Socjalistyczna Libia - marzenie mlodych Polakow!

libertarianin.tom

akapowy dogmatyk
2 700
7 119
Wlasnie znalazlem taki wpis na onecie:

"Libia była bardzo bogatym krajem ale Zachodowi zachciało się obalić Kadafiego i teraz są tego skutki. Tak im się żyło za niedobrego Kadafiego:

* każda rodzina otrzymuje rocznie pomoc = $1,000
* bezrobotny otrzymuje $730 miesięcznie
* miesięczna pensja pielęgniarki w szpitalu = $1,000
* każdy noworodek = jednorazowo $7,000
* po zawarciu małżeństwa każda para = $64,000 na zakup mieszkania
* na założenie własnej działalności jednorazowo = $20,000
* zakaz wysokich podatków i ceł
* darmowe edukacja i opieka zdrowotna
* edukacja i staż za granicą opłacane przez państwo
* sieci sklepów dla dużych rodzin z symbolicznymi cenami na podstawowe art. spożywcze
* surowe kary za sprzedaż przeterminowanych produktów, w niektórych przypadkach areszt
* liczne apteki z darmowymi lekami
* podrabianie leków uważane za groźne przestępstwo
* nie ma opłat za czynsz
* nie ma opłat za energię elektryczną
* zakaz sprzedaży i używania alkoholu, prawo „prohibicji”
* pożyczki na zakup samochodu i mieszkania bez odsetek
* zakaz usług w zakresie nieruchomości
* osoba kupująca auto, do 50% ceny płaci państwo, w przypadku milicji = 65%

Oczywiście wszystko dzięki ropie i rozsądnej polityce. Chyba jako jedyny kraj na świecie nie mili zaciągniętych pożyczek za ta 150 mld USD rezerwy. Wiadomo jaki był Kadafi ale trzeba mu oddać że potrafił dobrze zarządzać gospodarką państwa."(http://wiadomosci.onet.pl/forum/kry...zku-z-rekordo,0,1541628,161014959,czytaj.html)

albo:

" Libia była jednym z najbogatszych krajów arabskich, z socjalem o jakim europejczycy mogą jedynie pomarzyć - przykładowo każde nowe małżeństwo otrzymywało mieszkanie od państwa a paliwo kosztowało grosze"

Oczywiscie wszystkie takie wpisy maja od chuja "lajkow".

Teraz juz wiem czego chca Polacy: chca nic nie robic i byc traktowani jak psy na smyczy.

P.S. Po przeczytaniu tych fragmentow jestem juz pewny, ze fala imigrantow z Libii to zadne zagrozenie tylko banda baranow, ktora przez cale zycie pewno nawet raz sobie sama dupy nie podtarla bo panstwo to za nich robilo. Jak nie dostana socjalu w Europie to pewno wymra z glodu w przeciagu 2 tygodni bo nawet na kradziez i rozruchy maja teraz pewno za niskie IQ...

Denis

Well-Known Member
3 825
8 522
Ale o co masz ból? Że ludzie chcą mało robić i mieć pieniążki za free? Przecież to normalne na wszystkich szerokościach geograficznych.

OP
OP
libertarianin.tom

libertarianin.tom

akapowy dogmatyk
2 700
7 119
Ale o co masz ból? Że ludzie chcą mało robić i mieć pieniążki za free? Przecież to normalne na wszystkich szerokościach geograficznych.

O to mam bol, ze takie zjeby beda wciaz wybierac te same socjalistyczne kurwy i te kurwy beda nami rzadzily.

P.S. Mnie zycie w Libii gdzie za wszystko placilo panstwo (i zabranialo alkoholu i prywanej dzialanosci) bynajmniej nie odpowiada. Sram na takie pieniadze i takie zycie rodem z the Brave New World.

Denis

Well-Known Member
3 825
8 522
Wcześnie do tego doszedłeś, bo ja o tym wiem od dawna. Ale jestem większym optymistą. Część z tych zjebów już wyjechała z kraju i sra na tutejsze wybory. Dlaczego? Bo za mały socjal. A jak za mały socjal to system nieudolny i siedzą w UK czy innych pipidówkach.

kalvatn

Well-Known Member
1 317
2 112
(i zabranialo alkoholu i prywanej dzialanosci) / na założenie własnej działalności jednorazowo = $20,000
Trzeba by było pogadać z Libijczykami, onet - szkoda gadać.

