RPGi ogólnie

Pacal II

Member
62
1
Temat poniekąd w nawiązaniu do mojego drugiego tematu. Czy graliście w jakieś rpgi? I jeśli tak to jakie? Chodzi mi przede wszystkim o papierowe ale jeśli graliście w jakieś komputerowe to też piszcie.

Po prostu chcę się zorientować czy w ogóle warto na tym forum zagłębiać się w pomysł mojego "libertariańskiego" rpga. W końcu może nikt w nie w ogóle nie grał ;).

D

Deleted member 427

Guest
Ja kiedyś grałem w planszówkę "Magiczny miecz". Nie wiem, czy to był rpg, ale gierka na wypasie, fajny klimat i dobre postacie + wuchta questów i broni. Generalnie jednak w gry nie gram od jakichś 5-6 lat, więc kiepsko się w temacie orientuję.

Alu

Well-Known Member
4 634
9 696
Daaawno temu grałem w Warhammera Fantasy RP, pierwszą edycję wydaną w Polsce.
Teraz papierowe RPGi chyba straciły na popularności.

Voy

Active Member
386
242
ja zaliczyłem od cholery komputerówek, głównie zapomniane królestwa, fallouty, Rycerze starej republiki i kilka(naście?) innych.
Swoją drogą Arcanum kojarzy mi się z libertariańskim erpegiem ;)

Hikikomori

少し変態
538
318
kawador napisał:
Ja kiedyś grałem w planszówkę "Magiczny miecz". Nie wiem, czy to był rpg, ale gierka na wypasie, fajny klimat i dobre postacie + wuchta questów i broni. Generalnie jednak w gry nie gram od jakichś 5-6 lat, więc kiepsko się w temacie orientuję.

Haha, mam to! I wszystkie dodatki też. Ale nie grałem już dobrych parę lat. :(
A w podstawówce grałem w Warhammera. Grało z paręnaście osób z klasy, kilka było jednocześnie graczami i mistrzami gry. Ogólnie chujowo się grało, bo przyznawali sobie bonusy i dodatkowe punkty doświadczenia.
I jeszcze w gimnazjum coś-tam popierniczałem w D&D, ale rozegrałem z jeden dzień i ostatecznie doszedłem do wniosku, że RPG jest chujowe.
Kiedyś w Empiku stał stolik dla graczy, ale zawsze ci ludzie wydawali mi się dziwni jacyś...
Teraz RPG jest passe, bo nołlajfy mają komputery z netem i mogą popierniczać WoWa albo Tibię i w co tam jeszcze się gra.

OP
OP
P

Pacal II

Member
62
1
RPGi straciły na popularności!? Wystarczy czasem zajrzeć na konwenty fantasy, ostatnio Polacy stworzyli steampunkowego rpga - Wolsung, i oni z tego żyją. Podobnie fińscy twórcy Eclipse Phase, a oni na dodatek wypuszczają swoją grę za darmo, ale to ludzie im przesyłają pieniądze. Generalnie rpgi papierowe czy komputerowe są coraz bardziej popularne, podobnie jak fantastyka czy sf.

Inn Ventur

Well-Known Member
347
518
Rżnąłem i to ostro. Neuroshima, Aphalon, Cyberpunk, no i Dzikie Pola. Choć z moich doświadczeń wynika, że RPG to jedynie zabawa wymyślona na potrzeby urozmaicania libacji, to jednak fajnie sobie czasem pograć.

OP
OP
P

Pacal II

Member
62
1
Te rpgi o ktorych wspominałem to papierowe a nie komputerowe. Jedyny związek jaki mają z internetem to taki, że można ściągnąć pdfa.

CptKapital

Member
51
0
kawador napisał:
"Magiczny miecz".
Fuck Yeah!!! gra prawdziwych Libertarian.

JdOTG.jpg

D

Deleted member 427

Guest
Kurde, wspomnienia wracają.

Oprócz Magicznego Miecza miałem Jaskinię (pamiętam, że była piekielnie trudna do przejścia, tzn. jak już raz do niej wszedłem, to nie mogłem się z niej wygramolić, traciłem stopniowo wszystkie punkty magii i miecza, które z takim trudem uciułałem na powierzchni), Labirynt, Krypta upiorów i bodaj Gród.

Ech, to były złote czasy :)

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 111
Jaskinia to było jakieś nieporozumienie. Miałem "Magię i Miecz", której to "Magiczny Miecz" był bezczelną podróbą XD (chociaż może był i lepszy) z wszystkimi oficjalnymi dodatkami. Jaskinia była trudniejsza niż wewnętrzny krąg prowadzący do Korony Władzy XD.

Hikikomori

少し変態
538
318
Heh, ja pudełka wywaliłem, a cały zestaw trzymam w skrzynce na narzędzia :).
Moim zdaniem fajniejsza, przynajmniej estetycznie, była Magia i Miecz.
A najbardziej przewalona ze wszystkich dodatków była krypta upiorów.

Do góry Bottom