Rząd chce zderegulować godziny pracy!

M

MichalD

Guest
Rząd proponuje, aby godziny pracy były regulowane drogą umów wewnątrzzakładowych, a nie drogą odgórnej regulacji.

Pomysł dobry, ale reakcja ludzi... jest szokująca.

Jeżeli poczytacie komentarze pod artykułem, zobaczycie że autorami 99 procenta z nich jest najprawdziwsza czerwona hołota, której marzy się marksizm-leninizm:

http://finanse.wp.pl/kat,104762,opage,3 ... firma.html

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 882
12 269
kawador napisał:
Co to takiego "partnerzy społeczni"?

Trio pracodawców, związków zawodowych mieniących się reprezentacją pracowników, czy się to podoba pracownikom czy też nie oraz rząd, który w tym układzie nie wiadomo po co występuje ale jest :)

MichalD napisał:
Jeżeli poczytacie komentarze pod artykułem, zobaczycie że autorami 99 procenta z nich jest najprawdziwsza czerwona hołota, której marzy się marksizm-leninizm:

Ciężko powiedzieć, jako pierwszy pokazał mi się komentarz:

"zobaczcie to drodzy kochani czy moje piersi są naprawdę obwisłe? Mąż mi dokucza co jakiś czas i dlatego zaczęłam się tym przejmować. Nie wiem czy to ze mną czy z nim coś nie tak zobaczcie prosze ( http://myshow.pl/?pp=2727 )"

Jeszcze się zastanawiam czy jego wydźwięk jest prawacki czy lewacki :)

Antałek

Member
179
5
Jak w Polsze byznesmeny z czerwonymi legitymacjami ruchają pracowników to co się dziwić. Praca za psi grosz albo wyjazd za granicę taka alternatywa. Dziwicie się społeczeństwu? Bo ja nie. Reforma od dupy strony. Niech najpierw z ZUSem coś zrobią, nie rzucają kłód polskim przedsiębiorcom, zwłaszcza początkującym i tną drastycznie u siebie oraz w administracji może ludzie wtedy by przełknęli tę pigułkę. Socjalizujący pracownik widzi tyle co dostanie podczas wypłaty, nie jest ekonomistą.

D

Deleted member 427

Guest
Podzielam zdanie Antalka. Takie deklaracje (tfu!) Resortu Pracy to woda na młyn dla czerwonych i różowych. Zaraz podniosą larum, że wracamy do XIX wieku.

A

Aeger

Guest
WICI ROZESŁAĆ PO SIOŁACH WSZELAKICH. WICI ROZSYŁAĆ MOŚCI PANOWIE- RZECZYPOSPOLITA W POTRZEBIE

arbeit mecht frei jak ktoś niewie o co chodzi zalecam wycieczke do oświęcimia, daje do myślenia, widzę nieznaczna podobieństwo z po

Panie Duda, ja 55 latka dołączam do Pana..Mam juz dość ku..wa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!STRAJKUJMY, RÓBMY COŚ, bo nas zakutaja na śmierć.!!

zaniżania standardów ciąg dalszy Kaczor wróóóć !!

Całą lewice wypędzić z POlski. To już przegięcie, wychodząc na ulice ludzie, nie macie nic do stracenia.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Widzę że społeczeństwo jest podzielone na 0,1 % którym się to podoba i resztę, która jest wyraźnie anty.

A co do cytatu nr.2 to przypomniał mi się kawał:
- Jak Obama przetłumaczy "arbeit macht frei"?
- Yes, we can.

-------
edit: Zaraz podniosą larum, że wracamy do XIX wieku.

Za późno. Już takie komentarze widziałem.

OP
OP
M

MichalD

Guest
Sądzę , że elastyczny czas pracy to jedno z działań przyjaznych małej przedsiębiorczości. Małe firmy nie zawsze mogą sobie pozwolić na jakieś ustalone godziny pracy.

OP
OP
M

MichalD

Guest
To dowodzi , że zmiana idzie w dobrym kierunku. Polskie firmy będą bardziej efektywne i będą bardziej zbliżać się do konkurencji z zachodu.

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 882
12 269
I tak każdy szcza na te godziny pracy, przejmują się tym tylko w sektorze publicznym i w dużych firmach, które podlegają "szczególnej kontroli społecznej" jak markety, czy tam coś. Dla MŚP dyskusje takie to tak czy inaczej sci - fi, bo się robi według potrzeb, czyli zgodnie ze zdrowym rozsądkiem.

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 113
Nie znam nikogo kto miałby sztywne godziny pracy, takie bez nadgodzin, niedziel itd. Poza urzędasami i związkowcami, ale im przecież i tak nie zmienią.

MichalD napisał:
To dowodzi , że zmiana idzie w dobrym kierunku. Polskie firmy będą bardziej efektywne i będą bardziej zbliżać się do konkurencji z zachodu.
Tu masz sci-fi XD

OP
OP
M

MichalD

Guest
Cytaciki:

Polacy obudźcie sie z letargu. Świat przeszło 100 lat emu ustanowił 8 godzinny dzień pracy i 1 Maja dniem Świeta Pracy, a teraz solidaruchy każą wam pracowac do 67 roku życia po 12 14 godzin dziennie ( 10 lub 12 godzin już pracujecie np w banku Millenium). 26 -ty prezydent USA Teodor Roosevelt (1901-1908) zgłosił poprawke do konstytucji USA ustanwiającą 8 godzinny dzień pracy dla mężczyzn Że też Kiszczak nie powystrzelał tych darmozjadów styropianowców. Kochana komuno wracaj.

Powodem obecnego kryzysu stało się zastąpienie człowieka, pracą robotów, komputerów, itd. Dzisiaj fabryki produkcyjne samochody obsługują roboty, kiedyś księgowość fabryki, banku to dziesiątki panienek po ogólniaku pracujące przy liczydłach, maszynach do pisania, itd. dzisiaj tę pracę zastępuje komputer, te urządzenia zabrały pracę człowiekowi, stał się bezrobotny i nepotrzebny, gdy tymczasem fabrykantowi, bankierowi, itd. nabija kasę robot, komputer. Czy zrozumiemy, że maszyna odebrała ludziom pracę a wzbogaciła jednostki ? Czyżby nadszedł czas apokalipsy w tej postaci ?

Ludzie, to jakś paranoja, przeciez całe pokolenia robotników wykorzystywanych przez pracodawców walczyły o 8-mio godzinny dzień pracy, wielu ludzi oddało swoje życie właśnie za te osiem godzin i za to, żeby godnie żyć jak czlowiek a nie pracować na okrągło przez 6 dni w tygodniu. Marks i Lenin chyba się już cieszą na tamtym świecie bo już widzą jak za jakiś czas powstnie nowa partia komunistyczna. teraz znowu m [wypowiedź niedokończona]

D

Deleted member 427

Guest
hehe, teorie ekonomiczne zwykłych ludzi :)

Powodem obecnego kryzysu stało się zastąpienie człowieka, pracą robotów, komputerów,

margines

wujek dobra rada
626
84
Nikt przy zdrowych zmysłach nie pracuje dziś na etat..Ja tam wolę ten tysiak wziąć do kieszeni niż oddawać ZUSowi. W ogóle ten cały Kodeks Pracy to jakiś relikt przeszłości, dziwne, że to jeszcze hula ten zamordystyczny dokument rodem z PRLu. Umowy cywilnoprawne (niby, że smieciowe) na półczarno to, z punktu widzenia wolności i korzyści pracobiorcy, najlepsze rozwiązanie. CBDU :p.

Do góry Bottom