Prezydent Europy

• Thread starter Deleted member 427
  • Rozpoczęty
D

Deleted member 427

Guest
Kiedyś już linkowałem do wypowiedzi Schroedera nawołującej do utworzeniem Stanów Zjednoczonych Europy ze wspólnym rządem gospodarczym. Dzisiaj dowiedziałem się, kto będzie stał na czele tych stanów - Prezydent Europy:

UE wyjdzie z kryzysu silniejsza i lepiej zorganizowana, a pewnego dnia będzie mieć swego prezydenta - powiedział PAP francuski komisarz rynku wewnętrznego Michel Barnier.[..] Prezydent UE, czyli połączenie stanowiska przewodniczącego Rady Europejskiej z szefem Komisji Europejskiej? - Tak, zaproponowałem to już w maju ubiegłego roku w Berlinie. Na to pozwala obecny traktat, jeśli przywódcy wybiorą szefa Rady Europejskiej i tej samej osobie powierzą rolę przewodniczącego KE. Myślę, że pewnego dnia wyciągniemy lekcje z tych wszystkich kryzysów i trudności oraz deficytu demokratycznego. Trzeba na szczycie UE połączyć dwa stanowiska, obsadzając je osobą z większym mandatem demokratycznym. Osoba, kobieta lub mężczyzna, która zostanie wybrana np. przez Parlament Europejski i zaproponowana przez Radę Europejską albo wybrana przez Kongres łączący deputowanych narodowych i europejskich. Dokonamy głębokiej zmiany, umiejscawiając KE pod władzą tego prezydenta.

http://forsal.pl/artykuly/590749,barnie ... denta.html

Do góry Bottom