Przecieki z wikileaks

Trigger Happy

Mądry tato
Członek Załogi
2 946
958
wszyscy kibicują, żeby tego było jak najwięcej :)

Także część niemieckich mediów krytykuje publikację Wikileaks. "Słuszne jest przeciwstawianie się tajemniczości władz.

Gdy czynią to media, mogą filtrować, porządkować informacje, chronić osobiste prawa. Gdy jednak Wikileaks zamieszcza w internecie ogromną ilość surowego materiału, takich gwarancji brakuje. To nie jest już kontrolowany przeciek (...) lecz przerwanie tamy" - ocenia dziennik "Sueddeutsche Zeitung".

Także "Die Welt" pisze, że publikacja poufnych notatek dyplomatycznych przez Wikileaks "nie służy nikomu". "Za sumaryczną zdradą tajemnic za pośrednictwem sieci www kryje się próżne, cyniczne i potencjalnie śmiertelne podżeganie. Nic nie może usprawiedliwić takich działań" - ocenia "Welt". "Wikileaks rozpoczęło grę, która przypomina rosyjską ruletkę. Niebezpieczny świat wymyka się spod kontroli" - dodaje.

zawsze w mediach instalowano wielu agentów ...

C

Cngelx

Guest
Ta cała przereklamowana akcja to instruktaż jak sprawić, aby miliony ludzi na całym świecie spędzały godziny odświeżając co kilka sekund jedną stronę :p

tosiabunio

Grand Master Architect
Członek Załogi
6 985
15 158
Wiesz, na razie to są ciekawostki dla gawiedzi.

To jest 200K depesz do przejrzenia, może tam są ciekawsze perełki. Dla każdego coś może się znaleźć, choć, oczywiście oszołomom takim jak my, trudno zaimponować, bo rządowi nie wierzymy z natury i żadne to dla nas rewelacje będą.

A

Antoni Wiech

Guest
tosiabunio napisał:
Wiesz, na razie to są ciekawostki dla gawiedzi.

To jest 200K depesz do przejrzenia, może tam są ciekawsze perełki. Dla każdego coś może się znaleźć, choć, oczywiście oszołomom takim jak my, trudno zaimponować, bo rządowi nie wierzymy z natury i żadne to dla nas rewelacje będą.

No możliwe. Chociaż w sumie się trochę zapędziłem, bo sprawa Jemenu i Iranu to dość w sumie poważne informacje. Aczkolwiek liczyłem na jakiś większy hardcore jak pisałem wcześniej.

W ogóle w całej tej sprawie to większy hałas jest robiony, że w ogóle zostało coś ujawnione niż co zostało ujawnione. Chociaż ja już nikomu nie wierzę i nie wiem czy być może cała ta afera nie jest też manipulowana..

Piter1489

libnetoholik
2 072
2 035
Ciekawi mnie kto stoi za wikileaks? Kto to finansuje? Te działania są jak najbardziej słuszne, ale nie wierzę, że to po prostu grupka zapaleńców, która nie lubi USA. Sam założyciel twierdzi, że jest kilka miejsc na ziemi gdzie ma polityczne wsparcie.

Grupy, które działają dla idei i nie mają odpowiedniego poparcia zazwyczaj za dużo nie osiągają (patrz libertarianie).

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 734
Trigger Happy napisał:
zawsze w mediach instalowano wielu agentów ...

Według oficjalnych danych, podczas zimnej wojny, 80% dziennikarskiej swołoczy w USA było na usługach służb.
Obecne u nas jest znacznie lepiej :)

Piter1489 napisał:
Ciekawi mnie kto stoi za wikileaks? Kto to finansuje? Te działania są jak najbardziej słuszne, ale nie wierzę, że to po prostu grupka zapaleńców, która nie lubi USA.

Wystarczy kilku bogatych bezdzietnych farmerów a Australii. Działania WikiLeaks nie są zbyt kosztowne.

Natomiast co w wycieku wkurzyło Rodham-Clintonową?
Otóż tłumaczyła się w CNN (uderz w stół a..), że ten język polityczny jakiego używają dyplomaci, jest takim samym specyficznym językiem jakiego używają inne grupy zawodowe, jak lekarze, biznesmeni itd.

