Referendum edukacyjne "Ratuj Maluchy i starsze dzieci też!"

Alu

Well-Known Member
4 638
9 700
Tak dla porządku wstawię tu pytania z tego referendum.

1. Czy jesteś za zniesieniem obowiązku szkolnego sześciolatków?
2. Czy jesteś za zniesieniem obowiązku przedszkolnego pięciolatków?
3. Czy jesteś za przywróceniem w liceach ogólnokształcących pełnego kursu historii oraz innych przedmiotów?
4. Czy jesteś za stopniowym powrotem do systemu: 8 lat szkoły podstawowej + 4 lata szkoły średniej?
5. Czy jesteś za ustawowym powstrzymaniem procesu likwidacji publicznych szkół i przedszkoli?

T

Tandor92

Guest
Ja także, ale każde zmniejszenie albo zaprzestanie rozrostu szkoły to krok do przodu.
1 i 2: tak
3: nie, może dla chętnych
4: lata mi to, jednak zmiana wywróci do góry nogami system jak to było przy wprowadzaniu gimnazjów co nie jest korzystne a poziomu nie poprawi;
5: Nie, choć w zasadzie tylko rynek jest w stanie sprawdzić gdzie szkoła powinna być a gdzie ją zamknąć. Sytuacja gdzie dzieci muszą dojeżdżać 30 km do szkoły z przymusem też nie jest ok. Ale ustawowy zakaz zamykania choćby było w szkole 3 uczniów jest jeszcze głupszy. Przedszkola mogliby wszystkie zamknąć za jednym zamachem. Prywaciarze i opiekunki się tym zajmą.

Kolorki zapewne oznaczają stosunek autora do pytań.

Debata nad szkołą trochę mi przypomina referendum nad sklepem spożywczym:
1. Czy uważasz, że sklepy powinny być czynne po 20 i w niedzielę?
2. Czy uważasz, że sklepy w swoim asortymencie powinny mieć dobra luksusowe?
itp.

Rattlesnake

Don't tread on me
Członek Załogi
3 591
1 503
Nauczka, żeby nie ufać inicjatywom spoza środowiska lib. Wycofałem propozycję z zarządu :)

Alu

Well-Known Member
4 638
9 700
Nie bardzo wiem jak odpowiedzieć na te pytania skoro jestem za zniesieniem przymusu szkolnego w ogóle. Czy te kolorki sugerują odpowiedzi ? :)

To ja kolorkami zaznaczyłem, na zielono te które uważam za OK, na czerwono to które uważam za zdecydowanie złe, a na pomarańczowo co najmniej wątpliwe, ale raczej uważam je za złe (więcej obowiązkowych przedmiotów i kosztowne zmiany w sytemie, które nic zasadniczo nie zmienią).

Referenda układa się w ten sposób, że "sugerowaną odpowiedzią" przez autora pytań są same TAK.

OP
OP
Trigger Happy

Trigger Happy

Mądry tato
Członek Załogi
2 946
958
Nauczka, żeby nie ufać inicjatywom spoza środowiska lib. Wycofałem propozycję z zarządu :)

Ale to są pytania na które można odpowiedzieć w referendum.

rozumiem, że jesteś za propozycją rządową ?

Alu

Well-Known Member
4 638
9 700
Wg mnie te pytania są źle skonstruowane, i gdyby do referendum doszło, mogłoby one przynieść więcej szkody niż pożytku.

Większość Polaków na pytanie 5 zapewne by odpowiedziała TAK. No bo jak to, szkoły likwidować.
Z drugiej strony wcale nie jestem przekonany, czy przeszłoby 1 i 2.

Pytania 3 i 5 są na tyle ogólnikowe, że rząd mógłby zrobić różne niefajne rzeczy, ale tym razem miałby wymówkę "sami chcieliście".

OP
OP
Trigger Happy

Trigger Happy

Mądry tato
Członek Załogi
2 946
958
No trzeba poczekać jak podpisy pod koszernym referendum będzie zbierać PL, tylko niech najpierw zbierze pod wnioskiem o rejestrację. (czy rejestracja w kartotekach lewiatana jest koszerna ?)

Nie bardzo wiem jak odpowiedzieć na te pytania skoro jestem za zniesieniem przymusu szkolnego w ogóle.

Nie bardzo wiem jak odpowiedzieć na pytania o obniżce podatków skoro jestem za zniesieniem podatków w ogóle.
Nie bardzo wiem jak odpowiedzieć na pytania o dostępności broni krótkiej skoro nie ma tam mowy o granatach. etc. etc.

Rattlesnake

Don't tread on me
Członek Załogi
3 591
1 503
Ale to są pytania na które można odpowiedzieć w referendum.

rozumiem, że jesteś za propozycją rządową ?

Takich akcji referendalnych jest coraz więcej, poszukałbym (lub poczekał) na taką, która pozwoli wyprowadzić jakieś czyste cięcie. Mamy blisko czterystu ludzi w grupie o dobrym morale i ponad 3000 fanów - lepiej zaproponować im coś z czego nie trzeba będzie się później tłumaczyć.

Poza tym: jest w PL sporo ludzi, którzy chętnie obraliby mniej wolnorynkowy kierunek. Lepiej nie wywoływać dżina z butelki.

OP
OP
Trigger Happy

Trigger Happy

Mądry tato
Członek Załogi
2 946
958
Wycofując się z poparcia dla "Ratuj maluchy" spowodowaliście, ze Cezary Michalski z krypola, uśmiechnął się. Gratulacje.
picture-2954.jpg

Nasz parlament może przegłosować zorganizowanie (i przegranie przez rząd) referendum zaproponowanego przez skrajnie reakcyjną inicjatywę „ratujmy maluchy” (przed społeczeństwem, przed państwem, przed byciem w nieodległej przyszłości czymkolwiek innym, niż egotycznymi monstrami kompletnie zdeprawowanymi przez „rodziny na swoim” (... dalej to już typowe spuszczanie się krypola o klerze itd.)

Skoro tak pokochaliście Demokracje Bezpośrednią to czepianie się koszerności tej inicjatywy jest śmieszne.

http://ratujmaluchy.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=494&Itemid

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Caleb

The Chosen
511
271
Osobiście nie widze możliwości popracia przez siebie inicjatywy, która ma wprowadzić złe zmiany w równie złych rozwiązaniach. Zalajkowałem wypowiedź Cieka, bo również należałoby zacząć od likwidacji przymusu szkolnego. Jaki ma sens wprowadzania rozszerzonego nauczania historii, skoro wersja z narodowego programu jest zakłamana? Uważam, że wszystkie szkoły powinny zostać zlikwidowane :p
Kompromisy i wybór "mniejszego zła - nie popieram.

Do góry Bottom