Prywatna strzelnica

Artur1220

New Member
6
0
Witam Wszystkich

Zwracam się z pytaniem, od czego zacząć aby zrobić sobie strzelnicę na użytek własny?

Chcę tam puki co używać broni czarnoprochowej.

A więc tak , przypadkowo kupiłem działkę budowlaną na uboczu za wsią w górach.

Moim zdaniem idealna lokalizacja na strzelnicę.

Wymiary 10m x 43m x13, taki trochę trapez od drogi 10m a na drugim końcu 13.

Teren trochę płaski ale brak sąsiadów, jak zabezpieczyć działkę, tak na zdrowy rozum aby móc strzelać? Zastanawiam się nad murem lub wałem ziemnym, co wy na to?

Będę wdzięczny za wszelkie propozycje, a w przyszłym roku zapraszam wszystkich na strzelanie w okolicach Żywca. Pozdrawiam Artur1220

T

Tralalala

Guest
Strzelanie poza legalnymi strzelnicami jest w Polsce nielegalne z tego co się orientuję.
Jak szukasz miejsca do postrzelania to nie wybierałbym swojej działki gdzie ciągle będziesz strzelał tylko jakieś miejsca gdzie będziesz sobie przyłaził co jakiś czas. Najlepiej aby nikt się nie kręcił w okolicy i/albo aby odgłosy wystrzałów były wyciszony/zagłuszone.

OP
OP
A

Artur1220

New Member
6
0
Małe sprostowanie

Najpierw chcę tą działkę przygotować pod względem architektonicznym do strzelania a później zalegalizować

OP
OP
A

Artur1220

New Member
6
0
A jeszcze jedno ponoć jest luka w prawie.
strzelanie sportowe lub treningowe tylko na strzelnicy a rekraacyjne ponoć wszędzie.
Pozdro

Oreł

Well-Known Member
574
465
Dwa wały ziemne po bokach (przynajmniej na 2 m) i kulochwyt ziemny na końcu (możliwie wysoki). Opcjonalnie jakieś przechwytywacze nad torem.

Sprawdź, czy nie ma wód gruntowych tuż pod powierzchnią. Jeżeli są, może być problem z załatwieniem papierów strzelnicy. Wykop głęboki dół, jeśli odechce Ci się, zanim dokopiesz się do wody, powinno być dobrze :p

Jeśli serio zamierzasz się za to zabrać, możemy rozkręcić lokalny oddział Zbrojowni. My będziemy mieć piniundz od ludzi, którzy się pozapisują do stowarzyszenia, Ty za udostępnianie strzelnicy.

OP
OP
A

Artur1220

New Member
6
0
Moim zdaniem bez wałów się nie obędzie.
Za kilka dni mam spotkanie z gościem który ma koparkę .
Pomierzymy i zobaczymy co zaproponuje.
Działka jest na zboczu i cieków wodnych prawdopodobnie nie ma.

Oreł

Well-Known Member
574
465
Super. Życzę powodzenia i czekam niecierpliwie na informacje o postępach :)

Staszek, w akapie będą wały, bo wał to rodzaj płotu.

OP
OP
A

Artur1220

New Member
6
0
Witam ponownie
Po kilku miesiącach sprawa wygląda tak że tam gdzie chciałem zrobić strzelnicę nie bardzo się da,
wszystko mogę zrobić na innej działce.
Na strzelnicę mogę wydzielić prostokąt o wymiarach 8m na 35m.
Teren jest płaski zakończony skarpą o wysokości ok 4m.
Działka jest nad rzeką i po wywierceniu otworu w ziemi na ok 2m
znalazłem wodę.
Po kilku konsultacjach z budowlańcami pojawił się pomysł aby wszystko ogrodzić betonowym płotem.
Widzę to tak:
-po całości dookoła podmurówka szerokości 40 cm głębokości ok 120cm wysokość nad ziemia 20cm
- co 2m zabetonowany dwuteownik który będzie spełniał rolę słupka ogrodzeniowego
-przestrzeń między słupkami zalana betonem i zazbrojona
Wysokość płotu przewiduję na 4m, czy to nie za dużo?
Grubośc na 10cm, czy nie za mało?
Pozdrawiam wszystkich i proszę o sugestie

mikioli

Well-Known Member
2 770
5 382
Witam ponownie
Po kilku miesiącach sprawa wygląda tak że tam gdzie chciałem zrobić strzelnicę nie bardzo się da,
wszystko mogę zrobić na innej działce.
znalazłem wodę.
Po kilku konsultacjach z budowlańcami pojawił się pomysł aby wszystko ogrodzić betonowym płotem.
Widzę to tak:
-po całości dookoła podmurówka szerokości 40 cm głębokości ok 120cm wysokość nad ziemia 20cm
- co 2m zabetonowany dwuteownik który będzie spełniał rolę słupka ogrodzeniowego
Pozdrawiam wszystkich i proszę o sugestie
Ja się nie znam, ale jak zbudujesz i trochę postrzelasz, to skorzystam z zaproszenia, jak będzie :D

Oreł

Well-Known Member
574
465
Witam ponownie

No, to na pistolety już całkiem fajnie, na karabiny bardziej do zabawy niż poważnego treningu.

Brzmi jak niezły kulochwyt. Nie idealny (dziesięcioma metrami bym nie pogardził), ale niezły.

znalazłem wodę.

Czyli co 3 lata będzie potrzebne oczyszczanie z ołowiu.

Widzę to tak:

4 m wysokości po bokach to dość dużo, boczne wały często mają ok. 2 m, ale im więcej tym lepiej.
10 cm grubości betonu nie zatrzyma bezpośredniego trafienia z karabinu. W ogóle beton będzie się kruszyć przy trafieniach. Nie jestem pewien, czy od zbrojeń nie są możliwe rykoszety.
Do spokojnego strzelania do tarczy może wystarczyć, dużych ilości dzikiej dynamiki bym w takich warunkach unikał.

bombardier

Well-Known Member
1 413
7 091
Do góry Bottom