Sejm przywraca Fundusz Kościelny

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 113
90 milionów
Stadion Narodowy kosztował 2 MILIARDY, czyli ponad dwudziestokrotność tego funduszu.
Temat zastępczy?

Alu

Well-Known Member
4 638
9 700
Ten fundusz to kropelka w budżecie państwa, oczywiście nie powinno go być ale bicie piany akurat o to a pomijanie innch kwestii jest trochę śmieszne.

Claude mOnet

Well-Known Member
1 034
2 339
Ruch Palikota został założony przez PO, aby zabrać głosy SLD oraz kanalizować opozycję lewacką. Palikmiot jest agenetem obecnych ss, ma odwracać uwagę od ważnych rzeczy i rozbijać niekontrolowaną opozycję (Wolne Konopie - tutaj mu się w 100% udało, ruch AntyACTA/Anonymous itp.). Reasumując ten kto pisze, że RP jest śmieszny, sam jest śmieszny - to jedno z lepszych taktycznych posunięć ss-manów...

A Fundusz Kościelny to jest odwracanie uwagi tak na prawdę ile kasy idzie do KK. Grubo ponad 1mld wyjdzie (same pensje katechetów to kupa forsy)...

simek

Well-Known Member
1 367
2 122
Ten fundusz to kropelka w budżecie państwa, oczywiście nie powinno go być ale bicie piany akurat o to a pomijanie innch kwestii jest trochę śmieszne.
Jeśli jakiś wydatek z budżetu jest niesprawiedliwy i niesłuszny to nie ma nic śmiesznego w jego kwestionowaniu. Setki tysięcy na niedawne premie dla parlamentarzystów są jeszcze mniej znaczące, ale to nie powód, żeby zaprzestać piętnowania takich wydatków.

Piter1489

libnetoholik
2 072
2 035
Claude mOnet napisał:
Reasumując ten kto pisze, że RP jest śmieszny, sam jest śmieszny

Ale żeś mi pocisnął, dla mnie i tak jest śmieszny, ze swoim liderem, Biedroniem, Grodzką i innymi. To, że udało się to Polaczkom sprzedać jako "alternatywę", to istotnie nie jest śmieszne.

Claude mOnet

Well-Known Member
1 034
2 339
@Piter1489

Sorki, że mocno pocisnąłem, ale musiałem, jak Wałęsa (nie chcem ale muszem). Na prawdę Palikot to szczwana bestia, wie co robi i kuma o co biega (w pięknym stylu pełna infiltracja ruchu Wolnych Konopi!). To samo Kaczyński (Jarek), który w 88' mówił, że (po przejęciu władzy) zrobi się porządek z anarchistami! Udają, że są zagubieni, poplątani, a w rzeczywistości są w pełni świadomi sytuacji, i nierzadko mają lepszy ogląd niż my mamy - ich celem jest wyłącznie władza i apanaże... I to im się udaje od >20 lat!

D

decha_131

Guest
A co z funduszem buddyjskim, taoistycznym, shintoistycznym, muzułmańskim, itd...?

Przecież też dostają. Chyba, w zależości od ilości wyznawców. Także dla związków wyznaniowych nie poszkodowanych przez politykę PRL, bo nie miały szans być poszkodowe z powodów chronologicznych. Fundusz Kościelny jest funduszem odszkodowodawczym. A wiecie w którym roku Fundusz został założony? W 1950 roku. Tak, tak, kato-faszystowskie mohery z PZPR stworzyły ten fundusz. I jak myślicie, w 1950 roku PRL chciał podlizywać sie Kościołowi? Tak naprawdę Fundusz Kościelny był inspirowany działalnością Rewolucji Francuskiej, która zabrała majątek Kościołowi i zmusiła wielu księzy pod groźbą do lojalności, tworząc przy tym "kościół patriotyczny". Później jako odszkodowania tworzone różnorodne fundusze, które de facto uzależniało duchownych od władzy. Podobnie w Czechach - tam Kościóła prawie nie ma, a budynki kościelne należą do państwa, księża dostają od państwa pensje.
W sumie w Polsce ten fundusz tak głównie jest wydawany na ZUS dla księży i zakonników. Więc tych pieniędzy raczej nie zobaczą.

Alu

Well-Known Member
4 638
9 700
Jeśli jakiś wydatek z budżetu jest niesprawiedliwy i niesłuszny to nie ma nic śmiesznego w jego kwestionowaniu. Setki tysięcy na niedawne premie dla parlamentarzystów są jeszcze mniej znaczące, ale to nie powód, żeby zaprzestać piętnowania takich wydatków.

Jak ci złodziej portfel ukradnie to też będziesz go piętnował, że sobie kupił złoty zegarek?

Ja uważam, że należy piętnować to, że złodzieje KRADNĄ a nie na co wydają ukradzioną forsę.

Wg mnie podchodzenie do sprawy, że ktoś tam "niesłusznie" (a kto niby słusznie, słuszny byłby zwrot konretnym ludziom, którzy zapłacili podatki) dostaje kasę od państwa tylko rozmywa libertariański przekaz.

Do góry Bottom