Seksistowskie klocki Lego

D

Deleted member 427

Guest
Protest przeciwko „seksistowskiej” linii zabawek - nowa seria Lego dla dziewczynek umacnia stereotypy i może wywoływać kompleksy, uważają specjaliści od zaburzeń żywienia.

Zabawki Lego zawsze były w uroczy sposób neutralne płciowo. Być może dlatego nowa linia zabawek dla dziewczynek Lego Friends wywołała wyraźny protest niektórych organizacji promujących zdrowie i równouprawnienie.

http://forsal.pl/artykuly/587226,lego_f ... bawek.html

Żeby było weselej, firma musi się teraz tłumaczyć lewakom, czemu wyprodukowała takie klocki i że jest to odpowiedź na popyt ze strony konsumentów.

Szynka

Złota szynka wolnego rynku.
1 209
2 055
nowa seria Lego dla dziewczynek umacnia stereotypy i może wywoływać kompleksy, uważają specjaliści od zaburzeń żywienia.

64609-mozg-rozjebany.gif

1 kwietnia nie będę mógł odróżnić, które wiadomości są żartem, a które nie :s

Piter1489

libnetoholik
2 072
2 036
Zabawki Lego zawsze były w uroczy sposób neutralne płciowo.

Bzdura! Jako dziecko bawiłem się klockami LEGO i nałogowo zbierałem też katalogi z produktami tej firmy. Pamiętam do dzisiaj, że były tam zestawy dla dziewczynek w różowych kolorkach i takie tam, moja młodsza siostra nawet taki dostała, tyle, że ona i tak wolała się ze mną bawić w piratów ;) (miałem taki zestaw). Wtedy świat był chyba trochę mniej lewacki i pojebany.

Przypomina mi to trochę inną sprawę z ostatnich kilkunastu dni.

http://www.tvn24.pl/-1,1733782,0,1,zaba ... omosc.html

Sieć sklepów Ikea ma problem. Sprzedaje pluszaki przebrane w cyrkowe stroje. To nie podoba się ekologom, którzy twierdzą, że sklep w ten sposób promuje wykorzystywanie zwierząt przez człowieka. Jest protest i jest spór.

(...)

- Dziecko może pomyśleć, że dzikie zwierzę jest do wykorzystania przez człowieka - tłumaczy prezes klubu Gaja Jacek Bożek. Dlatego klub Gaja wysłał do sieci Ikea pismo, w którym zwraca uwagę, że pluszaki "pokazują w fałszywym świetle zwierzęta wykorzystywane w cyrku i umacniają w dziecku poczucie, że arena i jej zaplecze to miejsca przyjazne zwierzętom".

(...)

Ekolodzy informują też, że na tę akcje poszły publiczne pieniądze z programu "Dofinansowanie instytucjonalne pozarządowych organizacji ekologicznych na lata 2010 – 2012" dofinansowanego ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej.

(...)

Jak przekonują przedstawiciele Ikea, firma pismo ekologów potraktowała bardzo poważnie.

(...)

Klub Gaja przekonuje, że jest sukces, bo dzięki pismu Ikea zauważyła problem, co świadczy o zmianie społecznej. A w dodatku udało się dobrze wydać publiczne pieniądze.

Cuda na kiju :) .

OP
OP
D

Deleted member 427

Guest
Ja też nie wiem, skąd u lewaka ta "płciowa neutralność" klocków Lego. Statki pirackie, policja, straż pożarna, rycerze, podwodne bazy (seria "Aquazone") i inne to były klocki pod chłopców robione. O Lego Technics nawet nie wspominam. Dopiero potem wyszła seria "Paradiso" - takie różowe gejostwo z ładnie uczesanymi metroseksualnymi pamperkami :)

S

stormtrooper

Guest
Zabawki wysyłają dziewczynkom wiadomość, że „bycie ładną jest ważniejsze od tego kim jesteś i co potrafisz zrobić” – twierdzi Costin.

Międzynarodowe Stowarzyszenie Specjalistów od Zaburzeń Żywienia stwierdziło, że zabawki są „pozbawione wyobraźni i promują otwarte przejawy seksizmu”.

Tak się zastanawiam, dzisiejszy dzień mnie natchnął, czy z feministycznego punktu widzenia można obchodzić Święto/Dzień Kobiet? Przecież w sumie kobieta dostaje kwiatka, tylko dlatego, że jest kobietą, a nie za to KIM JEST. To wstrętne gloryfikowanie samej płciowości. Muszę napisać do Środy, jak to jest.

adamkac

New Member
19
0
Dzisiejszy dzień to pozostałość po komunie, jak widać przydaje się też to święto nowej pseudodemokracji. kobiety od święta, na co dzień rywalizacja płci, ale z góry zakłada się, że to mężczyzna jest panem tego świata, gdyby tak nie było święto nie miało by sensu.
Kobiety nie rywalizujcie, ale żyjcie sobie na luzie, z dala od polityki np.

Do góry Bottom