–społecznej oraz społeczno–ekonomicznej, w zakresie i terminach określonych przez Komisję Europejską.

Spis powszechny dostarcza najbardziej szczegółowych informacji o liczbie ludności, jej terytorialnym rozmieszczeniu, strukturze demograficzno–społecznej i zawodowej, a także o społeczno–ekonomicznej charakterystyce gospodarstw domowych i rodzin oraz o ich zasobach i warunkach mieszkaniowych na wszystkich szczeblach podziału terytorialnego kraju: ogólnokrajowym, regionalnym i lokalnym.

http://www.stat.gov.pl/gus/nsp_PLK_HTML.htm

M

Matrix

Guest
GAZDA napisał:

Jak będzie anonimowy, to ma szansę być prawdziwym spisem.
Jest jedno ale, ten który będzie spisywał, czyli ankieter będzie mnie denerwował, skąd mam pewność czy nie będzie potem peplał co widział u kogoś w domu?
Co o tym sądzicie ?
Najlepiej jakby to był ktoś z innego rejonu kraju, a nie np mieszkaniec tego samego miasta, czy wsi.

czarli

New Member
27
0
Matrix napisał:
GAZDA napisał:

Jak będzie anonimowy, to ma szansę być prawdziwym spisem.
Jest jedno ale, ten który będzie spisywał, czyli ankieter będzie mnie denerwował, skąd mam pewność czy nie będzie potem peplał co widział u kogoś w domu?
Co o tym sądzicie ?
Najlepiej jakby to był ktoś z innego rejonu kraju, a nie np mieszkaniec tego samego miasta, czy wsi.

szczerze? pewnie będzie obowiązkowy jak ostatnio, pewnie nie będzie mońza odpowiedzieć na pytanie tak jak się chce (vide problemy z narodowścią śląską przy poprzednim spisie).

Nie mam nic przeciwko spisom dobrowolnym prowadzonym przez róznorakie pentory i inne agencje ale taki obowiązkowy rachmistrz spisowy niech spierdala!

143
25
Nie potrafię nie myśleć o tym inaczej, jak o spisie stanu bydła na gospodarstwie ;)

a problemu z brakiem opcji "śląska" nie widzę, w końcu oficjalnie to nie narodowość, więc ja po prostu poproszę o zaznaczenie opcji 'inna'.

Piter1489

libnetoholik
2 072
2 035
GrzechotnikPustynny napisał:
Nie potrafię nie myśleć o tym inaczej, jak o spisie stanu bydła na gospodarstwie Wink

Lepiej bym tego nie ujął :D .

No cóż, trzeba będzie ciulom drzwi otworzyć, jak mnie później mają ścigać :dodgy: .

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 113
Przecież mają nasze dane z wyrabiania dowodu, po co ten spis? Będą tam jakieś głębsze pytania np. "czy jesteś zadowolony ze swojego państwa?" czy co?

czarli

New Member
27
0
Madlok napisał:
Przecież mają nasze dane z wyrabiania dowodu, po co ten spis? Będą tam jakieś głębsze pytania np. "czy jesteś zadowolony ze swojego państwa?" czy co?

Generalnie idea spisu to zbieranie danych statystycznych do różnorakich zastosowań i to dodatkowo na całej populacji dorosłych - więc próba olbrzymia i jest co porównywać.

Problemu nie stanowi spis jako spis statystyczny, tylko głównie jego przymus i ew. zagrożenie karą.

OP
OP
GAZDA

GAZDA

EL GAZDA
7 687
11 168
Z jakich tematów będą zbierane dane

W spisie powszechnym będą zebrane dane z następujących tematów badawczych:

1) stan i charakterystyka demograficzna ludności;

2) edukacja;

3) aktywność ekonomiczna osób;

4) dojazdy do pracy;

5) źródła utrzymania osób;

6) niepełnosprawność;

7) obywatelstwo;

8) migracje wewnętrzne;

9) migracje zagraniczne;

10) narodowość i język oraz mniejszości narodowe i etniczne;

11) wyznanie (przynależność do kościoła lub związku wyznaniowego);

12) gospodarstwa domowe i rodziny;

13) stan i charakterystyka zasobów mieszkaniowych (mieszkania i budynki)

Obowiązek udzielania odpowiedzi

Osoby objęte spisem oraz spisem próbnym i kontrolnym zobowiązane są do udzielania ścisłych, wyczerpujących i zgodnych z prawdą odpowiedzi na pytania zawarte w formularzu, z zastrzeżeniem art. 6 ust. 3.

NARODOWOŚĆ
Pytanie o narodowość, które zostało sformułowane na formularzu spisowym,
uwzględniało z jednej strony nawiązanie do pierwszego spisu z 1921r., a z drugiej –
zachowanie zgodności ze standardami europejskimi. W związku z tym przyjęto, że
pytanie będzie następujące: Do jakiej narodowości się Pan(i) zalicza?, przy następującym
zdefiniowaniu narodowości.
Narodowość jest deklaratywną (opartą na subiektywnym odczuciu) cechą indywidualną
każdego człowieka, wyrażającą jego związek emocjonalny (uczuciowy), kulturowy lub
genealogiczny (ze względu na pochodzenie rodziców) z określonym narodem.
Sformułowane pytanie oraz przyjęta definicja narodowości, są na tyle otwarte, iż
zezwalają osobie spisywanej na indywidualne, własne rozumienie pojęcia narodowości.
Rachmistrze spisowi byli zobowiązani do odnotowywania każdej udzielonej przez osoby
spisywane odpowiedzi, która pozostawała w związku z tematem narodowości.

M

Matrix

Guest
I co ludzie będą mówić prawdę, mogliby, gdyby ankieterzy,czy rachmistrze mieli dar przekonywnia, że te dane o które będą prosić są bardzo ważne dla kraju.
Muszą więc dobrze wybierać tych ludzi i co za tym idzie dobrze im zapłacić.
sama mogłabym wpuścić jakiegoś przekonywującego ankietera, dlaczego nie..:)

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 113
Jak zamierzają łapać ankietowanych? Przecież nie zastaną każdego w domu za pierwszym czy drugim razem. A jak powiem "nic nie zamawiałem" i odłożę słuchawkę, zanim mi się do końca przedstawią? xD
Wrzucą do euroskrzynki jakiś świstek?

M

Matrix

Guest
Madlok napisał:
Jak zamierzają łapać ankietowanych? Przecież nie zastaną każdego w domu za pierwszym czy drugim razem. A jak powiem "nic nie zamawiałem" i odłożę słuchawkę, zanim mi się do końca przedstawią? xD
Wrzucą do euroskrzynki jakiś świstek?
Mogą wysyłać zawiadomienia kiedy przyjdą za potwierdzeniem odbioru :)
W takim zawiadomieniu mogą przytoczyć jakiś paragraf.

Do góry Bottom