Rosja: surowce za juany

Rattlesnake

Don't tread on me
Członek Załogi
3 591
1 503
Putin chce przeskoczyć tę poprzeczkę, na którą Husajn i Kaddafi okazali się za niscy. Da radę?

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 734
IMO jest to możliwe. Irak częściowo tę poprzeczkę przeskoczył, więc się da. Problemem są wyłącznie ruskie elity, a drobną przeszkodą jest to, że renminbi (chiński juan CN¥) nie jest w pełni wymienialne.

simek

Well-Known Member
1 367
2 122
Jak to nie są wymienialne? Na jaką walutę nie da się ich wymienić? Bo ja wiem tyle, że zwykły szaraczek z ich dostaniem poza Chinami ma problem, ale ze zbytem chyba nie bardzo.

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 882
12 269
Trzymam kciuki żeby to się pokojowo udało. Rosja mogłaby być pierwszą kostką domina. Nie wiem ile czasu wytrzymałoby USA gdyby nagle strony transakcji odeszły od dolara, trzy miesiące, pół roku? Kupujcie konserwy :)

OP
OP
Rattlesnake

Rattlesnake

Don't tread on me
Członek Załogi
3 591
1 503
No wśród asów USA jest na pewno potencjał militarny. Dlatego nie od rzeczy wydaje mi się teza, że kryzys ukraiński to kosa w miękkie podbrzusze Rosji.

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 734
Jak to nie są wymienialne?
Są wymienialne ale nie w pełni.

Bo ja wiem tyle, że zwykły szaraczek z ich dostaniem poza Chinami ma problem, ale ze zbytem chyba nie bardzo.
Chodzi o to by szaraczek wymieniał sobie od tak, po takim samym kursie jak inne państwo, w dowolną stronę.

No wśród asów USA jest na pewno potencjał militarny.
Wśród asów Chin i Rosji jest położenie geograficzne. Jak do tego interesu przyłączą się kraje Azji Centralnej, to co? USA będą napierdalać atomówkami w Kirgizję, Uzbekistan, Kazachstan i resztę? Nie sądzę.

OP
OP
Rattlesnake

Rattlesnake

Don't tread on me
Członek Załogi
3 591
1 503
Wśród asów Chin i Rosji jest położenie geograficzne. Jak do tego interesu przyłączą się kraje Azji Centralnej, to co? USA będą napierdalać atomówkami w Kirgizję, Uzbekistan, Kazachstan i resztę? Nie sądzę.

Czy ja wiem, czy umieranie za Rosję jest dla nich takie oczywiste? Jeśli Putin nie opanuje Ukrainy i będzie następowała eskalacja, to USA mogą się tam pomału instalować - najpierw pomocą wojskową "nieśmiercionośną", potem dostawami broni, a potem być może wsparciem militarnym. Detronizacja dolara sprzyjać będzie wojnie finansowo-gospodarczej, a tu zasada jest prosta - zanim gruby schudnie, chudy umrze.

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 734
Czy ja wiem, czy umieranie za Rosję jest dla nich takie oczywiste?
Za Rosję na pewno nie będą umierać, prędzej zajmą Jakucję i pójdą od dołu za Ural.

Jeśli Putin nie opanuje Ukrainy i będzie następowała eskalacja,...
Chiny natychmiast postawiły na Krym po jego przejęciu.

...to USA mogą się tam pomału instalować...
Po upadku Związku Sowieckiego, nie została dokładnie ustalona linia wpływów, stąd te zadymy na Ukrainie, stąd notoryczne mieszanie USA na Białorusi...
Będzie kolejne spotkanie Putina z Obamą, narysują sobie kreskę na mapie i będzie spokój.

Detronizacja dolara sprzyjać będzie wojnie finansowo-gospodarczej, a tu zasada jest prosta - zanim gruby schudnie, chudy umrze.
Obaleniem dolara zainteresowana jest większość Azji i większość Ameryki Południowej. UE też za dolarem nie przepada. Siła złego na jednego. Albo dolar wcześniej czy później padnie, albo przywrócą parytet złota, co jest możliwe.

Do góry Bottom