Rząd Jarosława Kaczyńskiego najbardziej wolnościowym rządem III RP?

D

Deleted member 427

Guest

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 732
W sumie to, Kaczyński nie majstrował przy gospodarce, co było lepsze niż inne rządy, nie majstrował specjalnie przy prawie co również było lepsze niż inne rządy, nie podnosił podatków, co także było lepsze niż inne rządy. Przy okazji Polacy w UK zawdzięczają mu zniesienie podwójnego opodatkowania, które zawdzięczali komuchom.
Złe było to, że poza tym nie zrobił nic.

M

Matrix

Guest
Koleś wygląda jak młody esesman..Poza tym jest "sekretarzem komitetu" - już mi się nie chce czytać..
Bo jest blondynem zaczesanym na bok ? Jest sekretarzem komitetu partii opozycyjnej, konserwatywnej, prawicowej, mającej 2 miejsce w parlamencie. A towarzystwo z forum libertarian jest klubem wzajemnej adoracji, kto jest bardziej libertarianem w teorii.

margines

wujek dobra rada
626
84
Bo jest blondynem zaczesanym na bok ? Jest sekretarzem komitetu partii opozycyjnej, konserwatywnej, prawicowej, mającej 2 miejsce w parlamencie. A towarzystwo z forum libertarian jest klubem wzajemnej adoracji, kto jest bardziej libertarianem w teorii.
W dodatku reklamuje swoją osobę (jest niedowartościowany? ma problem z uzewnętrznianiem emocji?) w sposób polityczny (to jest młody politykier, który gdyby miał władzę robiłby to samo co inni). Nie po drodze mi z taką formą komunikacji, pitoleniem o polityce; typowy model z programu "Młodzież kontra". Jak skończy studia i pójdzie do pracy (o ile pójdzie) to może chętnie z nim pogadam. Sądzę jednak, że po prawie na UKSW i uczestnictwie w PiS koledzy załatwią mu aplikację i posadę o znajomych. Ale pewnie się mylę i błądzę, a życie jest piękne, a demokracja kwitnie. Gdybym jednak nawet się mylił, a moja ocena byłaby powierzchowna i pochopna to wystarczą dwa przykłady: 1) Koleś jest konserwatystą i należy do socjalistycznej partii
2) Pierwszy lepszy prezykłąd z jego wywodów: "(...) mam za świętą zasadę nieprowadzenie dysput ze zwolennikami mordowania małych dzieci. To tak, jakbym podejmował polemikę z neonazistami na temat stopnia człowieczeństwa Żydów. Prawo do życia jest fundamentalne, niezbywalne i bezdyskusyjne. Poglądy eugeniczne jakiegokolwiek rodzaju, powinny być w cywilizowanym społeczeństwie z góry wykluczone z debaty publicznej." (rzecz o aborcji) CBDU.

ford

Active Member
314
33
Powiem krótko, nic z tego nie będzie wolnościowego, zawsze powtarzają swoje slogany... Rząd Kaczyńskiego wprowadził retencje danych, szpiegowanie, rozbudował agenturę, każdego najchętniej by trzymał krótko za mordę i zaglądał co kto robi w własnym domu pod kołderką.

FatBantha

sprzedawca niszowych etosów
Członek Załogi
8 902
25 799
Sprawdźcie notowania Polski w rankingu Heritage, weźcie poprawkę na bezwład (i to, że efekty poszczególnych reform poprzedników mogły objawiać się w następnych kadencjach) i będziecie mieli ogólną odpowiedź. Mnie się nie chce w tym babrać. Najbardziej wolnościowy był PRL na samym końcu swego istnienia, po ustawie Wilczka. Później już tylko równia pochyła.

D

Deleted member 427

Guest
margines napisał:
Koleś jest konserwatystą i należy do socjalistycznej partii
heh, dopiero teraz zauważyłem, że to członek przybudówki drugiej co do wielkości socjoidalnej partii w III RP.

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 882
12 268
Co by nie mówić to najlepsze formy dyskursu z członkami komsomołu zademonstrował Breivik :)

Lancaster

Kapłan Pustki
1 168
1 115
PiSS rządził tak dawno, że już nie pamiętam, co zepsuł w gospodarce (w sumie to się wtedy polityką nie interesowałem). Wtedy jeszcze do gimnazjum chodziłem, jak ten nietolerancyjny ("zero tolerancji") kretyn giertych został ministrem edukacji. Pamiętam mundurki i inne "reformy" edukacyjne. Takich ludzi powinni trzymać z dala od szkolnictwa. Kolejny "inteligentny" koalicjant to lepper. Jak widać Kaczyński potrafi dobierać sobie sojuszników. Co do gospodarki, w jego rządzie gospodarką i finansami zajmowali się Piotr Woźniak i Stanisław Kluza, którzy byli bezpartyjni. kaczor starał się wprowadzić w Polsce państwo policyjne. Pamiętam z wiadomości, że za jego rządów były zatrzymania biznesmenów (za Ryżego też) i podsłuchy. Zresztą porównywanie rządów w Polsce (i na świecie) to jak rozważania, który rodzaj tortur jest najprzyjemniejszy.

A

Aeger

Guest
Nie da się zaprzeczyć - za jego czasów rozbudowano aparaturę agentury w ramach budowy "Silnego Państwa".

