Promocja idei

Antałek

Member
179
5
Jak myślicie czy opłaca się promocja libertarianizmu poprzez plakatowanie miast? Fota i treści powinny przykuwać uwagę wszystkich ludzi, dlatego powinny być kategorie dla każdych grup społecznych. młodzież/starsi/najstarsi Zainspirowała mnie fotografia stockowa, która jest pełna ciekawych fotografii poszukajcie sobie:
http://www.sxc.hu/

Promocja powinna być kierowana z większym naciskiem na młodzież bo jest na etapie kształtowania swojego światopoglądu i z pokładami energii do działania. Jednak potrzebna byłaby jakaś konkretna strona opisująca ideę z korzyściami z punktu widzenia danej grupy społecznej. Nasuwają sie Wam jakieś hasła i fotografie, które miałyby zachęcić ludzi na wejście na taką stronę?
Nie jestem ekspertem od pijaru, więc nie wiem nawet jak w nieufnym narodzie polskim wzbudzić chęć wzięcia spraw w swoje ręce.
Wspomniana strona poza treściami ideowymi powinna również przyciągać ludzi swoją zawartością niezwiązaną z polityką. Najlepiej jakby to był taki portal oczywiście niedorównujący onetowi wp czy interii, ale taki na który chciałoby się wracać i można by podyskutować z ciekawymi ludźmi.

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 739
Wolność ma negatywną naturę. I promowanie jej środkami pozytywnymi jest głupie. Przynajmniej na razie, bo jesteśmy w niszy. Wpierw musimy skanalizować zwolenników wolności. By to zrobić propaganda musi być negatywna zarówno w formie jak i treści. By przekonać do wolności niezdecydowanych musimy stosować metodę kija i marchewki. I tu jest miejsce i dla pozytywnej propagandy i dla negatywnej. A wrogów musimy zutylizować. ;) Propaganda w tym przypadku nic nie da. Pozytywna propaganda jest dobra i wskazana do promocji legalnych inicjatyw wolnościowych (portale, technologie, imprezy...).

Ja jestem za oblepianiem "darmowych" słupów, graffiti, pirackimi radiami itp. A kierować propagandę należy tylko i wyłącznie do młodych. Stary jak dotychczas nie dał się przecwelić przez system to załapie temat. A jak jest przecwelony to pies go chędożył. Może się co najwyżej wkurwiać i wkurwiając się opluwać nas robiąc nam darmową propagandę.

Dla mnie przykładem dobrej pozytywnej reklamy jest graffiti z logiem Napstera. Natomiast, by przykuć uwagę można umieszczać w reklamie takie klimaty na jakie nigdy się nie zdecyduje żadna firma czy oficjalna propaganda. Np. sceny mordu, gwałtu, zwłoki... Można też wykorzystać "świętości"; Jezusa, Matkę Bożą, świętych i bohaterów narodowych... Akbo rzeczy zwalczane jak papierosy, marihuanę, tablety czy proszek wciągany nosem.

margines

wujek dobra rada
626
84
kr2y510 napisał:
Wolność ma negatywną naturę. I promowanie jej środkami pozytywnymi jest głupie. Przynajmniej na razie, bo jesteśmy w niszy. Wpierw musimy skanalizować zwolenników wolności. By to zrobić propaganda musi być negatywna zarówno w formie jak i treści. By przekonać do wolności niezdecydowanych musimy stosować metodę kija i marchewki. I tu jest miejsce i dla pozytywnej propagandy i dla negatywnej. A wrogów musimy zutylizować. ;) Propaganda w tym przypadku nic nie da. Pozytywna propaganda jest dobra i wskazana do promocji legalnych inicjatyw wolnościowych (portale, technologie, imprezy...).

Ja jestem za oblepianiem "darmowych" słupów, graffiti, pirackimi radiami itp. A kierować propagandę należy tylko i wyłącznie do młodych. Stary jak dotychczas nie dał się przecwelić przez system to załapie temat. A jak jest przecwelony to pies go chędożył. Może się co najwyżej wkurwiać i wkurwiając się opluwać nas robiąc nam darmową propagandę.

