Secesja Wenecji

Cptkap

Well-Known Member
701
3 240
http://www.pb.pl/3602121,87166,wenecja-chce-odlaczyc-sie-od-wloch

Kontynuacja do newsa powyżej.

Italian forces arrest Veneto separatists over alleged plot to attack Venice
Authorities release footage of 'tank' they say would have been deployed in St Mark's Square on eve of European elections

http://www.theguardian.com/world/2014/apr/02/italy-arrest-veneto-separatists-plot-tank

Home-made-tank-seized-fro-009.jpg

Nawet killdozera mieli swojego.

Pewien Włoch w rozmowie online na pytanie czy secesja Wenecji jest realna odpowiedział że "zagrożenie" secesją jest BARDZO realne i jak coś to odłączy się cały region.

Mają dostęp do morza, fajny klima, historyczne dziedzictwo bycia miastem kupieckim i dużo atrakcji turystycznych. Jakby się odłączyli mogliby przeżyć drugi "renesans".

EDIT:
Materiał RT sprzed paru tygodni:

Ostatnia edycja:

Denis

Well-Known Member
3 825
8 524
Moja koleżanka była w Wenecji i podobno straszny tam bałagan, śmieci na ulicach i nawet w wodzie. Już wtedy mówiła mi o tendencjach separatystycznych, a było to dwa lata temu.

Warunki idealne, bo urzędasów pełno i wody... Przy spontanicznym zrywie łatwo jest kilku utopić.

workingclass

Well-Known Member
2 135
4 154
Niedawno przeczytałem "Kapitalizm nieznany ideał" Ayn Rand i tam w rozdziale 17 "Ekstremizm" czyli sztuka oczerniania" gdzie Rand pisze np:
W istocie większość ludzi nie wie, jakie jest znaczenie słowa "ekstremizm", a tylko jakoś je wyczuwają. A właściwie wyczuwają to, ze coś złożono im na barki, ale nie bardzo rozumieją, jak to się stało
, nie chce mi się tu przytaczać więcej cytatów.
Tak mi się skojarzyło, ze do pewnego momentu swojego życia tez właściwie nie wiedziałem co znaczy słowo "separatyzm" i wklepane miałem do łba, ze jest to słowo o negatywnym znaczeniu. I jak słyszałem w telewizji słowo "separatyści" to kojarzyło mi się ze złymi, krwawymi terrorystami.

Xynoslav

Paleoagentarianin, Transferysta
229
408
Tak mi się skojarzyło, ze do pewnego momentu swojego życia tez właściwie nie wiedziałem co znaczy słowo "separatyzm" i wklepane miałem do łba, ze jest to słowo o negatywnym znaczeniu. I jak słyszałem w telewizji słowo "separatyści" to kojarzyło mi się ze złymi, krwawymi terrorystami.

O, widzę, że te chipy co ostatnio testowali w centrali jednak działają. xD

Do góry Bottom