Caleb
The Chosen
- 511
- 271
W dyskusjach na forum przewinął się temat PAO. Postanowiłem więc wspomnieć o Shield Mutual
Czy to dużo, czy mało? Bardzo dużo. Pierwsza taka odważna inicjatywa. Niestety mocno ograniczona, ze względu na monopol przemocy posiadany przez inne instytucje. Ale myślę, że w wielu przypadkach agresji ze strony właśnie tego monopolu mogłoby pomóc odpowiednie zaprezentowanie sprawy w mediach, czy zainteresowanie grup prawniczych.
Pierwsza prywatna wolnościowa/woluntarystyczna/agorystyczna agencja ochrony założona przez George'a Donelly'ego. Chroni swoich członków przed różnymi formami agresji rządu (niestety) nie poprzez uzbrojone patrole, a zbieranie funduszy, wsparcie medialne i inne legalne (w etatystycznej nomenklaturze) środki. Agencja oferuje trzy pakiety: dla osób indywidualnych, dla rodzin i dla biznesu. Płatności można dokonywać w gotówce, kartami płatniczymi oraz równowartości w BTC. Istnieje możliwość kontaktu przy użyciu szyfrowanej korespondencji elektronicznej.Czy to dużo, czy mało? Bardzo dużo. Pierwsza taka odważna inicjatywa. Niestety mocno ograniczona, ze względu na monopol przemocy posiadany przez inne instytucje. Ale myślę, że w wielu przypadkach agresji ze strony właśnie tego monopolu mogłoby pomóc odpowiednie zaprezentowanie sprawy w mediach, czy zainteresowanie grup prawniczych.