Służby Specjalne - nowy film Patryka Vegi

• Thread starter Deleted member 427
  • Rozpoczęty
D

Deleted member 427

Guest
Co myślicie? Nawet postać seryjnego samobójcy się pojawia.

Claude mOnet

Well-Known Member
1 034
2 339
Sam ostatnio się zastanawiałem nad zrobieniem sequelu filmu (dokumentalnego) o Klewkach Marii Wiernikowskiej (mam kontakty z ludźmi z Afganistanu!). Ale jednak póki co UFO, Free Energy i NWO to znacznie bezpieczniejsze tematy... :cool:

Co do filmu powyższego pomysł super, wykonie wydaje się że też, polscy ss-mani pewnie zaaprobowali jako wentyl, więc nic nie będzie o Klewkach... ;)

Hitch

3 220
4 877

No nie wiem. Vega jeszcze w życiu nic dobrego nie nakręcił. Dokument o polskiej psiarni zrobił się sam praktycznie, ale już film i serial na jego podstawie to straszne gówno. Potem te denne komedyjki i jeden z najgorszych filmów wszech czasów - nowy Kloss.

Zwiastun wygląda nieźle w pojedynczych scenkach (helikoptery latajo jak w Ameryce!) i tyle na razie mam do powiedzenia. Na wszelki wypadek nie spodziewałbym się żadnych rewelacji :)

D

Deleted member 4476

Guest
Autor to ten Kamil Sikora, który regularnie walił w Korwina przed wyborami podając się za libertarianina?

D

Deleted member 4476

Guest
Nie wiem, pytam. W sumie Palikot funkcjonuje w Polszy jako wolnościowiec ;)
Na "Nieprzyjaciołach" Niewoli znajduję tylko takie informacje: "podaje sie za libertarianina", plus jakieś strzępki jak nazwisko Jeffreya Tuckera na jego facebookowym profilu. Wszystko raczej plotki i poszlaki, ale pasowałby jako taki "głos rozsądku"...

Hitch

3 220
4 877
Przypomnę moją mini-reckę tegoż filmiku:
Okej, "Seryjny Samobójca: The Movie" zaliczony. Przed seansem miałem żywe nadzieje na "Psy" XXI wieku. Niestety, Vega to nie 20 lat młodszy Pasik. Sam film zły nie jest. Wręcz pokuszę się o stwierdzenie, że jest dobry, w porywach nawet bardzo. W sumie jedyne (poza jakimiś tam popierdutami), co mi zgrzyta to trzeci akt. A raczej jego brak (urywa się bez pointy). Do tego za dużo mieszanki gatunków. Wystarczyłoby wywalić wszelkie te egzystencjonalne pierdy czy dramaty o adoptowaniu cygańskich dzieci i zrobić to, co Franc w 1992 roku.

Był złym ubolem, ale ostatecznie mu się to nie spodobało, więc wziął kałacha i poszedł zrobić porządek. Tutaj tego nie ma, choć w paru momentach film sugeruje, że coś przeciwnego się wydarzy. Zamiast tego finał w miejscu jakiegoś podsumowaniu lub pierdolnięcia ma typowe filmowe polactwo:
Idą mnie odjebać? Ucałuję różaniec na znak pogodzenia się z losem.

Ale mimo wszystko warto. Sprawnie toto nakręcone. Ma ładne zdjęcia (poza tymi z ręki, tego się polaczki nigdy chyba już nie nauczą robić), spory rozmach i dobrą muzę. Jak przeboleć babole scenariuszowo-aktorskie to możemy się uraczyć całkiem spoko kinem moralnego niepokoju, w niemal amerykańskim stylu.

7/10

Jestem zdania, że jeszcze za mało tam teorii spiskowych i fikcji. Tego typu filmy powinny się kończyć masową eksterminacją świniojebów. Dla europejskich krytyków i filmoznawców byłaby zabawa ironią - politycy ukradli ludziom kasę na broń w podatkach, teraz amunicja z tej samej broni szatkuje im ryje seriami. No, ale Vega to dokumentalista. W dodatku polski, więc trudno wymagać od niego umiejętności operowania sensacją i akcją.

