Psychologia Internetu, czyli trollowanie i inne zjawiska

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 881
12 264
Przyznam szczerze, że mam poważne braki w wykształceniu. Nie udało mi się załapać do gimbazy i zdaję sobie sprawę z tego, że pewne rzeczy mnie ominęły. Jest coś takiego jak #gimbynieznajo, ale jako że każdy kij ma dwa końce, to musi być też coś takiego jak #niegimbynieznajo. Czymś takim jest dla mnie zjawisko trollowania.

Patrząc na radosną twórczość najnowszych użytkowników tego forum (lub starszych, lecz występujących w nowych wcieleniach i może nie użytkowników, tylko użytkownika .... to zupełnie nieważne), staram się zrozumieć jakie to potrzeby są przyczyną uzewnętrzniania się w taki lekko żenujący sposób. Potrzeba uwagi wynikajaca z niezbyt udanego dzieciństwa? Skłonności narcystyczne, którch się nie umie bądź też nie jest się w stanie zaspokoić w inny sposób? Kilka razy widziałem już w internetach przykłady zaciętych rozmów, które prowadziła jedna osoba sama ze sobą ...

Ktoś ma jakieś przemyślenia na ten temat?

Tak na szybko, na dobry początek, udało mi się znaleźć w miarę ciekawy wpis.

Mnie normalnie rozpierdala 7 stron w troll-wątku "Bóg stworzył człowieka". Nie wiem, jak to racjonalnie wytłumaczyć.
Nie mam pojęcia, być może to jakaś forma psychozy.

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 728
Ja piszę mniej więcej to samo, co mówię w realu. To znaczy nie piszę takich rzeczy za które mógłbym mieć proces sądowy, w realu to mówię w miejscach niepublicznych.

A

Artur Nowak

Guest
Gdybyś wszedł w środowisko zachodnich spierdolin typu postępowy humanista i głosił prawdy oczywiste dla ciebie - również nazwaliby cię trollem (i mało tego uznałby po libertariańskich treściach że jesteś zakamuflowanym nazistą)

Wiele osób nadużywa tego terminu określając w ten sposób osoby których nie lubią w celu umniejszenia ich znaczeniu.

A być może niektóre osoby już z natury wkurwiają otoczenie ?

Jak np. piszę na czacie od 3 lat to samo a debil jeden z drugim nadal nie rozumie - to oczywiście że takie osobniki nie zasługują na nic innego jak niepoważne traktowanie i prowokacje - a czemu?

bo wkurwiony cebulak i agresywny, miotający się jest ciut ciekawszy z zachowania niż cebulak w stanie spoczynku umysłowego (jakieś 99.99 % jego żywota)

Miał ktoś fermę mrówek kiedyś? albo robale w pudełku na wędki ? nie wstrząsnęliście kiedyś pudełkiem aby robale żwawiej się ruszały?

Wymiana myśli z kimś sprowokowanym jest za pewne największym i najbardziej stymulującym doświadczeniem w jego życiu.

A co do trollowania typu dawanie do publicznej wiadomości nr. Telefonu, albo jakieś nudzenie JP2 i magikiem - nie pochwalam.

A

Artur Nowak

Guest
Weźmy np. takiego GAZDĘ - beze mnie daje nagie fotki rudzielców - to jest bezmyślna czynność i jałowa.

Natomiast po trollowaniu jego ulubionego wątku musi wysilać się i używać mózgu, tworzyć nowe wyzwiska, wyrażać siebie, swoje myśl, uczucia, niepokoje - to jest bardzo stymulujące i pożyteczne dla niego, dlatego też to robię.
Powinien mi więc dziękować za to.