OP
OP
libertarianin.tom

libertarianin.tom

akapowy dogmatyk
2 700
7 119
Wcześnie do tego doszedłeś, bo ja o tym wiem od dawna. Ale jestem większym optymistą. Część z tych zjebów już wyjechała z kraju i sra na tutejsze wybory. Dlaczego? Bo za mały socjal. A jak za mały socjal to system nieudolny i siedzą w UK czy innych pipidówkach.

Tez wiem od dawna ale wciaz mnie to wkurwia na nowo ilekroc takiego zjeba na onecie zobacze. A jak widze ze 99% komentow na onecie jest od takich pomylencow to juz wogole mnie krew zalewa.

Niestety wiele libow tez wyjechalo, nie tylko komuchow. Wiec balans pozostaje ten sam.

OP
OP
libertarianin.tom

libertarianin.tom

akapowy dogmatyk
2 700
7 119
(i zabranialo alkoholu i prywanej dzialanosci) / na założenie własnej działalności jednorazowo = $20,000
Trzeba by było pogadać z Libijczykami, onet - szkoda gadać.

zakaz usług w zakresie nieruchomości - kto wie gdzie jeszcze. Moze jedyna dozwolona prywatna dzialalnosc to male sklepiki i restauracje. Cos jak w PRL-u, max 15 pracownikow albo co. Tak zgaduje.

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 882
12 268
Nie rozumiem skąd to oburzenie, biorąc pod uwagę, że najbardziej prawdopodobną alternatywą dla tego systemu jest system taki jak w PLu, który działa w ten sposób:
- kopaliny pod twoją działką nie są twoje, więc w sumie lepiej jakby ich nie było.
- koncesję dostaną podmioty zagraniczne lub krajowe powiązane z władzą. Cena niska + wysoka łapówka.
- Do tych firm trzeba będzie dopłacić, bo są "innowacyjne" lub "tworzą miejsca pracy", ale że je trzeba było zwolnić z podatku ("pobudzanie gospodarki"), to tobie trzeba podatek podnieść, w końcu jednak kasą znikąd się nie bierze.
- ze smutkiem dowiadujesz się, że masz przepracować 50 lat przed osiągnięciem wieku emerytalnego, jednocześnie pracownicy przedsiębiorstw "innowacyjnych" o charakterze "strategicznym" wywalczyli sobie pakiet socjalny i otrzymali przywilej przejścia na emeryturę po przepracowaniu 15 lat. Twoje składki ZUS rosną po 10% rocznie.

:)

Ostatnia edycja:
OP
OP
libertarianin.tom

libertarianin.tom

akapowy dogmatyk
2 700
7 119
Nie rozumiem skąd to oburzenie, biorąc pod uwagę, że najbardziej prawdopodobną alternatywą dla tego systemu jest system taki jak w PLu, który działa w ten sposób:
- kopaliny pod twoją działką nie są twoje, więc w sumie lepiej jakby ich nie było.
- koncesję dostaną podmioty zagraniczne lub krajowe powiązane z władzą. Cena niska + wysoka łapówka.
- Do tych firm trzeba będzie dopłacić, bo są "innowacyjne" lub "tworzą miejsca pracy", ale że je trzeba było zwolnić z podatku ("pobudzanie gospodarki"), to tobie trzeba podatek podnieść, w końcu jednak kasą znikąd się nie bierze.
- ze smutkiem dowiadujesz się, że masz przepracować 50 lat przed osiągnięciem wieku emerytalnego, jednocześnie pracownicy przedsiębiorstw "innowacyjnych" o charakterze "strategicznym" wywalczyli sobie pakiet socjalny i otrzymali przywilej przejścia na emeryturę po przepracowaniu 15 lat. Twoje składki ZUS rosną po 10% rocznie.

:)

Alternatywa jest to, ze kazdy bedzie sobie czerpal rope i cokolwiek innego z wlasnej dzialki bez ingerencji panstwa. Jak np. w Somalii :).

Wolę libie gdzie socjal jest finansowany z ropy, niż polskę gdzie socjal jest z podatków.

W Polsce nie ma ropy. I tej "drobnej" roznicy Polaczki nie rozumieja... Dlatego Libia KAddafiego moze i przez 100 lat moglaby dzialac, w Polsce taka polityka doprowadzilaby do katastrofy i ludobojstwa w lat gora 10.

Jakby nie bylo jedna rzecz napewno ten przewrot udowodnil - CHUJOWOSC SOCJALIZMU. Kaddafi wychowal sobie owce, wiec jak przyszla chwila prawdy to okazalo sie ze nikt nie ma ani zdolnosci ani checi aby sie przed najazdem obcych sil bronic!

Do góry Bottom