Dzięki WikiLeaks bogobojny amerykański lud, ten który wysyła w poczuciu patriotyzmu swych synów na wszystkie fronty świata, właśnie dowiedział się, że politycy wyrażający się o innych politykach w ten sposób sami zasługują na podobne wyrażanie się o nich samych. Czar prysnął. Król jako człowiek stał się zwykłym dupkiem.
Podobnie było z Carem po przegranej I Wojnie. Dla ruskiego chłopa stał się dupkiem. A to już był grunt pod rewolucję....
Teraz poczekamy na pierwszą większą militarną wpadkę amerykanów (czego zwykłym US-mańskim żołnierzom nie życzę :(). I będziemy mieli w USA grunt po rewolucję...

I to jest ta potencjalna siła wycieku informacji z WikiLeaks.

D

Deleted member 427

Guest
kr2y510 napisał:
Według oficjalnych danych, podczas zimnej wojny, 80% dziennikarskiej swołoczy w USA było na usługach służb.

moglbys dac linka do tych informacji? rozumiem, że chodzi o służby rosyjskie i amerykańskie?

Trigger Happy

Mądry tato
Członek Załogi
2 946
958
jeżeli oni będą dawali po 50 wiadomości dziennie to mają zajęcia na prawie 14 lat ... Następna sprawa "wyciek o banku", dziennikarzom ciężko jest krytykować Wikleaks, po zapowiedziach WL, że będzie to bomba typu enron. Mam cichą nadzieję na FED albo przynajmniej Goldmana... :)

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 734
kawador napisał:
moglbys dac linka do tych informacji? rozumiem, że chodzi o służby rosyjskie i amerykańskie?

Rosyjskie to nie wiadomo ale chodzi o amerykańskie.
Linka nie zapisałem (nawet nie pamiętam czy to było po polsku czy po angielsku). Chodziło o skomentowanie informacji ze źródeł historycznych po otwarciu archiwów USA po 2000r. Czyli okres 50 lat. Z tego wynikało, że 80% dziennikarzy USA było na garnuszku ichnich służb. Czy w dziennikarzy wliczyli prezenterów (radio i tv), komentatorów i felietonistów, to nie podano. Czy ci dziennikarze byli dubletami, tripletami itd. nie podano również.

Trigger Happy napisał:
Mam cichą nadzieję na FED albo przynajmniej Goldmana... :)

A mnie kręcą te polskie. Jakie ksywki mają nasi "prominentni reprezentanci ludu"? No i kto z polskiego planktonu zasłużył sobie na ksywkę?

D

Deleted member 427

Guest
Rosyjskie to nie wiadomo ale chodzi o amerykańskie.

skoro za plecami Roosevelta w Jałcie stał jego doradca, wysoki urzędnik Departamentu Stanu, a przy okazji członek partii komunistycznej i sowiecki agent - Alger Hiss - który dawał śmiertelnie wówczas choremu prezydentowi ostatnie wskazówki, to raczej na pewno sporo dziennikarzy było na rosyjskim garnuszku - nie ma innej opcji.

OP
OP
Cyberius

Cyberius

cybertarianin, technohumanista
1 441
36
pLT-m3 napisał:
Ta cała przereklamowana akcja to instruktaż jak sprawić, aby miliony ludzi na całym świecie spędzały godziny odświeżając co kilka sekund jedną stronę :p

no nie do końca, dzięki tym wyciekom dowiedzieliśmy się między innymi że od maja przy granicy z polską w obwodzie królewieckim stoją rakiety [ jądrowe ] krótkiego zasięgu:)
http://www.tvn24.pl/-1,1684458,0,1,rosy ... omosc.html

GAZDA

EL GAZDA
7 687
11 168
dzięki wyciekom? przecie to już dawno wiadomo, tam jest wogóle więcej wojska chyba niż cywilów...
jak debatowali o tarczy to przecie ruskie gadali że rozmieszczą taktyczne rakiety...
były by głupie gdyby nie stacjonowali tam broni tego typu...

OP
OP
Cyberius

Cyberius

cybertarianin, technohumanista
1 441
36
GAZDA napisał:
były by głupie gdyby nie stacjonowali tam broni tego typu...
chyba jednak bardzo głupio robią
bo jeśli według planów NATO mięso armatnie z polski ma bronić rosyjskiej granicy przed chińczykami -o czym wspomniała niedawno żona Sikorskiego w "Washington Post" to po co wymierzają rakiety w naszą stronę?

Za mało wódki z rana wypili rosyjscy dowódcy czy jak

Do góry Bottom