OP
OP
D

Deleted member 427

Guest
Zgadzam się z powyższym. Wystarczy zobaczyć, co Stone zrobił w JFK - mega spisek wszystkich służb od początku do końca.

Hitch

3 220
4 877
Dokładnie. Choć JFK to gwałciciel i menda, a Stone jest komuchem na potęgę, tak sam film to majstersztyk thrillera.

Ostatnia edycja:

tomislav

libnet- kowidiańska tuba w twojej piwnicy!
4 777
13 006
Co myślicie? Nawet postać seryjnego samobójcy się pojawia.
Myślę, że trwa potężna wojna między służbami w Ubekistanie, okraszona aferami z grubą kasiorą, trupami polityków, naukowców i generałów. Stąd, być może, cokolwiek zielone światło dla filmu Vegi, w którym mamy Blidę i Leppera, a także kilka innych kwiatków. Ciekawe, że w dolnej części plakatu do filmu mamy nawet Gazownię. To jest, moim zdaniem coś, co można nazwać kontrolowaną emisją. Gdyby film miał być naprawdę niebezpieczny, widzowie nie zobaczyliby go na ekranach, a także jego reklam w TVN. Mowy nie ma!

Albo inaczej.
Odpalenie takiego filmu, wśród odbiorców wywoła natychmiastowe skojarzenie z teoriami spiskowymi, co gwarantuje, że temat zakorzeni się w obrębie fikcji filmowej i tylko tam będzie funkcjonował. Jakiekolwiek ewentualne pytania o możliwą zgodność z faktami, zostaną potraktowane jak oszołomstwo.

Morwin Kike

Active Member
38
121
Jak dla mnie ujdzie. Byłem dzisiaj na tym w kinie i nie żałuje wydanej kasy. Opłacało się iść chociażby dla gry Chabiora, rola jakby szyta pod niego. Reszta też specjalnie w oczy nie kłuje, ale i niczym się nie wyróżnia.
Myśle że plebs przy takim natężeniu teorii spiskowych odniesie wrażenie, że to jakieś science fiction. I chyba tylko dlatego ten film dostał zielone światło. Jak dla mnie 7/10 jeśli już miałbym się bawić w oceny. Normalnie dałbym 5 albo 6 na 10, ale za grę Chabiora się należy większa hojność.

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 728
Byłem i zaliczyłem.

Było trochę drobiazgów które mnie zirytowały, ale raczej spoko. Ja po prostu nie lubię, jak na jakimś filmie (chyba że to parodia/komedia) dzieją się rzeczy sprzeczne z prawami fizyki, czy techniki, jak np. Glocki 17 z normalnym magazynkiem, co potrafią wystrzelić 30 pestek bez jego zmiany.
Kurwa, kurwa... nie da się tak łatwo ostrą kosą przebić opony, a tym bardziej sprężynową gdzie ostrze nie jest idealnie sztywne, więc trudniej przyłożyć dużą siłę. A tym bardziej opony niskoprofilowej od sportowego auta, która ma boki z grubszej gumy niż normalna opona. Jak ktoś nie wierzy niech spróbuje przebić kosą zwykłą oponę. No dobra, 15-krotnego nadpisu bazy danych u operatora telkomu nie będę się czepiał, bo i tak mało kto się na tym zna. Dla formalności, takie bazy danych siedzą na maciorach RAID, ich budowa nie powoduje, że nadpisanie rekordu, jest nadpisaniem tego samego miejsca, a do tego takie nadpisanie powoduje wpis do logów, które muszą być zrzucane w inne miejsce ze względów czysto serwisowych i reklamacyjno-gwarancyjnych (producenta bazy danych). To jest ściema. Ale ten temat oleję, bo takich jak ja jest mało.

