PROTECT IP - walka z piratami trwa

• Thread starter Deleted member 427
  • Rozpoczęty
D

Deleted member 427

Guest
W krajach socjalistycznych, względnie socjalizujących, gdzie te lub inne grupy nacisku subwencjonowane są z budżetu, bohaterskie walki na froncie zmagań o Lepsze Jutro Dla Naszych Dzieci to norma. Walka o świętość życia, o monopol na import kryptonitu, o "prawa gejów", walki ze stonką ziemniaczaną, terrorystami, pseudokibicami, dopalaczami, żarówkami, zmianami klimatu, pluskwą milenijną - to tylko niektóre z przykładów dróg, które może wybrać każdy potencjalny zbawiciel świata. Rząd USA natomiast walczy ostatnio z piractwem, bynajmniej nie somalijskim.

Przejmowanie domen, cenzurowanie wyszukiwarek, odcinanie od wpłat, wywieranie presji na sieci reklamowe - takie środki walki z piractwem ma formalizować ustawa PROTECT IP, którą zaproponowano w USA. Jest to właściwie kolejna wersja odrzuconej wcześniej ustawy COICA, ale w jeszcze bardziej drakońskim wydaniu.

http://di.com.pl/news/37864,0,USA_Drako ... CT_IP.html

E

elilhrairrah

Guest
Ciąg dalszy PROTECT IP: USA: Drakoński PROTECT IP przechodzi przez komisję Senatu.

- Naruszenia praw autorskich i sprzedaż podrobionych towarów kosztują amerykańskie firmy miliardy dolarów, a ich wynikiem jest utrata setek tysięcy miejsc pracy - powiedział Leahy, komentując wynik głosowania w komisji.

I nie tylko za oceanem, bo: Sarkozy na e-G8: Trzeba kontrolować internet, Unia bierze się za własność intelektualną, czyli znów o cenzurze...

Zresztą wcale nie trudno znaleźć wiele takich linków. Czy u nas się już coś przebąkuje o miliardach strat dla budżetu, jak to piraci windują dług publiczny i katastrofalny stan gospodarki?

Piter1489

libnetoholik
2 072
2 035
elilhrairrah napisał:
Czy u nas się już coś przebąkuje o miliardach strat dla budżetu, jak to piraci windują dług publiczny i katastrofalny stan gospodarki?

Wow, jakie to proste, wystarczy się wziąć za tych brzydkich piratów i już dług się zmniejsza, gospodarka rusza i wszystko jest cacy, bo jak ich nie będzie to nagle wszyscy zaczną wszystko kupować (to co mieli spiracone) ;) .

sierp

to ja :-)
577
305
Wydaje mi się, że receptą na przejmowanie domen internetowych mogłaby być sieć niezależnych serwerów DNS obsługujących, poza zwykłymi domenami, również nieoficjalne domeny, np. *.free :)
Tak, jak *.onion w TOR, ale nie trzeba by było używać TOR.
Serwery te powinny być poumieszczane oczywiście poza zasięgiem obowiązywania prawa pozwalającego na przejmowanie domen.
Kontrowersyjne serwisy powinny mieć adres jedynie z domeny nieoficjalnej. Myślę, że użytkownicy takich serwisów potrafiliby przestawić swoje ustawienia DNS na serwery, które taką domenę obsługują. Pod oficjalnym domenami wystarczyłoby zamieścić instrukcje, jak to zrobić

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 734
sierp napisał:
Wydaje mi się, że receptą na przejmowanie domen internetowych mogłaby być sieć niezależnych serwerów DNS obsługujących, poza zwykłymi domenami, również nieoficjalne domeny, np. *.free :)

Taka sieć jest od dawna!
OpenNIC obsługuje .geek, .free, .bbs, .parody, .oss, .indy, .fur, .ing, .micro, .dyn i .gopher...

sierp napisał:
Tak, jak *.onion w TOR, ale nie trzeba by było używać TOR.
Serwery te powinny być poumieszczane oczywiście poza zasięgiem obowiązywania prawa pozwalającego na przejmowanie domen.

Z czasem takie miejsce może być odcięte przez przypadkową kotwicę ciągniętą kilometrami po dnie morza lub w ramach "interwencji pokojowej". Bo skuteczne blokowanie protokołu IPv6 będzie trudne. Najlepiej by taki serwer z częścią danych był na każdym komputerze i w każdym routerze. A domeny zakazane niech będą rozproszone....
Choć gdy zaczną się skupiać na innej formie cenzury to wtedy zostaną nam wyłącznie sieci anonimowe (Freenet, GNUnet, Tor, I2P...), sieci typu mesh i przenośne pamięci.

tosiabunio napisał:

Są też inne wcześniej rozpoczęte projekty jak Dot-P2P (kod). Można też wykorzystać zmodyfikowane, działające stabilnie od dłuższego czasu systemy sieci Tor i I2P.

Zobaczymy, który system się przyjmie. Najważniejsze jest, by system ten umożliwiał selektywne wybieranie źródeł zaufania i mógłby zastąpić skompromitowany, publiczny system certyfikatów. Czyli by pojedynczy użytkownik mógł odrzucić jako źródła zaufania te, które są podejrzewane o współpracę z służbami lub światem przestępczym. A zastąpienie publicznego systemu certyfikatów uniemożliwi lub poważnie utrudni służbom przechwytywanie zaszyfrowanych połączeń i podszywanie się pod inne podmioty.

p.s.
Niedawno zrobiłem update serwerów DNS w wątku o konfiguracji routera i domowej sieci.

Mad.lock

barbarzyńsko-pogański stratego-decentralizm
5 149
5 113
Ciekawe, chciałem zobaczyć ile chcą za rejestrację, ale dostałem "Server not found", tak jakby te domeny u mnie nie działały.

MaxStirner

Well-Known Member
2 782
4 724
Protect ip przepadł w senacie trzy dni temu. Zablokował go ten sam senator który zablokował ustawę COICA

https://www.computerworld.com/s/article ... geNumber=1

Chyba uściskam gościa. Ale pewnie nie trzeba bedzie długo czekać aż znowu coś wymyślą. Tak długo dłubią aż w końcu wydłubią. Poza tym dla nas tutaj niewielka to pociecha bo u nas nie ma możliwości by w parlamencie europejskim jeden czlowiek zablokował calą ustawę.

OP
OP
D

Deleted member 427

Guest
Dobra wiadomość. Ale na 100% będą kombinować dalej. Ten sam senator: I understand and agree with the goal of the legislation, to protect intellectual property and combat commerce in counterfeit goods, but I am not willing to muzzle speech and stifle innovation and economic growth to achieve this objective.

Trzeba będzie inną drogą zajebać w net :)

Cyberius

cybertarianin, technohumanista
1 441
36
Konkretniej Senator Ron Wyden, z Oregon -warto takie nazwiska pamiętać bo zasługują na to.

Swoją drogą myślę że internet to jest błąd w sztuce. I dziwię się że na to pozwalają. Nie wiem przez ile lat była wolna prasa. Warto to porównać ze sobą.

Do góry Bottom