Samogasnące papierosy

D

Deleted member 427

Guest
Od 17 listopada w całej Unii Europejskiej będzie można już tylko sprzedawać samogasnące papierosy - informuje "Rzeczpospolita". Wyższe koszty ich produkcji, przynajmniej na początku, nie wpłyną na podwyżki cen.

Pomysł na produkcję samogasnących papierosów poparła Bruksela, która widzi w tym sposób na zmniejszenie liczby pożarów. Z danych wynika, że rocznie ginie w nich 70 tys. osób. Nowe papierosy będą produkowane zgodnie ze standardem LIP (z ang. Limited Ignition Propensity).

http://finanse.wp.pl/kat,104124,title,P ... caid=1cf3a

OP
OP
D

Deleted member 427

Guest
Pojadę teraz mainstreamem i "prawnoczłowiekową" gadką - tutaj chodzi o ludzkie życie. 70 tys osób rocznie ginie w wypadkach. Z tym trzeba coś zrobić, życie ludzkie jest najważniejsze.

A

Anonymous

Guest
kawador napisał:
Pojadę teraz meinstreamem i "prawnoczłowiekową" gadką - tutaj chodzi o ludzkie życie. 70 tys osób rocznie ginie w wypadkach. Z tym trzeba coś zrobić, życie ludzkie jest najważniejsze.

Ej ale ja jestem głodny, nie chce mi się ruszyć dupy do lodówki, dlaczego Unia Europejska jest nieczuła na moją niewygodę, na mój głód, moje niedożywienie? Chciałbym aby ufundowali takim jak ja, cycate służki!

OP
OP
D

Deleted member 427

Guest
Papieros – inicjator pożarów:
Według szacunków Komendy Głównej Państwowej Straży Pożarnej wskutek nieostrożności osób dorosłych i nieletnich przy posługiwaniu się ogniem otwartym, w tym podczas używania zapałek i palenia papierosów, powstaje w naszym kraju rocznie około 39 tys. pożarów. Pożary te powodują ogromne straty materialne, a także śmierć wielu osób.

www.strazak.pl/system/files/10z2003s00.pdf

Oświadczenie koncernu Philip Morris:
Wiele państw na całym świecie wprowadziło w ostatnim czasie normy zmniejszonej skłonności papierosów do zapłonu (RCIP) wobec produktów tytoniowych. Celem wprowadzania norm RCIP jest ograniczenie pożarów spowodowanych nieuwagą przy paleniu papierosów. Normy, które uwzględniają to, w jakim stopniu papierosy spalają się na całej długości lub gasną w kontakcie z określonym materiałem w warunkach testowych, opracowało Amerykańskie Stowarzyszenie Badań i Materiałów (American Society for Testing and Materials – ASTM), a przyjął początkowo stan Nowy Jork (USA). W 2010 r. Międzynarodowa Organizacja Normalizacyjna (International Standardization Organization – ISO) opublikowała dokument zatytułowany „Standardowa metoda pomiaru zdolności zapłonu papierosów”, oparty na normie ASTM.

Nasze stanowisko

Sądzimy, że doświadczenie tych państw, które od lat egzekwują normy RCIP (USA i Kanady), należy gruntownie przeanalizować w celu dokonania oceny tego, na ile wymogi te przyczyniają się do ograniczenia wybuchów pożarów spowodowanych zapłonem od papierosa. Pozostałe kraje nie powinny brać pod uwagę wprowadzania tych norm do czasu przeprowadzenia powyższych analiz. Z danych zebranych do tej pory w dwóch prowincjach Kanady oraz w stanie Nowy Jork wynika, że wbrew oczekiwaniom, wdrożenie norm RCIP nie ograniczyło pożarów związanych z paleniem papierosów.

Władze kraju, który rozważa wprowadzenie wymogów dotyczących zmniejszonej skłonności papierosów do zapłonu, powinny wziąć pd uwagę to, że każda norma dotycząca obniżonych właściwości palnych papierosów może wymagać zmian w ich konstrukcji. Naszym zdaniem władze nie powinny narzucać standardów RCIP, jeśli zmiany konstrukcji produktów miałyby się okazać nie do zaakceptowania dla pełnoletnich osób palących lub powodować zwiększone ryzyko zdrowotne.

Jeśli wprowadzone zostaną normy RCIP, należy jasno informować społeczeństwo i pełnoletnie osoby palące, że normy te nie sprawiają, iż od papierosa nie da się zaprószyć ognia. Społeczeństwo i pełnoletni palacze muszą wiedzieć, że wszystko, co się pali, może przy nieostrożnym używaniu spowodować pożar. Dotyczy to także papierosów wyprodukowanych zgodnie z normami dotyczącymi obniżonych właściwości palnych papierosów. Ważne jest, aby pełnoletni palacze ostrożnie obchodzili się z wszystkimi papierosami i wyrzucali je we właściwy sposób.

http://www.pmi.com/pl_pl/tobacco_regula ... nsity.aspx

Do góry Bottom