Piter1489

libnetoholik
2 072
2 035
FatBantha napisał:
Najbardziej wolnościowy był PRL na samym końcu swego istnienia

Jak tak czasem się zastanowić, to w pewnych sprawach PRL był w ogóle bardziej wolnościowy od tego co jest teraz :p . Np. dziecko mogło bez problemu kupić piwo tacie, a samo piwo można było spożywać na ulicy :) .

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 732
Właśnie Piter. PRL był naprawdę pod wieloma względami wolnościowy. Ja za PRL-u będąc w podstawówce nie miałem problemów z zakupem piwa, jabola czy fajek. Nie było też trudno znaleźć w mieście miejsce do spożycia tych dóbr. Z narkotykami było bardzo łatwo - tak łatwiej niż dziś. Z aborcją nie było problemu, więc nie było problemu wpadki i alimentów. Tyle że ogólnie to był syf.

A co do PiS-u, to wystarczy popatrzeć na samorządy gdzie dorwali się do koryta. Jak dorwali się w Rudzie Śląskiej, to wszystkie sklepy i knajpy zaczęli zamykać, by normalny człowiek nie mógł się po 22 napić.

To że PiS był najbardziej wolnościowym rządem po Rakowskim i Wilczku dowodzi jedynie, że reszta tej zarazy politycznej jest gorsza.

sierp

to ja :-)
577
305
Powiem krótko, nic z tego nie będzie wolnościowego, zawsze powtarzają swoje slogany... Rząd Kaczyńskiego wprowadził retencje danych, szpiegowanie, rozbudował agenturę, każdego najchętniej by trzymał krótko za mordę i zaglądał co kto robi w własnym domu pod kołderką.

Retencji danych w celu udostępniania ich służbom nie wprowadził rząd Kaczyńskiego - ustawę uchwalono w 2004 r., za rządów SLD. Za rządów PiS jedynie przedłużono okres przechowywania danych z 12 do 24 miesięcy oraz dodano do listy „uprawnionych podmiotów” CBA, które wcześniej nie istniało. Pisałem o tym na swoim blogu (link wyżej).
Były wprawdzie za rządów PiS pomysły przedłużenia retencji danych do 15 lat (!), ale były to tylko pomysły z góry skazane na niepowodzenie, bo coś takiego byłoby niezgodne z prawem UE.
Natomiast co do "trzymania krótko za mordę", to jednak rząd Tuska jest pod tym względem znacznie gorszy:
- zaostrzenie przepisów ustawy o zgromadzeniach
- rozszerzenie przyczyn wprowadzenia stanów nadzwyczajnych na zagrożenia "w cyberprzestrzeni"
- ograniczenie dostępu do informacji publicznej z uwagi na "ważny interes gospodarczy państwa" (anulowane przez Trybunał Konstytucyjny)
- podpisanie ACTA (wycofano się z ratyfikacji i popierania umowy w PE dopiero po protestach)
- pomysł wprowadzenia Rejestru Stron i Usług Niedozwolonych (wycofano przepisy z projektu ustawy dopiero po protestach)
- pomysł rejestrowania wszelkich internetowych treści wideo w rejestrze przy Przewodniczącym KRRiT (zmieniono projekt po protestach)
- pomysł zaostrzenia regulacji dotyczących zbiórek publicznych (wycofano się po zmasowanej krytyce)
- rozszerzenie katalogu środków przymusu używanych przez policję i inne służby, zakup dla policji LRAD-ów (urządzeń do obezwładniania dźwiękiem)
- zlecenie opracowania narzędzi szpiegujących komputery i umożliwiających cenzurowanie dostępu do Internetu przez MON, MSW i ABW w konkursie NCBiR
- zamknięcie legalnie działających sklepów z dopalaczami działaniem sprzecznym z prawem (wadliwymi prawnie decyzjami administracyjnymi głównego inspektora sanitarnego)
- aresztowanie przeciwnika politycznego - "Starucha" - pod zarzutem handlu narkotykami opartym wyłącznie na wątpliwych zeznaniach świadka koronnego, zatrzymanie jego dziewczyny za to, że na meczu siedziała na niewłaściwym miejscu (!) - patrz http://wpolityce.pl/wydarzenia/3721...ego-ojciec-mowi-to-zemsta-msciwej-osoby-tuska
- grzywny dla kibiców za "Donald matole..."
- nalot ABW na Roberta Frycza za "Antykomora" i skazanie go za znieważanie prezydenta
- zaostrzenie kar za handel uliczny (z konfiskatą towaru włącznie)
- zwiększenie liczby fotoradarów (wcześniej Tusk krytykował za to Kaczyńskiego)
- zmiana ustawy o zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi umożliwiająca nakładanie obowiązku szczepień ochronnych przeciwko chorobom niewymienionym w rozporządzeniu i Programie Szczepień Ochronnych, w drodze decyzji inspektora sanitarnego (za tym wprawdzie głosowali też posłowie PiS i innych partii).

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 732
PiS ma też na swym koncie wiele haniebnych wyskoków. Choćby to jak maczali swe łapki w nalocie na ksero Rulewskiego, gdy tylko ten chciał wystartować na prezydenta miasta. Też pamiętam ich nagonkę na UPR (wtedy jedyną sensowną partię) z początku lat 90-tych, gdy jedna z kaczek powiedziała w tv, że na UPR nie warto głosować i zaczęła heglować na UPR.

Do góry Bottom