RPP złożył projekt o dobrowolnych składkach ZUS

Norden

Well-Known Member
723
901
Taa... jasne. Składają nowelizację bo i tak wiedzą, że ustawa nie przejdzie. Zwykła zagrywka w celu zdobycia poparcia.

""Przedsiębiorca - gdy jest koniunktura - będzie płacił pełną składkę, a gdy jest dekoniunktura, będzie płacił zero złotych, potem nadrabiając (wpłaty) w okresie koniunktury"

M

Matrix

Guest
he, he, pozostanie nam tylko składka zdrowotna, brawo, zawsze wierzyłam , że JP to straszny liberał. Podajcie mi przykłady, że nim, nie jest .

A dotychczasowe składki poszły w błoto ( budżet sobie je weźmie)

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 882
12 269
Chciałem sobie zerknąć na ten projekt bo coś mi podpowiada, że jego uzasadnienie może być niezła polewką w zakresie opisu skutków finansowych ale ani na stronie palikmiociarni ani na sejmometrze nic takiego nie ma.
http://sejmometr.pl/legislacja_projekty_ustaw/990 takie coś tylko widzę a tam nie ma nic o dobrowolności, a jedynie obniżeniu składek.

he, he, pozostanie nam tylko składka zdrowotna, brawo

O, serio, a kiedy wchodzi w życie ta zmiana?

Ja mam jeszcze większą bombę - Ruch Poparcia Cieka niniejszym składa projekt ustawy powszechnym szczęściu, zdrowiu, pięknie i bogactwie:

Art. 1. Wszyscy obywatele są szczęśliwi. Szczęście prawem, nie towarem.
Art. 2. Wszyscy obywatele są zdrowi. Zdrowie prawem, nie towarem.
Art. 3. Wszyscy obywatele są piękni. Piękno prawem, nie towarem.
Art. 4. Wszyscy obywatele są bogaci. Bogactwo prawem, nie towarem.
Art. 5. Ustawa wchodzi w życie z dniem podpisania.

JP to straszny liberał. Podajcie mi przykłady, że nim, nie jest.
A jak tam przebiega realizacja tego projektu gdzie bezrobotni mieli zbijać bąki w biogazowniach dzięki czemu miała być i praca i prąd?

M

Matrix

Guest
Składkę zusowską tylko dla przedsiębiorcy mogą znieść, tak jak Spółki z oo też je nie płacą ( prezesi tych spółek). O pracownikach nic nie mówią, ale takich można zatrudnić na umowy bez składek. Powoli chwytają się " ostatniej deski ratunku " czyli doceniają drobnych przedsiębiorców, żeby to wszystko nie padło ( gospodarka, bezrobocie itd ).

simek

Well-Known Member
1 367
2 122
Chciałem sobie zerknąć na ten projekt bo coś mi podpowiada, że jego uzasadnienie może być niezła polewką w zakresie opisu skutków finansowych ale ani na stronie palikmiociarni ani na sejmometrze nic takiego nie ma.
http://sejmometr.pl/legislacja_projekty_ustaw/990 takie coś tylko widzę a tam nie ma nic o dobrowolności, a jedynie obniżeniu składek.
Jak partia składa projekt jakiejś ustawy to nie ma obowiązku wyliczania skutków finansowych, jak obywatele chcą przeprowadzić inicjatywe ustawodawczą, wtedy muszą wykazać skąd wziąć na to kasę i z tego co kojarzę nie można tam wpisać, że uszczknie się coś z konkretnej części budżetu, tylko trzeba znaleźć jakieś inne źródło kaski.

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 882
12 269
Chodziło mi o to, że w ogóle nie ma tej ustawy, a nie że nie ma części uzasadnienia projektu. Co do samego uzasadnienia, to na oko patrząc na art. 118 ust. 3 Konstytucji oraz art. 34 ust. 2 pkt 4 regulaminu Sejmu powiedziałbym, że wskazanie skutków finansowych powinien zawierać każdy projekt ustawy, bez względu na to od kogo pochodzi i faktycznie projekt palikurwiarni je zawiera, szczątkowe, ale jest, tylko to w ogóle nie jest ta ustawa, o której piszą pismaki.

https://libertarianizm.net/threads/inicjatywa-sieć-118.3429/

Do góry Bottom