Dla mnie przykładem dobrej pozytywnej reklamy jest graffiti z logiem Napstera. Natomiast, by przykuć uwagę można umieszczać w reklamie takie klimaty na jakie nigdy się nie zdecyduje żadna firma czy oficjalna propaganda. Np. sceny mordu, gwałtu, zwłoki... Można też wykorzystać "świętości"; Jezusa, Matkę Bożą, świętych i bohaterów narodowych... Akbo rzeczy zwalczane jak papierosy, marihuanę, tablety czy proszek wciągany nosem.

:D:D:D

Cyberius

cybertarianin, technohumanista
1 441
36
dla mnie najprostsze, i najfajniejsze
ThumbnailServer2.jpeg

http://www.isil.org/resources/introduction.swf

i jest sporo filmów promujących idee
http://libertasinfo.blogspot.com/2009/0 ... orism.html
http://libertasinfo.blogspot.com/2009/0 ... ki-cd.html

C

Cngelx

Guest
Giga napisał:
A po co nam filmy, skoro temat jest o plakatowaniu?

Przy często uczęszczanej drodze:
Pierwsze drzewo - zdjęcie z początku filmu
Drugie drzewo - zdjęcie z 15 s.
Trzecie drzewo - zdjęcie z 30 s.
Czwarte drzewo - zdjęcie z 45 s.
Piąte drzewo - zdjęcie z 60 s.
Szóste drzewo - samochód oglądającego plakaty.

Giga

New Member
262
5
Fajne, fajne, ale mam jedną uwagę - starajcie się dawać adres do libertarianizm.pl, żeby ludzie mogli rozkminić, co to w ogóle jest. ;) Samo forum dyskusyjne mało im da.

Proponuję też zrobić wersję z napisem "Rządzenie zabija"

kr2y510

konfederata targowicki
12 770
24 739
Pomysł z tą paczką jest dobry. Tylko bez darmowego promowania konkretnej marki. Można też zrobić tanie nalepki na paczki papierosów z podobnymi hasłami. W knajpie takie coś będzie się fajnie prezentować.

Cyberius

cybertarianin, technohumanista
1 441
36
Giga napisał:

no nie bardzo
temat jest o promocji idei,
pomysł plakatowania pojawia się w tekście,

przy okazji
pomysł plakatowania miasta mnie śmieszy,

-lepiej tego nie róbice

Cngelx napisał:
Giga napisał:

Przy często uczęszczanej drodze:
Pierwsze drzewo - zdjęcie z początku filmu
Drugie drzewo - zdjęcie z 15 s.
Trzecie drzewo - zdjęcie z 30 s.
Czwarte drzewo - zdjęcie z 45 s.
Piąte drzewo - zdjęcie z 60 s.
Szóste drzewo - samochód oglądającego plakaty.

idee propagujące sa z natury kulawe,
to są ideologie

XYZ

New Member
74
0
A może by tak na początek forma najłatwiejsza, najtańsza i równie skuteczna, co plakatowanie miast- internet? Głupie filmy na YouTube w formie videobloga, omawiające w sposób prosty i przystępny idee libertarianizmu, szkoły austriackiej, praw naturalnych etc...

whirlinurd

Member
556
19
XYZ napisał:
A może by tak na początek forma najłatwiejsza, najtańsza i równie skuteczna, co plakatowanie miast- internet? Głupie filmy na YouTube w formie videobloga, omawiające w sposób prosty i przystępny idee libertarianizmu, szkoły austriackiej, praw naturalnych etc...

to jest dobry pomysł :) ale ja bym oczekiwał jakiejś Encyklopedii Wolności :) wiadomo że w takiej wikipedii duży wpływ mają "państwowowcy" :) ich argumenty nie trzymają się kupy ;) potrzebna jest jakaś księga demaskująca te wszelkie głupoty ale oświeceniowych filozofów nie widzę ;) wezmę np. historię? jak w Małym Księciu :) kto pisze ostatni ten pisze prawdę? o kim o małych lub większych tyranach? a geografia? dlaczego nazwy takie a nie takie? itd. skończy się na tym że Rothbard kroczy razem z faszolami tropiąc własność intelektualną pułapki na myszy a bo to była dobrowolna umowa hmmm ;)

Do góry Bottom