GAZDA

EL GAZDA
7 687
11 166
A być może niektóre osoby już z natury wkurwiają otoczenie ?
no znam takie hehe
Jak np. piszę na czacie od 3 lat to samo a debil jeden z drugim nadal nie rozumie
coś w stylu: "do wątku o tytule "zdjęcia fajnych dup dla normalnych ludzi" wklejamy zdjęcia fajnych dup dla normalnych ludzi a nie szlachcianki, a debil nadal nie kuma?
Powinien mi więc dziękować za to.
podaj mi namiary to ci przyśle prezenta :)

OP
OP
Ciek

Ciek

Miejsce na Twoją reklamę
Członek Załogi
4 881
12 264
http://whatnext.pl/dlaczego-wiekszosc-komentujacych-mezczyzni/

Mało zaskakujące wyniki badań przeprowadzonych przez panią doktor z uniwersytetu w Sydney dowodzą, że większość komentujących w sieci to mężczyźni.
(..)
Wygląda na to, że nasze doświadczenia w internetowych dyskusjach są odzwierciedleniem sytuacji naszej płci w globalnej skali. Zupełnie tak, jak podczas kontaktów twarzą w twarz, publicznych konwersacji, jak fora czy meetingi, kobiety są zagłuszane przez lekceważące i nawet obraźliwe męskie głosy.

MaxStirner

Well-Known Member
2 781
4 723
Za to ja bym chciał zrozumieć mechanizm u drugiej strony - czemu musi występowac negatywna reakcja na trolla.
Zeby taki silny negatywny bodziec zaistniał to chyba ktoś musi mieć mało okazji do wyładowania złosci w realu. Abo może jest równie niedowartosciowany co sam troll.
Mnie z reguły to mało obchodzi, od czasu do czasu sie uśmieje. Jak mnie coś naprawde zaczyna wkurwiać - a na te chwilę se nie przypominam takiego trollingu - to po prostu przestałbym czytać.
Najbardziej sie wkurwiam jak czytam popłuczyny na gazowni - no ale to niestety nie trolling i ma realny wpływ na moje życie. Przy tylu prawdziwych podludziach na trolli szkoda nerwów.

Antoni_Rzodkiewka

Well-Known Member
266
514
Moja najnowsza praca:

Pomyśl co by było gdyby kobiety dawały się pokrywać przez samych niezaradnych, niedorozwojów z zanikiem mięśni takimi jak one?
Ludzkość stanęła by w miejscu a ty byś miała naturalne futro na nogach i ogon.

Na odpowiedź feministycznej krypto-burżujki nie trzeba było długo czekać:

Nie wiem z jakiego przedziału wiekowego jesteś, ale widzę, że twoja edukacja ma tutaj dużo do życzenia. Nie wiem też skąd masz taką odwagę mówienia o tym czego kobiety chcą, pewnie z wywiadów udzielanych pod zawodówkami od dziuń, które nawet tego skończyć nie mogą. (...) Wygląda na to, że może i mięśnie masz, ale w przedziale intelektualnym jest bardzo kiepsko - lepiej się nie romnażaj, bo i tak wybierzesz sobie głupią pizdę i wasze geny głupoty stworzą strasznego niedorozwoja umysłowego (Tak! Geny matki też są przekazywane!).

Zaprosić ją na randkę - czy pozostawić jej przepowiednie niespełnioną ?
u-n04.gif

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 728
Mam nadzieję, że nasiąknie. Przynajmniej w kwestii genów ma zdrowe poglądy, to znaczy uznaje ich istnienie i uznaje nierówności.

Antoni_Rzodkiewka

Well-Known Member
266
514
Mam nadzieję, że nasiąknie. Przynajmniej w kwestii genów ma zdrowe poglądy, to znaczy uznaje ich istnienie i uznaje nierówności.

Musiałbym w nią władować chyba tonę swojego nasienia bo:

Poza tym bez państwowej ochrony mielibyśmy anarchię i wtedy nieważne jakiej jesteś płci, bo przetrwa ten, który ma najlepszą broń i się potrafi nią dobrze obsługiwać. Prawdopodobnie przetrwali by snajperzy, bo nie muszą się wystawiać na bezpośrednią walkę, a mają duży zasięg.

jkruk2

A fronte praecipitium a tergo lupi
828
2 387
Moja sperma jest jak kwas i z pewnością zmiania połączenia w mózgu. Za kasę mogę ją wyruchać, ale musi być duża, żeby żona mi pozwoliła...

Gwarantuję efekty po jednym wieczorze (z wieczerzą), jak nie to zwrot kosztów...

Do góry Bottom