Wracając do seryjnego samobójcy... Samobójstwo Blidy i Leppera zrobione dobrze. Ale samobójstwo-ojcobójstwo Eugeniusza Wróbla (którego kiedyś poznałem), jest dalekie do faktów. Chyba, że w filmie o jakieś inne samobójstwo chodziło...

Bul dupy lewakuf
Ten dópobul przypomina mi raczej publiczne modlitwy różańcowe dewotek, które suma summarum prowadzą do promocji oprotestowanego gwiazdora. ;)
Ciekawe, że w dolnej części plakatu do filmu mamy nawet Gazownię. To jest, moim zdaniem coś, co można nazwać kontrolowaną emisją. Gdyby film miał być naprawdę niebezpieczny, widzowie nie zobaczyliby go na ekranach, a także jego reklam w TVN. Mowy nie ma!
Tak na szybko, na pewno coś mi umknęło:
  1. Mało inteligentny widz (a takich jest większość) odniesie wrażenie, że wszystkiemu jest winny Macierewicz. To od niego wszystko się zaczęło. To on jest pierwotną przyczyną całego zła. Postać Macierewicza jest przerysowana. Cel: gdy PiS dojdzie do władzy nie może wystawić Macierewicza na jakiegokolwiek ministra, a na pewno nie od spraw wewnętrznych. Jak wystawi, to będzie miało zły PR. Jest to dalszy ciąg kampanii robienia z Macierewicza niebezpiecznego psychola, który zagraża wszystkim Polakom.
  2. W ciągu zdarzeń nie ma upadku Tupolewa 10/4/10. Wątek ten pominięto.
    Przypadeq?
  3. Ludzie służb są pokazani jako zjeboliny genetyczne i moralne, z dodatkiem przypadkowych sierot i pół-sierot, które zazwyczaj nie mają zjebanego DNA i starają się w tym wszystkim zachować jakąś przyzwoitość przez regulaminowość/porządność/praworządność. Jest to obraz bliski prawdy, bo nie pokazano w nim całej menażerii np. dawnych przecwelonych jumaków, którzy dziś doszli nawet do generałów. Obraz ma na celu ocieplenie wizerunku tych zjebolin. "Białko" (Bołądź) jest zagrana tak by wzbudzała sympatię widzów, a przecież ktoś z rodziny ubeckiej w której ojciec ubek zakapował na matkę ubeczkę, nie może mieć zdrowej psychy i być w służbach jakiegokolwiek przyzwoitego kraju. To jest szalenie wygodne dla rządzących skurwysynów, którzy między innymi takimi właśnie zjebolinami trzymają naród za ryj.
  4. Pokazano konwergencję ubecji z klerem. Kler pozornie pokazany jest dobrze, formalnie nie można nic zarzucić, ale wojujący ateiści i antyklerykalni idioci odbiorą to inaczej. Dostaną do rąk argument, że kler trzyma ze starymi ubeckimi hujkami, bo tam na filmie tak pokazano. Problem w tym, że to nie jest cały kler. Podobną dialektykę ma motłoch, który bezmyślnie generalizuje - wszyscy Żydzi i wszystkie pedały.
  5. Jest przesłanie antyrosyjskie. Tak, dziś wszyscy nagle musimy być silnie antyrosyjscy tak silnie, że nawet pro OUN-owscy, a kto się wyłamie i nie hejtuje ruskich równie żarliwie jak zasrane elity, ten ruski agent. Popłuczyny z PRL-owskich służb i ich potomstwo, którzy działają nadal na własną rękę (co jest prawdą), mają wojskowe pro-ruskie korzenie (kiepska dykteryjka z Jaruzelem w roli głównej). Inny przykład to kubańska niewolnica seksualna za jedyne $50/miesiąc. To pozostałość po sowieckim (=ruskim) systemie.
  6. Z mediów hejtowana jest wyłącznie telewizja, a pozostałe media (w tym oczywiście gówno wybiórcze) są pominięte.
  7. W filmie nie pokazano żadnej sieroty po Stalinie, żadnego żydokomucha, żadnego wielkowschodniego masona czy wielkowschodniej masonicy, ani kogoś z B'nai B'rith. Inteligencja z awansu społecznego nie występuje tam nawet w tle. Czyli interesy budowniczych "socjalizmu z ludzką twarzą" i pozostałych politycznych wypierdków Magdalenki nie zostały naruszone. Bizantyjski twór - inteligencja, czyli grupa społeczna żyjąca wyłącznie z państwa, dla której nie ma miejsca na wolnym rynku i która w każdym zjebanym systemie gra rolę ministrantów autorytetów moralnych i rządzących skurwieli, może spać spokojnie, bo jej notowania rosną.
Pewnie coś przeoczyłem, o czymś zapomniałem ale teoria spiskowa, kontrolowanej emisji jest moim zdaniem potwierdzona.
Jeśli się okaże, że ten film będzie używany przez werbowników służb jako film werbunkowy, to należy szykować się na najgorsze....

