truskakwa
Active Member
- 24
- 166
Czytając dyskusję na shoutboxie, w szczególności:
Obecnie prowadzę kampanię w D&D w której staram się dodawać wolnościowe elementy np. najbogatsze miasto jest prywatne. Nie wiem czy wpłynęło to jakoś na graczy, ale w następnych sesjach będzie więcej wolnościowych wątków i motywów.
Samo granie w RPG rozwija wyobraźnie i zmusza do myślenia, gracza prawdopodobnie łatwiej przekonać do libertarianizmu niż np. oglądacza tv.
PS. Dałem ten temat tutaj ponieważ uważam go raczej za błyskotliwy pomysł niż inicjatywę wolnościową.
Pomyślałem o napisaniu kilku libertariańskich scenariuszy/kampanii do RPGów. Najlepiej takich żeby fabuła nie wymusza początkowych dążeń czy cech postaci graczy, tak, aby pokazać akap i przekonać do niego bez narzucania go. Co prawda taka forma promowania libertarianizmu ma mały zasięg, ale przy okazji grania chyba warto. Jako gracz można stworzyć postać anarchokapitalistę. Co o tym myślicie, opinie, pomysły?
- 01:07 - FatBantha:
Trzeba ludziom sprzedać grę fabularną, której celem jest obalenie państwowości w realu.
Obecnie prowadzę kampanię w D&D w której staram się dodawać wolnościowe elementy np. najbogatsze miasto jest prywatne. Nie wiem czy wpłynęło to jakoś na graczy, ale w następnych sesjach będzie więcej wolnościowych wątków i motywów.
Samo granie w RPG rozwija wyobraźnie i zmusza do myślenia, gracza prawdopodobnie łatwiej przekonać do libertarianizmu niż np. oglądacza tv.
PS. Dałem ten temat tutaj ponieważ uważam go raczej za błyskotliwy pomysł niż inicjatywę wolnościową.