Przestępca znów górą

noother

Active Member
109
185
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomo...a_za_zabicie_wlamywacza_to_sprawiedliwe_.html

Pomijając to, że to już klasyka działania prokuratorków w takich przypadkach, najbardziej wkurwia argumentacja usłużnego "eksperta".

Profesor Zbigniew Ćwiąkalski, były minister sprawiedliwości, nie ma większych wątpliwości: - Decyzja prokuratury jest prawidłowa. Bo żeby uznać, że nastąpiły okoliczności obrony koniecznej, musiałby być bezpośredni zamach.

Uwielbiam to operowanie terminami, które można dowolnie interpretować.

Pierwsze to wybicie okna, a drugie uderzenie nożem. Przecież ten starszy mężczyzna nie stał w oknie z nożem i nie czekał, by się bronić.

No pewnie, bo jeśli by czekał w oknie, to by się okazało że to on planował zabójstwo z premedytacją.

Gdyby w Polsce tak było, że każdy, kto wybije okno, musi się liczyć, że dostanie nóż w pierś, to ja dziękuję i wyprowadzam się do innego kraju.
W niektórych innych krajach nawet nie zdążyłby wybić okna.

U nas życie napastnika nie przestaje być dobrem prawnym podlegającym ochronie. Gdyby ten mężczyzna rzucił się na ofiarę z nożem, siekierą czy drągiem, to byłaby zupełnie inna sytuacja - ocenia profesor Zbigniew Ćwiąkalski.

Tak jest, muszą być równe szanse, tylko czekać na wynik starcia 24-latek vs 62-latek w walce wręcz albo na noże.;)

Hitch

3 220
4 882
Ponownie państwo mówi nam, że w razie czego mamy się kłaść i czekać na śmierć. Ja jebie, wszędzie niebezpieczne zwierzęta. Z jednej strony dzikusy, które wchodzą sobie do domów innych jak do siebie, z drugiej wielcy, kurwa, strażnicy prawa i porządku. Wielkie mądraki z uzbrojoną obstawą i pancernymi samochodami.

M

MichalD

Guest
Gdyby w Polsce tak było, że każdy, kto wybije okno, musi się liczyć, że dostanie nóż w pierś, to ja dziękuję i wyprowadzam się do innego kraju.
Nic tylko zaprosić pana do opuszczenia kraju. Droga wolna. Jednego zamordysty i komucha mniej.

Do góry Bottom