Hitch

3 220
4 877
W ciągu zdarzeń nie ma upadku Tupolewa 10/4/10. Wątek ten pominięto.
Przypadeq?

Też na to zwróciłem uwagę podczas seansu. Myślę, że "wielki demaskator" Vega po prostu stwierdził, że to temat zbyt aktualny i nie ogarnąłby shitstormu w mediach potem. Typowo filmowe zachowawcze działanie. Niby jest kontrowersyjnie, ale nie za bardzo, żeby przypadkiem nie uruchomić jakiegoś dialogu.

Swoją drogą to dziwne, że jak na film o takiej reklamie, tematyce i treści nie było żadnego poruszenia w mediach. Przeszedł w sumie bez większego echa.

"Białko" (Bołądź) jest zagrana tak by wzbudzała sympatię widzów, a przecież ktoś z rodziny ubeckiej w której ojciec ubek zakapował na matkę ubeczkę, nie może mieć zdrowej psychy i być w służbach jakiegokolwiek przyzwoitego kraju.

Strasznie jej postać mnie wkurwiała w tym filmie. A rozwiązanie wątku jej ojca chujowe, babskie i typowo polackie.

R

Ronbill

Guest
Ostatnie filmy pana Vegi to szmiry, jedna gorsza od drugiej, więc teraz koleś próbuje sie podlansować na wielkiego demaskatora, znawcy prawdy tajemnej i jedynego odważnego, który ją wypowie, zarazem. Czy komukolwliek się zdaje, ze doszłoby w ogóle do nakręcenia tego filmu, gdyby było w nim choć jedno ziarno prawdy? I żeby nie było: ja też nie wierzę w nagłą epidemię samobójstw wśród osób znanych, lecz niewygodnych z różnych przyczyn. Jeszcze mniej jednak wierzę w odkrywanie prawdy o nich w filmie fabularnym

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 728
Czy komukolwliek się zdaje, ze doszłoby w ogóle do nakręcenia tego filmu, gdyby było w nim choć jedno ziarno prawdy?
Kłamstwo i manipulacja, by były wiarygodne muszą być suto okraszone prawdą. Inaczej nie dojdą do skutku, a ich twórcy nie osiągną celu. Patrz jak manipulują gazownia i tvn. Przecież są w tych mediach ziarna prawdy. Większość z wydarzeń, które miały miejsce na filmie, były i są możliwe w naszej rzeczywistości.

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 728
Wie ktoś co zrobić, by odtwarzać z vod.tvp.pl? Wyłączyłem NoScript, ABE i inne. No i odpowiedź:
#3 Odtwarzanie zostało przerwane ze względu na uszkodzenie pliku. Przepraszamy.
wpierw była jeszcze taka:
#4 Wideo (odc. 1) nie może zostać załadowane ze względu na problem z siecią bądź serwerem.

Do góry Bottom